GaborSzakacs

Stílus és dráma egy Loire-völgyi kastélyban

2021. július 14. - gaborszakacs

A méltán híres Loire-völgyi kastélyok páratlan szépsége nemcsak a kíváncsi turistákat vonzza, hanem a művészvilágot is lenyűgözi és alkotásra inspirálja. Az ismert libanoni divattervező, Ziad Nakad 2021-es őszi couture kollekcióját ez a páratlan vidék és annak talán legelegánsabb gyöngyszeme, a Château de Chambord ihlette. A reneszánsz palota építészeti bravúrjai mind-mind visszaköszönnek a könnyed textíliákból készült, kézi díszítésű Nakad-ruhakölteményekben.

900.jpg

Aki már járt a Loire folyó völgyben, az pontosan tudja, hogy ez a táj a világ egyik legszebb és legromantikusabb régiója. Franciaország leghosszabb folyójának középső szakaszán évszázadok óta virágzik a mezőgazdaság és az idegenforgalom. Az olasz, a francia és a flamand kultúra találkozási pontja, ahol a sokszínű tájban - a festői lankákon és a szőlőültetvények tövében - mesebeli kastélyok épültek. A felbecsülhetetlen értékei miatt ezt a vidéket az UNESCO 1981-ben a világörökség részévé nyilvánította. A folyó kanyarulataiban közel 100 kastély, illetve átalakított középkori vár áll, a Loire-völgyi kastélyok leghíresebb épülete a XVI. századi reneszánsz stílusban épült Château de Chambord, azaz a chambord-i kastély.

A hagyományos középkori francia építészet és a jellegzetes reneszánsz stílusjegyeket felmutató monumentális alkotást az egyik legszebb francia kastélyként emlegetik. Feltételezések szerint, a lépcsőt az idős Leonardo da Vinci tervezte, aki akkor I. Ferenc szolgálatában állt. A híres nyitott dupla lépcsősor annyira lenyűgözte Ziad Nakad libanoni divattervezőt, hogy a teljes 2021-es őszi couture kollekcióját a Château de Chambord inspirációja alapján készítette el. 

A párizsi divathét haute couture ruháit felvonultató időszaka a divatvilág legfontosabb hete. Ezen a fashion weeken az ismert libanoni designerZiad Nakad is nagyközönség elé tárja a legújabb ruhakölteményeit, amelyek ezúttal a “Renaissance” összefoglaló nevet kapták. Reneszánsz, mert egy reneszánsz palota ihlette és reneszánsz, mert a koronavírus sújtotta világ már éhezik egy jókora újjászületésre és felemelkedésre. 

A kollekció lélegzetelállító. Az építészetért rajongó Nakad minden tehetsége, kifinomult esztétikai érzéke és mérnöki precizitása benne van ezekben a ruhákban. Nagy figyelmet szentelt a részletekre, kitűnő ízléssel emeli fel a nő szépségét, felszabadultan ünnepli a nőiességet. Igazán finom és könnyed anyagokkal dolgozik, kedveli a pasztell árnyalatokat, aprólékos kézi hímzései pedig a bejrúti műhelyének szakértő kezeit dicsérik. A felsorakozó oszlopruhák a kőcsipkéket idéző kifogástalan redőkkel - építészeket megszégyenítő - illesztésekben kapcsolódnak össze. A tollak és a többrétegű tüllök, az áttetsző köntösök és a kristályokkal borított grandiózus ujjrészek tisztelegnek a kastély történelmi kárpitjai és festményei előtt.

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve. Természetesen Ziad Nakad megkönnyíti a helyzetünket, így gyorsan a couture kreációk rajongóivá válhatunk. A recept nem túl bonyolult. Végy egy cseppnyi francia eleganciát, adj hozzá egy adag libanoni tehetséget és szórd meg némi drámai hatással, de ne feledkezz meg a költői finomságról és a határtalan romantikáról sem! A kész kollekciót pedig koronázd meg egy fenséges esküvői ruhával, amelynek aprólékos díszítései és kézi hímzései egy modern mese méltó lezárására emlékeztetnek...

...és csak keresem a szavakat arra, hogy a szépség fogalmának találó és kifejező leírását megoszthassam veletek, ám a Nakad-gyűjtemény hatása alatt ez még eltart egy ideig...

Ziad Nakad 2021-es őszi couture kollekció a Loire-völgyi Château de Chambord-ban

A gyűjtemény méltó fináléja a kézi díszítésű esküvői ruha

25_121.jpg

A Paris Fashion Week keretén belül bemutatott Ziad Nakad Fall 2021 Couture kollekcióhoz készített kisfilmet az alábbi hivatkozásra kattintva nézhetitek meg:

Fotók: Ziad Nakad Fall 2021 Couture

Videó: “Renaissance” Ziad Nakad Fall Winter 2021/2022 Couture Collection - Haute Couture Paris Fashion Week

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8616627064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása