GaborSzakacs

Lenyűgöző pillanatok Stéphane Rolland bemutatóján

2024. március 01. - gaborszakacs

Stéphane Rolland kortárs textilművészete soha nem okoz csalódást. A világhírű francia divattervező 2024-es tavasz-nyári haute couture kollekcióját a sivatagi homokdűnék végtelensége és békessége ihlette. A tőle megszokott kifinomult szabásvonalakkal és hagyományos kézi díszítési technikákkal dolgozott, amelyek ezúttal az extravagáns álmok, az időtlen luxus és a párizsi elegancia szentháromságában keltek életre. A couture show-ra meghívást kaptam én is, így a következő összeállítás egy exkluzív helyszíni beszámoló egyenesen a Paris Fashion Weekről.

stephane-rolland-spring-24-couture-0032.jpg

20240123_154457.jpg

20240123_153923.jpg

A párizsi Diadalívtől nem messze, a Salle Pleyelben rendezte meg a 2024-es tavasz-nyári haute couture kollekció bemutatóját Stéphane Rolland. A 252 Rue du Faubourg Saint-Honoré címen található többszintes nézőtérrel rendelkező színház zsúfolásig megtelt. A színpad magasságában a földszinti nézőtér széksorai fölé egy hosszú, hullámvonalra emlékeztető kifutót építettek. A VIP vendégsereg a földszinten, a kifutó mellett, a többi vendég az emeleten és a karzaton kapott helyet.  

img-189a934ceb8f8f912d0218677bb667cf-v_1.jpg

20240123_143130.jpg

Immáron negyedik alkalommal - a 2019-es őszi, a 2020-as tavaszi és a 2022-es tavaszi fashion show-k után - a 2024-es tavasz-nyári haute couture kollekció bemutatójára meghívást kaptam én is. A színpadról kinyúló, végtelenül hosszúnak tűnő kifutó mellett foglalhattam helyet és csodálhattam meg a világhírű couturier legújabb kollekcióját. Igazán megtisztelő, hogy a művész személyesen hívott meg az eseményre, ezért örömmel tettem eleget a kedves invitálásnak.

20240123_150749.jpg

A fashion show rendhagyó módon Stéphane Rolland és üzleti partnere, Pierre Martinez beszédével indult. Megnyitójukban szóltak a couture jelentőségéről, a több évtizedes szellemi örökségről és annak átadásról, na és persze a savoir-faire-ről. A francia divattervező az haute couture hatáskörét és exkluzivitását kiterjesztve meghívta – ESMOD és Institut Français de la Mode – 20 diákját, ők a desiger szakmai mentorálása alatt állnak. 

"Mesterkurzusokat tartottunk, képeztük őket és segítettünk nekik, hogy a lehető legjobban végezzék a munkájukat” – mondta Rolland.

A couture héten bemutatkozó hallgatók elképesztően magas minőséget, kézi kidolgozásokat és innovatív megoldásokat hoztak el a rangos eseményre bebizonyítva, hogy méltóvá váltak erre a nagyszerű pályára. A show végén a diákok színpadra vonultak és meghajoltak. A színházi függöny összezárult.

stephane_rolland_960x0.jpg

A színház függönyére fénnyel rajzolt Stéphane Rolland-kézírás jelezte, hogy az haute couture bemutató elkezdődik. A függöny szétnyílt, a hatalmas kivetítőn a napkelte simogatóan meleg fényei és a sivatag homokdűnéi jelentek meg. Itt egyértelművé vált számomra, hogy tulajdonképpen a lankák fizikai folytatása a hullámvonalú, a végén enyhén emelkedő kifutó. A sivatag végtelensége és békessége áthatotta a bemutatóteret, a keleties hanghatásokkal tűzdelt zenei élmény megindító és roppant intim légkört teremtett. Flow-ban voltunk. Engem teljesen magával ragadott ez az érzés.

2024 tavasz-nyári haute couture kollekció a Fullness, azaz a Teljesség nevet kapta. Stéphane Rolland víziója szerint a Kelet és a Nyugat találkozásában született meg a pompás ruhasorozat. A kanyargós, folyékony, éteri sziluettek a dűnék finom vonalaira emlékeztetnek, teret engedve az érzékiségnek, a mélységnek, a kényelemnek és a könnyedségnek. A catwalk show-t ezúttal is a designer kedvenc modellje, Nieves Álvarez nyitotta meg.

Rolland minden nőt egy gubószerű ölelésbe öltöztetett, így szimbolikusan megvédve őket a világ zajától. A hajnali fények, az okker, a rózsaszín tónusok mind-mind visszaköszönnek a finom textíliákban. A kollekció  kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a túlméretezett kapucnis tunikák, a fátyolos szaténok, a fémes hatású barna sziluettek. Nem lehet elmenni szó nélkül a muszlin köpenyek, az aszimmetrikus, testet sálszerűen körülölelő, magas hasítékkal rendelkező kaftánok, a bőrrel fonott és kristályokkal díszített, hímzett alkotások mellett sem. A jól átgondolt szabásvonalak és a finom ívek mellett egészen merésznek hatnak az erőteljes arany részletek, a nomád-törzsi kiegészítők, az ezüstös fényű raszták, a földet söprő fonatok és fémrojtok, a hatalmas láncok, az aranyló mellvértek, a szoborszerű fejdíszek és a gyémánt-arany mandzsetták. 

Felbukkantak a porcelán és arany árnyalatú kelmékből kreált vörös szőnyeges dresszek, ezek meghökkentő cut-out megoldásai, felhőként gomolygó uszályai és a mérnöki precizitással készült váll-és hátrészei valódi művészetet visznek a hagyományosnak mondott red carpet megjelenés világába. Külön öröm volt látni, hogy Rolland haute couture ruháihoz egyedi tervezésű ékszereket társított. A fehér és sárga aranyba foglalt csiszolt kövek tökéletesen illettek a szettekhez.

A nézőtér besötétedett. A színpadot füst borította be. Ibrahim Maalouf francia-libanoni trombitaművész ízig-vérig sivatagi zeneimprovizációja és egy erős színházi fejlámpa fényében a kollekció csúcspontjaként megjelent egy mély tuaregkék rafiából készült, gyémántokkal hímzett wrap ruhát viselő modell. A sivatagi napkelte fényeiből az sivatagi alkonyat sejtelmes és misztikus félhomályába érkeztünk meg. Elképesztően megindító és könnyfakasztó szép pillanat volt. 

A show fináléjában a színpadi függöny újra szétnyílt. A kivetítő filmjén a sivatagi szél hordta a homokszemeket. Az összes modell egyszerre érkezett a kifutóra. A Salle Pleyel szimbolikus homokdűnéjén couture-sorfal köszöntötte a tervezőt, Stéphane Rollandot, aki meghatottan fogadta az elismerő tapsot.

Végtelen mélység és érzékiség a sivatag dűnéi között. Minden megjelenés nyers és mégis rendkívül kifinomult, rejtélyes és mégis büszkén önazonos. Imádnivaló, ahogyan egy párizsi színház kulturális olvasztótégellyé lényegült át teret engedve az eredetiségnek, az extravagáns álmoknak, a kézműves hagyományoknak, a művészeteknek, a képzőművészetnek és az haute couture időtlen luxusának.

Stéphane Rolland kollekciója a párizsi divathéten

sr_hc_ss24_021.jpg

sr_hc_ss24_022.jpg

sr_hc_ss24_023.jpg

sr_hc_ss24_024.jpg

sr_hc_ss24_025.jpg

sr_hc_ss24_026.jpg

sr_hc_ss24_027.jpg

sr_hc_ss24_028.jpg

sr_hc_ss24_029.jpg

sr_hc_ss24_030.jpg

sr_hc_ss24_031.jpg

sr_hc_ss24_032.jpg

Fotók: GaborSzakacs Blog / Stéphane Rolland Official

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9218340201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása