GaborSzakacs

Valóra vált álmok a párizsi operaház kifutóján

2019. július 24. - gaborszakacs

A Paris Fashion Week kiemelt rendezvényeként tartotta meg a 2019-es őszi couture kollekciójának bemutatóját Stéphane Rolland. A kifinomult ízléséről és légies ruhakölteményeiről ismert divattervező Párizs legelegánsabb épületébe, a Palais Garnier-be invitálta a divathét vendégeit - köztük engem is -, hogy megcsodálják a francia sikk és a kínai hagyományok találkozásából született gyűjteményét. Egy feledhetetlen délután felemelő pillanatai a kultúra szentélyében.

a_4.jpg

Bár Magyarországon nem túl ismert, a nemzetközi divatszakma a legnagyobbjai között tartják számon Stéphane Rollandot. Az ízig-vérig francia divattervező valódi couturier, ugyanis egyedi, kézzel kidolgozott ruhadarabokat kínál a vásárlóinak, a divat fővárosában saját üzletet tart fenn, szabászatán legalább 20 főállású munkatárssal dolgozik és évente kétszer bemutat a párizsi couture divathéten. 2007-ben, 40 évesen Chambre Syndicale de la Haute Couture tagjává választották, ezzel pedig bekerült a divatvilág istenségei közé. Inspirációját a modern művészetekből, így a szobrászatból és az építészetből meríti, kiváló érzékkel használja a fény és az árnyék játékát, esztétikus kreációi a nagyvárosi luxus életre kelt szimbólumai.

A siker és a népszerűség nem vakította el Rollandot, a tehetséges designer roppant szerény és kedves személyiség. Ezt magam is testközelből megtapasztaltam, amikor elkezdtem felkészülni életem első párizsi couture hetére. A véget nem érő regisztrációk sorozata, a hivatalos emailek, többnapos egyeztetések és hosszas telefonálások végül sikerrel jártak, részt vehettem ezen a mesébe illő rendezvénysorozaton. A legnagyobb meglepetésemre maga Stéphane Rolland válaszolt a levelemre és invitált meg a júliusi couture bemutatójára. Az idő rövidsége miatt a névre szóló meghívóm már nem került postára, Rolland ezt a 128 Avenue de Villiers-ben lévő showroomjában adta át. Minden divatíró és divatblogger álma vált valóra egy szempillantás alatt, a boldogságtól madarat lehetett fogatni velem.

Egy forró július délutánon az impozáns Opera Garnier épületéhez érkeztem, hogy megtekintsem Stéphane Rolland őszi ruhakölteményeit. Az elegáns vendégsereg teljesen megtöltötte a párizsi operaház lépcsőházát és a csodaszép előcsarnokát. A televíziós személyiségek, politikusok, üzletemberek, befektetők, buyerek és a divatvilág szakemberei négy sorban foglaltak helyet az emeleti folyosón. A legnagyobb meglepetésemre Jennifer Lopez stylistja, Rob Zangardi néhány széknyire ült tőlem. Atyaég, csípjetek meg! Mindezt csak álmodom?

A fények kihunytak, Jessye Norman felcsendülő hangja betöltötte a márványpalota széles tereit, Richard Strauss Im Abendrotja egy szempillantás alatt egy másik univerzumba repített bennünket. A bódító francia parfümillattól megrészegült vendégek lélegzet-visszafojtva várták a kifutóra érkező modelleket, akik lassú léptekkel, széles karmozdulatokkal keltették életre Rolland ruhakölteményeit. A francia designer ezúttal egy varázslatos történetet mesélt el a Kínában tett utazásáról, a Tiltott Város gazdagságáról, építészeti értékeiről és elképesztő formavilágáról. Az apró keleti utalások kitűnően működtek a Rolland-féle szabásvonalakkal, a rá jellemző vágási technikákkal és a légies, ugyanakkor drámai megjelenéssel. Egy képzeletbeli császárnő fennkölt ruhatára elevenedett meg. A hagyományos kínai tradíciókat és kulturális értékeket idéző elemek nem nyomták el a francia kifinomultságot, sőt némi izgalmat és különleges egyensúlyt teremtettek.

A mélyvörös ruhák átütően dinamikus gyöngyözéseket kaptak, a nagyvonalú kabátok pagoda vállakkal, a szatén kezeslábasok, a hosszú tunikák a kalligrafikus ívekkel és a vibráló geometrikus mintákkal váltak teljessé. A köpenyszerű kreációk, a földet söprő uszályok aprólékos kézi hímzéseket kaptak, a vállon, karkötőként vagy gyűrűként felbukkanó méretes kristálybrossok királynői eleganciában fürdették meg Rolland kollekcióját. A fiatalság lelkesedését szimbolizáló jade sifonok és a celadon kék pliszék mellett jól megfértek az éles kontrasztok. A fekete és fehér véget nem érő játéka, a sáfránysárga átütő ereje és az olajzöld energiái minden résztvevőt ámulatba ejtettek. A suhanó textíliák hangja, az általuk keltett légáramlat valósággal simogatta az arcunkat.

Rolland a 2019-es őszi couture gyűjteményben is hű volt önmagához, a modern építészeti formákat, Anish Kapoor és Zaha Hadid ikonikus épületeinek erőteljes képi világát használta fel, Song Dong művész a kreativitásával, egyéni látásmódjával segített a francia tervező munkáját. Az innováció, a jövőbe mutató megjelenés a több százéves keleti értékrenddel léphetett mámorítóan boldog frigyre. A tengernyi gyöngy és a meg-megcsillanó flitterek fényárba borították a show-t, emellett exkluzív esti megjelenést kölcsönöztek a felsorakozó modelleknek.

Egy képzeletbeli császárnő fennkölt ruhatára elevenedett meg. Stéphane Rolland Fall 2019 Couture kollekciójával elképesztő látványvilágot hozott el a párizsi divathétre.

A couture show fináléjában a kifutón végighaladó modellek az operaház előcsarnokának egy-egy teraszán megálltak, így mindenki alaposan szemügyre vehette a ruhák kidolgozottságát, egyedi formavilágát és azok szemet gyönyörködtető színeit. Megkockáztatom, hogy egyes darabok aerodimanikai megfigyelések és tanulmányok alapján készültek, ugyanis a modellek felemelkedő karjai hatására levegővel teltek meg, ezzel egy teljesen más volument adva a ruhakölteményeknek. Az elképesztően nőies és elegáns sorozat csúcspontjaként egy virágokkal díszített, köpenyszerű, drámai kreáció érkezett a térbe, a gyűjtemény utolsó szettjeként pedig egy grandiózus, 3D-s applikációkkal izgalmassá tett császárnői menyasszonyi ruha haladt el a márványfolyosón helyet foglaló vendégek előtt. A látvány önmagáért beszélt, kitörő taps fogadta ezt a magas művészi szinten kidolgozott alkotást. Egy másodpercre könny szökött a szemembe, amikor végigfutott rajtam az érzés: mennyire szerencsés vagyok, hogy ezt a semmihez sem fogható, felemelő élményt a helyszínen élhettem át. Nagyon köszönöm Stéphane Rollandnak, roppant hálás vagyok ezekért a különleges pillanatokért. 

30_22.jpgNemcsak a menyasszonyi ruhát, hanem a tervezőt is hatalmas tapssal jutalmazta az elégedett vendégsereg

Művészi részletek, az haute couture magas elvárásainak megfelelő kidolgozottság. Egyszerűen tökéletes!

13_257.jpg

Stéphane Rolland bemutatójának a párizsi operaház díszes épülete adott otthon. 

12_258.jpgStéphane Rolland Fall 2019 Couture show után. A couture mámorító érzése átjárta a testemet és lelkemet.

14_253.jpgA tervezőt a backstage-ben megrohamozták a kollégák és a büszke barátok.

15_241.jpgEgy baráti ölelést én is kaptam. Büszke vagyok rá, hogy személyesen is megismerhettem ezt a kiváló művészt.

18_190.jpg

Photos: Stéphane Rolland Fall 2019 Couture, GaborSzakacs Blog

Megtalálsz a közösségi oldalakon is, lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3214974876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása