GaborSzakacs

A textíliába zárt költészet

2022. január 23. - gaborszakacs

Stéphane Rolland haute couture ruhakölteményeiről elfogultság nélkül nem lehet beszélni. A francia divattervező a 2021-es ősz-téli kollekciójában a tőle megszokott kifinomultsággal mesél a szépség, a fennkölt érzelmek és a természeti elemek erejéről. A gyűjteményt bemutató kisfilmben megismerkedhetünk egy gyönyörű lánnyal, aki királynői megjelenésével örökre bevési magát a szívünkbe és az emlékezetünkbe. Mennyi szenvedély, mennyi dráma, mennyi harag és öröm, no és a páratlan esztétikai élmény, wow!

400_6.jpg

Stéphane Rolland nagyvonalú ruháit a blog olvasói már jól ismerhetik. A francia haute couture művész alkotásai nem egyszerűen csak ruhadarabok, hanem mesés textíliák, amelyek történetet mesélnek el. Minden szezonban különlegesek, elképesztő szabásvonalakkal és díszítési technikákkal kelnek életre. Hol egy előkelő párizsi színházteremben, hol az operaház falai között, ám néha egy divatfilm drámai képsorai hozzák el a semmihez sem hasonlítható Rolland-hatást. 

A 2021-es ősz-téli kollekció a pandémia miatt nem került kifutóra, helyette egy lenyűgöző kisfilmben csodálhatjuk meg a szezon legszebb alkotásait. A dél-franciaországi óceánparton fekvő Biarritz strandján rögzített felvételen a designer kedvenc modellje, Nieves Álvarez bukkan fel a drámai ruhakölteményekben. A film erőteljesen bemutatja a természeti elemeket, a dübörgő hullámokat, a sötét eget és a sziklás partot. Az első képsorokban láthatunk egy lányt, akinek a szél határozottan belekap a nemes textíliákból készült ruhájába. A látvány elképesztő, Vivaldi zenéje pedig fennkölt magasságokba emeli a látottakat.

A kollekció nyitányában a szuperszűk fehér ruha organzahabjai fenséges képet festenek a sziklaszirtre felcsapódó hullámokkal. Mintha a tenger istennője az őt körülvevő természetet uralná és egyben átmenetet képezne a víz és a kövek uralta világok között. A fehér szaténponcsó és a hatalmas fehér fülbevalók ezt a heroikus-elemi küzdelmet mutatják be. A sárga selyemből készült köpenyruha különleges dekoltázsán megjelennek a kézi mozaikdíszítések, amelyek Béatrice Serre francia képzőművész alkotásai.

Amit látunk, az egyszerre archaikus és modern. Az ősi erőket és energiákat kelti életre Stéphane Rolland, kreációinak hangulata pedig az ókori Rómát is megidézi. A vonalvezetés előkelő, arisztokratikus mégis mai és lendületes, minden egyes szett ízig-vérig vörös szőnyeges megjelenésért kiáltó.

A szél ereje mindent felülír, ugyanis a vörös szaténruhát egy álomszerű gömbbé formálja Nieves Álvarez hibátlan alakja körül, így a drámaiság mellett Rolland szabászati bravúrjai és erőteljes volumenjei felszínre bukkannak. A gyülekező sötét fellegek pedig vihar formájában lesújtanak. Ám a hangsúlyos Swarovski kristálydíszítések, a lapos márványok, a monumentális malachitok és a jade kövek biztonságot, megnyugvást és egyensúlyt hoznak el.

A bámulatos kollekció ezúttal sem okozott csalódást, a nemes anyagok, a finom részletek mind-mind Stéphane Rolland tervezői zsenialitásáról mesélnek. Szenvedéllyel, drámaian, tele haraggal és örömmel, no és persze szívet melengető esztétikai élménnyel. Mint a textíliába zárt költészet.

100_13.jpg

A kollekcióhoz készített kisfilmet az alábbi képre kattintva nézhetitek meg:

Fotók: Stéphane Rolland Fall 2021 Couture / Stéphane Rolland Official

Videó: SR HAUTE COUTURE AW21-22 / Stéphane Rolland Official YouTube Channel

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4416628484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása