GaborSzakacs

A lenyűgözés művészete a párizsi divathéten

2019. május 02. - gaborszakacs

Stéphane Rolland legújabb ruhakölteményei erőteljesek, mint az antik szobrok és ámulatba ejtőek, akár a festészeti műremekek. Az ismert francia divattervező 2019-es tavaszi haute couture kollekciója a párizsi divathét legelegánsabb sorozataként vonult be az esemény történetébe. Romantika, kifinomultság és mérnöki precizitás egy nem mindennapi gyűjteményben.

30_20.jpg

A hazánkban kevésbé ismert, ám Franciaországban az haute couture művészek előkelő társaságában tartják számon Stéphane Rollandot. A párizsi születésű divattervező Cannes-ban és Nizzában töltötte a gyerekkorát, tizenévesen Argentínában és Indiában is élt. Élénk fantáziavilágát az utazások, a mozik és a színház világa csak fokozta. A párizsi Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne-ben tanulta ki a magasfokú szabászat minden fortélyát, 20 évesen már Cristobal Balenciaga divatházánál dolgozott, 9 hónap szakmai gyakorlat után a márka férfi szekciójának művészeti vezetőjévé nevezték ki. Rolland ezzel a valaha volt legfiatalabb kreatív igazgató lett Párizsban. 1991-ben már saját márkát, majd önálló ready-to-wear vonalat indított. A szakma leborult a tervezői nagysága előtt, a sztárok imádták, a legtöbb vörös szőnyeges gálán, így a Cannes-i Filmfesztiválon is felbukkantak az alkotásai. 2004-ben a legrangosabb francia színházi díj, a Les Molières elismerést zsebelte be a kiváló jelmeztervezői munkásságáért. 2007-ben, 40 évesen Chambre Syndicale de la Haute Couture tagjává választották, ezzel pedig bekerült a divatvilág couture istenségei közé. Inspirációját a modern művészetekből, így a szobrászatból és az építészetből meríti, kiváló érzékkel használja és fény és árnyék játékát, esztétikus ruhái a nagyvárosi luxus életre kelt szimbólumai.

A 2019-es tavaszi couture kollekciója a különböző kultúrák és korszakok finom találkozásából született. Modern sziluettjeiben felfedezhetjük a Távol-Kelet csodás kimonóinak hangulatát, a lenyűgöző orientális díszítéseket, a francia csipkéket és a lenyűgöző kézi hímzéseket. Rolland a földet söprő, szoborszerű szettjeiben gyakran aszimmetrikus íveket rajzol meg, különleges váll- és dekoltázsvonalai pedig szemet gyönyörködtetően látványosak. A múltidézésében is páratlan, '70-es évek erőteljesen vonalvezetései visszaköszönnek a krémszínű selyemruháiban, ám a retro érzést pillanatok alatt feledteti a kristályokkal kirakott nyakkivágásokkal és magas hasítékokkal. Pompás színeket használ, nem tolakodó, figyel az arányokra. A ragyogó fehér és a démoni fekete textíliákat szépen kiegészíti a kanárisárga organzákkal, a bronzos csillogású szaténokkal, na meg a könnyed tüllökkel. Egyszerre ízléses és kontrasztos, dinamikus és drámai. Stéphane Rolland munkássága igazán üde színfoltként ragyog az érdemtelenül túlmisztifikált, felkapott márkák mellett. A DNS-ében hordozza az elegáns megjelenés művészi leképezését, kiemeli a viselőinek szépségét és nőiességét. Érdemes megjegyezni a nevét, mert tőle megkapjuk azt a fajta párizsi sikket, amit egy couture designertől elvárunk. Mesél, gyönyörködtet, elvarázsol és simogatja a lelkünket.

Kortalan elegancia egy modern nő kifinomult ruhatárában

Stephane Rolland Spring 2019 Couture kollekciója a párizsi divathéten

31_16.jpg

Photos: Giovanni Giannoni / WWD /  Imaxtree

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9514605620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása