GaborSzakacs

A művészetek találkozása Stéphane Rolland kollekciójában

2021. február 13. - gaborszakacs

Letűnt történelmi korszakok, meghatározó divattörténeti pillanatok és elképesztő szabásvonalak találkozásából jött létre Stéphane Rolland új kollekciója. A világhírű francia divattervező 2021-es tavaszi haute couture ruhakölteményeit Diego Velázquez Las Meninas (Az udvarhölgyek) című festménye ihlette. A mesés sziluettek egy olyan korban születtek, amikor a pozitív életszemlélet és a kreativitás elengedhetetlen a túléléshez.

001_11.jpg

Stéphane Rolland divatbemutatója a Paris Fashion Week kiemelkedően elegáns eseménye. A francia couturier látványos haute couture show-ival szezonról szezonra elkápráztatja a szakma meghatározó személyiségeit, a meghívott vendégeket és a rajongókat. Kollekcióit a kifinomultság és a magas művészi színvonalú kivitelezés jellemzi. A 2021-es tavaszi sorozat is a szépség fogalmát és az öltözködés művészetét járja körbe. 

El tudjátok képzelni, ahogyan Manolo Valdés egyik Menina-szobra egyszerűen felemelné a szoknyáját és lelépne a talapzatáról? Stéphane Rolland pontosan ezt a pillanatot mutatta meg nekünk, amikor az ismert szobrász bronzból és acélból készült jellegzetes alkotásait a textíliák nyelvére adaptálta. A szobrászművészre is befolyást gyakorolt ​​Diego Velázquez XVII. századi (1656) festménye, a Las Meninas, vagyis Az udvarhölgyek

Las Meninas összetett és titokzatos kompozíciója révén számos kérdést felvet azzal kapcsolatban, hogy a művész egy valós pillanatot vagy egy illúziót örökített meg az utókor számára. Ez a bizonytalanság az alakot arckifejezésén és testtartásán is visszaköszön, a bonyodalom miatt ez az alkotás a festészet egyik legnépszerűbb és legtöbbet elemzett műve. 

Rolland a spanyol barokk aranykorát, az akkori királyi udvart és annak öltözködését vette górcső alá a saját, korabeli lencséjén keresztül. Az újraértelmezett ruhaköltemények letisztultabb, modernebb, ugyanakkor még mindig arisztokratikusan elegáns kivitelben hódították meg a Paris Fashion Week nézőinek szívét. Rolland ruhái egyszerre könnyűek és impozánsak. Méretes szoknyáihoz szövött bőrrel díszített feszes fűzőket társított, a test vonalát követő sziluettekhez pedig hatalmas hullámokat rajzolt. Kitűnően működnek a selymeken az aranyláncok és a kristálydíszítések, a különleges fejdíszek - aranykristályok, 3D-s virágszirmok és fekete rattan - az haute couture művészi kidolgozottságáról tesznek tanúbizonyságot.

„Sokáig tétováztam - hogyan tudnék tisztelegni Valdés munkája előtt? Mert számomra a Meninák a tökéletesség ”- mondta Stéphane Rolland, miután a párizsi neoklasszikus Theatre de la Villette egyik szárnyában rögzítette a kollekcióhoz tartozó kisfilmet. A szoborszerű ruhákat ezúttal is a tervező kedvenc modellje, Nieves Álvarez mutatta be.

„Mindig négyzettel és körrel kezdem, mert ez számomra az abszolút tökéletesség. Megvan a négyzet, a négyzet, az erő, a sűrűség, a szigor. A körben megvan a tökéletesség, a végtelen, az egyensúly - nincs semmi olyan tökéletes, mint egy kör "- mesélte a kreációk formavilágáról francia designer.

A kollekció nemcsak tökéletesen szabályos geometrikus formákat, hanem a Rollandra jellemző aszimmetriát is tartalmaz. A testhez simuló fehér ruhája elképesztően dinamikus, féloldalasan felszakadó hullámokban zuhan a földre, a nadrágos fekete szettek drámai puffos ujjakkal és lépcsőzetesre nyírt aranyláncokkal égnek bele az emlékezetünkbe. A gyűjteményt egy pazar fehér esküvői ruha zárja, amelynek uszálya visszahozza a letűnt korok eleganciáját és feledteti velünk a 2020-as év nehézségeit. 

„Ez egy erővel, csillogással - sok mindennel - teli gyűjtemény, elsősorban azért, mert a rémálmok időszakában kell a legpozitívabbnak és a legkreatívabbnak lenni, igaz? És kizárt, hogy kihagyjunk egy évadot ”- tette hozzá Stéphane Rolland.

A kedvenc francia haute couture tervezőm 2021-es tavaszi haute couture kollekciója 

Kifinomultság, elegancia és művészi színvonalon kivitelezett ruhaköltemények. Ez Stéphane Rolland munkássága

Fotók: Stéphane Rolland Haute Couture Spring 2021

Még több divattartalomért kattints a közösségi oldalakra, lájkolj a Facebookon ITT és kövess az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr516425872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása