GaborSzakacs

Stéphane Rolland szerelmes levelei Párizsból

2024. július 05. - gaborszakacs

A magyar származású Brassaï - eredeti nevén Halász Gyula - fotóművész fekete-fehér fényképei és Jacques Prévert szívhez szóló költeményei ihlették Stéphane Rolland legújabb kollekcióját. A világhírű francia divattervező 2024-es őszi haute coture alkotásai egy érzelmekkel teli szerelmeslevélként sorakoztak a Salle Pleyel kifutóján. A rangos párizsi divateseményre meghívást kaptam én is a designertől, így személyesen élhettem át azt a felemelő élményt, amelyet a fekete-fehér palettán életre keltett, kifinomult vonalvezetésű, szoborszerű ruhaköltemények szereztek.200_80.jpg

unnamed_2.jpg

Egy roppant beszédes, ugyanakkor sejtelmes és érzelmes fekete-fehér fotóval invitált meg a párizsi divatbemutatójára a francia couturier, Stéphane Rolland.

img_20240625_192606_066.jpg

Szeretnék köszönetet mondani a Lavard Hungary-nek az alkalomhoz illő, kitűnően szabott, kiváló minőségű, padlizsánlila színű öltönyért. Remekül éreztem magam benne.

img_20240625_192606_116.jpg

Ahogyan az előző szezonban, úgy most is a párizsi Diadalívtől nem messze, a Salle Pleyelben rendezte meg a 2024-es ősz-téli haute couture kollekció bemutatóját Stéphane Rolland. A 252 Rue du Faubourg Saint-Honoré címen található többszintes nézőtérrel rendelkező színház zsúfolásig megtelt. A színpad magasságában a földszinti nézőtér széksorai fölé egy hosszú, a közepén lépcsőkkel megtört kifutót építettek. A VIP vendégsereg a földszinten, a kifutó mellett, a többi vendég az emeleten és a karzaton kapott helyet. 

Stéphane Rolland világa túlmutat a párizsi divathéten hatalmas médiacirkuszán. Nála minden szezonban és minden körülmények között a ruhákon van a fókusz. A bemutatói egyedülállóan elegánsak. Éppen 5 évvel ezelőtt jártam először a párizsi operaházban a francia grand couturier fashion show-ján, azóta sem felejtettem el azt az élményt, amit akkor kaptam. Úgy hiszem, egy életre szól. És az élmény itt és most a Salle Pleyel színház falai között megismétlődött. A 2024-es őszi haute couture kollekció annyira egységes, kifinomult és megindítóan őszinte volt, hogy a nézőtéren többen is megkönnyezték a látottakat.

A gyűjtemény címe: "Paroles, De Prévert à Brassaï". Ez francia nyelven azt jelenti, hogy "Szavak, Prévert-től Brassaï-ig". A kifejezés arra utal, hogy Rolland haute couture alkotásait Jacques Prévert francia költő művei és Brassaï, az Osztrák-Magyar Monarchiában született, eredeti nevén Halász Gyula fotóművész képei inspirálták. Prévert versei gyakran ábrázolják a városi életet, az emberi kapcsolatokat és a gazdag érzelemvilágot, míg Brassaï fényképei Párizs éjszakai életét és annak egyedi hangulatát örökítették meg. A két művész munkái közötti kapcsolat és kölcsönhatás mutatja meg a kortárs művészi inspiráció és a kreativitás erejét. Ezt kitűnően megragadta és transzformálta Stéphane Rolland a textíliák nyelvére.

A show nyitányában a kifutón megjelent Rolland kedvenc modellje, a spanyol Nieves Álvarez. Egy merészen kivágott fekete szmokingot és egy gyémántokkal kirakott övet viselt. Az első szett előrevetítette a teljes kollekció mondanivalóját és látványvilágát, a kifinomult francia nőiességet egy leheletnyi maszkulin utóízzel tette feledhetetlenné a designer. Izgalmas kivágásokat alkalmazott, megjelent az érzékiség és a dráma anélkül, hogy a ruhák bármit is feltárnának a női testből. Ahogyan Prévert verseiben megjelenik az erotika és romantika, úgy villannak fel a szenvedélyes és lírai pillanatok a bonyolult hímzésekkel, fekete-fehér színpalettával, letisztult szabással és gazdag anyaghasználattal életre keltett ruhasorozatban.

Ahogyan említettem, a teljes kollekció a minimalista fekete-fehér vonalon mozgott, ezzel a klasszikus eleganciát és a párizsi éjszaka rejtélyes hangulatát idézte meg Rolland. A bársony, a szatén, az organza és a sifon dominálnak, amelyek különleges textúrákat és fényjátékokat hoznak létre. Szépen lassan megjelennek az androgün stílusú szabások, a hosszú kabátok, a csuklyás darabok, valamint a testhezálló, mégis elegáns vonalak. A vállak szögletesek, a ruhák szabása pedig precíz és kifinomult. Rolland ezúttal is különös figyelmet fordított a részletekre, a kézi hímzések, a gyémántokkal díszített kiegészítők és a bonyolult kivágások, amelyek egyedi és merész megjelenést kölcsönöznek a ruháknak.

A divatbemutató fináléjában a csodálatos modell, Coco Rocha érkezett a kifutóra egy grandiózus, kapucnis, a hátat szabadon hagyó menyasszonyi ruhában, amelyet porcelán-és organzaszirmokkal díszített a tervező. Felemelő látványt nyújtott ez az haute couture kreáció. Stéphane Rolland ezzel a kollekcióval ismét bizonyította tehetségét és kreativitását, méltó tisztelgéssel a francia művészetek előtt. Hálás és boldog vagyok, hogy újra személyesen átélhettem ezt az haute couture varázslatot.

Stéphane Rolland szerelmes levelei Párizsból
sr_hc_fw24_021.jpg

sr_hc_fw24_022.jpg

sr_hc_fw24_023.jpg

sr_hc_fw24_024.jpg

sr_hc_fw24_025.jpg

sr_hc_fw24_026.jpg

sr_hc_fw24_027.jpg

sr_hc_fw24_028.jpg

sr_hc_fw24_029.jpg

sr_hc_fw24_030.jpg

sr_hc_fw24_031.jpg

sr_hc_fw24_032.jpg

Fotók: GaborSzakacs Blog / Stéphane Rolland Official

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1418440553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása