GaborSzakacs

A párizsi Panthéon ihlette Ziad Nakad sziluettek

2024. március 10. - gaborszakacs

Az eredetileg templomnak készült, ma a világhírű mauzólumáról ismert párizsi Panthéon ihlette Ziad Nakad 2024-es tavaszi couture kollekcióját. A tehetséges libanoni divattervező a francia építészet kiemelkedő gyöngyszemének formavilágát a kifutóra vitt nemes anyagok, szupernőies szabásvonalak és gazdag, kézi díszítések segítségével idézte meg. A művésztől meghívást kaptam a Pavillon Vendôme-ban megrendezett divatbemutatóra, így a következő összeállítás egy exkluzív helyszíni beszámoló a Paris Fashion Weekről.500_20.jpg

2010_2.jpg

A koronavírus okozta világjárvány óta először rendezett divatbemutatót Ziad Nakad. A világszerte ismert libanoni divattervező 2024-es tavasz-nyári couture kollekcióját a párizsi Place Vendôme-on található Pavillon Vendôme épületében vitte kifutóra. Mérhetetlenül megtisztelő, hogy a művész személyesen hívott meg az eseményre, amelyen természetesen részt vettem. A nézőtér zsúfolásig megtelt a divatszakma kiválóságaival, jelen volt többek között a 2023. december 16-án megkoronázott Miss France, Eve Gilles szépségkirálynő is (lenti képen látható, lila kristályos-flitteres Ziad Nakad ruhában).

2011_1.jpg

2009_2.jpg

Ziad Nakad bemutatója után a VIP vendégek hosszan fotózkodtak a designerrel

Micsoda visszatérés! Legutóbb 2020 januárjában rendezett divatbemutatót Ziad Nakad, hiszen a pandémia jelentősen átrendezte a nemzetközi divatéletet. Ám a 2024-es tavaszi kollekciót a párizsi divathéten tárta a nagyközönség elé, amelynek ihletforrása maga Párizs és annak egyedülálló műemléke, a Panthéon volt.

A libanoni designer újra fenséges ruhakölteményeket hozott el a divat fővárosába. A klasszikus értelemben vett elegancián túlmutató, jellegzetes szabászati megoldásokat és díszítési technikákat felvonultató sorozatban visszaköszöntek az 1790-ben átadott impozáns Panthéon építészeti vonásai. A templomnak szánt, ma már mauzóluemként látogatható nevezetesség - itt nyugszik többek között Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Émile Zola, Claude Monet, Louis Pasteur, Marie és Pierre Curie és 2021 óta Josephine Baker is - ívei, égbe törő korinthoszi oszlopai és persze annak grandiózus kupolája mind-mind megjelentek a ruhák kialakított formavilágában. Az architekturális hatás felfedezhető a karcsú oszlopruhákban, a markáns derékvonalakban, a széles vállakban, a terjedelmes szoknyákban és a földet söprő, ultrahosszú ujjrészekben is.

A divatbemutató alatt a nézőtéren helyet foglaló vendégsereg nagy része felállt a második és harmadik sorban, hogy még jobban láthassák a vörös szőnyegre kívánkozó darabok csillogó köpenyeit, kristályokkal díszített szegélyeit, kézi hímzésekkel ellátott uszályait. A gyűjtemény minden egyes eleme egyszerre volt modern, viselhető és hozta a kitűnő arányérzékkel kimért, nagyvonalú párizsi eleganciát. A sikk nemcsak a részletekben, hanem a nemes anyaghasználatban is visszaköszönt, rendkívül finom tüllöket és selymeket hozott Nakad a divathétre. Külön öröm volt számomra, hogy a színpaletta nagy része fellelhető a tavaszi kínálatban, hiszen a szuperelegáns fehértől a pasztell narancssárgán, a királykéken és az üde lilán át a démoni feketéig sok-sok árnyalat feltűnt.

És ha már Ziad Nakad bemutatóján jártam, elégedetten tapasztaltam, hogy a művész ezúttal is lenyűgöző, gyöngyökkel és kristályokkal kirakott geometrikus mintákat - itt-ott erős art deco hatást is éreztem -, mozaikszerű hímzéseket használt. A ruhák rafinált aszimmetriájával és a sugaras szerkezetű díszítésekkel ügyesen irányította a tekintetet az egyes sziluettek fókuszpontjára. A légies hatású szettek a kontrasztos színek és a kecses ívek miatt magabiztosságot kölcsönöztek a viselőjüknek. Imádtam az egész összképet, a rendszert, az erős kohéziót.

A finálé menyasszonyi ruhája egy igazi bejrúti-párizsi esküvő képét villantotta fel, ahol a boldog ara élete legszebb napján a szépség és a nőiesség csúcsán tündökölhet. A bemutató zárásként a kifutón megjelenő és kedves mosollyal integető Ziad Nakadot hatalmas taps fogadta a kitűnő munkájáért. Csodálatos volt, szívből gratulálok!

Építészeti formavilágot, aprólékos kézi hímzéseket láthattunk a libanoni divattervező tavaszi kínálatában

Ziad Nakad Spring 2024 Couture kollekciójának mesés sziluettjei

31_98.jpg

32_85.jpg

33_74.jpg

34_63.jpg

35_60.jpg

36_51.jpg

37_41.jpg

38_38.jpg

39_32.jpg

40_31.jpg

41_26.jpg

42_26.jpg

43_23.jpg

44_22.jpg

45_20.jpg

46_21.jpg

47_19.jpg

Fotók: GaborSzakacs Blog / L'Officiel Monaco / Ziad Nakad Official 

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4218348431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása