GaborSzakacs

Sarah Burton utolsó kollekciója az Alexander McQueennél

2023. október 04. - gaborszakacs

Az Alexander McQueen divatház története fordulóponthoz érkezett, ugyanis Sarah Burton 2023 szeptemberében bejelentette, hogy elhagyja a márka kreatív igazgatói székét. A világhírű designer a legendás Lee Alexander McQueen divattervező egykori jobbkezeként kezdte karrierjét, majd mentora 2010-es tragikus halála után lépett a vezető tervezői pozícióba. Precizitását, kifinomult, részletgazdag és hagyománytisztelő stílusát tökéletes arányérzékkel egyensúlyba hozta elődje féktelenül kreatív, erőtől duzzadó, dacos eleganciával. Burton 2024-es tavaszi ready-to-wear kollekciójával - amely egyben utolsó gyűjteménye az Alexander McQueen számára - egy retrospektív képet festett fel a márkánál eltöltött 26 évéről. Minden kétséget kizáróan ez a gyűjtemény méltó lezárása egy szakmailag meghatározó, élményekben gazdag életszakasznak.

01review-mcqueen-07-wkct-superjumbo.jpg

mcqueen_instagram_parisfashionweek.jpg

"Ezt a kollekciót a női anatómia, I. Erzsébet királynő, a vérvörös rózsa és Magdalena Abakanowicz, a transzgresszív és erőteljesen kreatív művésznő ihlette, aki soha nem volt hajlandó kompromisszumot kötni a látásmódjával. A bemutatót Lee Alexander McQueen emlékének ajánlom, akinek mindig is az volt a kívánsága, hogy a nőket erősítse, valamint a csapatom szenvedélyének, tehetségének és hűségének." – írta a 2024-es tavaszi ready-to-wear kollekcióról Sarah Burton kreatív igazgató.

f7tvvtybyaasfs5.jpg

Edward Enninful (a British Vogue főszerkesztője), Cate Blanchett (Oscar-díjas színésznő), Anna Wintour (a Vogue US főszerkesztője, a Condé Nast csoport művészeti vezetője) és Elle Fanning (színésznő, az Alexander McQueen nagykövete) a párizsi fashion show első sorában.

Őszintén bevallom, hogy engem kifejezetten meglepett Sarah Burton nyilatkozata 2023 szeptemberében, amelyben kifejtette, hogy elhagyja az Alexander McQueen kreatív igazgatói pozícióját. Persze, számtalan gondolat átfutott az agyamon: vajon a Kering Group felajánlott neki egy másik pozíciót vagy végre elindít a saját neve alatt egy saját márkát a cégcsoporton belül. Burton döntése érthető, hiszen 26 évet töltött a világ egyik vezető divatházánál, ebből 2010 óta - Lee Alexander McQueen tragikus halála után - vagyis 13 éve vezető designerként dolgozott. Bár a szakma ismerte és szerette, díjakkal elismerte - többek között 2011-ben a British Fashion Awardson az év designere lett, 2012-ben II. Erzsébet királynőBrit Birodalom Rendjének tisztjévé (OBE) avatta, 2019-ben Nemzetközi Díjjal jutalmazta a The Council of Fashion Designers of America, emellett Burton készítette el Kate Middleton menyasszonyi ruháját is - ő mégsem járt celebpartikra, nem viselkedett feltűnően, nem helyezte magát a márka elé, vagyis alázattal és kötelességtudóan végezte a munkáját, tette a dolgát.

A párizsi divathéten bemutatott 2024-es tavaszi ready-to-wear kollekció lett az utolsó ruhasorozat, amelyet az Alexander McQueen számára készített. Egy valódi retrospektív gyűjteményt kaptunk Burton 26 évéről telis-tele női szimbolizmussal, hűen önmagához és mindazon értékekhez, készségekhez és szépségekhez, amelyet a világmárka élén valaha megmutatott. A kollekció az ANATOMY II nevet viseli, hiszen tökéletes folytatása a 2023-as őszi-téli sorozatnak. Burton úgy dolgozott, akár egy boncmester. Darabokra szedte az emberi testet és anatómiai szempontból rajzolta meg a kortárs viseleteket. A divat nyelvére lefordított megfigyelései egy bizarr, mégis izgalmas, a klasszikus elegancia fogalmát újraértelmező ruhagyűjteménnyé álltak össze (IDE kattintva olvashattok róla a blogon).

A show-t Kaia Gerber nyitotta meg. Egy rövid, fekete ruhát viselt, amely valójában egy szabdalt hatású, cut out, hátul fűzővel ellátott alkotás. A kollekció további darabjai hasonló vizualitást hordoztak, a műtéti hegek és vágásokra emlékeztető jegyek közvetlen utalásai Alexander McQueen 1996-os tavaszi The Hunger kollekciójának. Láthattunk izgalmas dekoltázsokat, különleges peplumokat, bőrfőzőbe csomagolt kortárs eleganciát, McQueen halálfejes kezeslábasait virágos-gyöngyös-kristályos átiratban, na meg fémszállal átszőtt ecsetvonásokat. Felbukkantak a vallási műtárgyként ható aranyhímzések is, ám ezek a mcqueeni erőszak, borzalmak és önostorozás helyett  a női test végső teremtő erejének szinte szent ünnepéről beszéltek. 

Sarah Burton sajátossága, hogy mindig is teljes egészében látta a nőket: harcosként, anyaként, mesemondóként, mítoszként. És felöltöztette őket ezekre a szerepekre.

Egy csodálatos párizsi csarnok zsúfolásig megtelt nézőtere előtt vonultak fel a modellek. Az épület homlokzatát és belső terét Magdalena Abakanowicz lengyel feminista művész textilplasztikáinak monumentális, beborító erejével vette körül, formái az anyaság, a hüvely, a kényelem és a védelem ölelését sugallták.

Sarah Burton britsége – vagyis Anglia vörös rózsája – a kollekció középpontjában álló ruhákban csúcsosodott ki, a csodálatos virágnyomatok és a méretes virágszirmokként életre kelt fodrok a női nemi szerv vulvális redői voltak. Gyönyörű és szimbolikus ábrázolást láthattunk a kifutón, ezek a nőiség megjelenítésének roppant kifejező, elegáns és magasztos képei.

Az utolsó szettet Naomi Campbell mutatta be. Ezüstösen csillogó, szív alakú dekoltázzsal ellátott, rojtos-gyöngyös ruhában vonult végig a kifutón. A fináléban David Bowie „Heroes”-a szólt a hangszórókból. A 2010-ben tragikus körülmények között elhunyt - öngyilkosságot követett el - alapító és mentor előtti tisztelgés, illetve maga Sarah Burton 13 éven át tartó hősies és kitartó munkájának megtestesülése volt ez a dal.

Kifejezetten megható pillanat volt, amikor az utolsó modell is kivonult és a teljes vendégsereg állva tapsolt és várta, hogy megérkezzen a designer. Burton a könnyeivel küszködve egy teljes kört tette meg a kifutón és fogadta a gratulációkat, többek között a gyermekei, Anna Wintour, Cate Blanchett, Edward Enninful és François-Henri Pinault őszinte ölelését. Jó volt látni, hogy mennyire összetartó a nemzetközi divatszakma és mennyire büszkék egymás sikereire.

Az Alexander McQueen 2024-es tavaszi ready-to-wear kollekciója, amely egyben Sarah Burton búcsúja is a márkától. 

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_21.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_22.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_23.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_24.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_25.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_26.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_27.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_28.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_29.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_30.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_31.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_32.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_33.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_34.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_35.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_36.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_37.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_38.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_39.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_40.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_41.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_42.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_43.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_44.jpg

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_45.jpg

A divatbemutató fináléja után őszinte tisztelettel, megbecsüléssel és szeretettel fogadták a meghívott vendégek a márka éléről leköszönő divattervezőt, Sarah Burtont. A designert meghatotta a szűnni nem akaró taps.

large-alexander_mcqueen_rtw_ss24_46.jpg

UPDATE:

2023. október 3-án este a Kering Group és az Alexander McQueen közös nyilatkozatban bejelentette, hogy megtalálták és kinevezték a világmárka új kreatív igazgatóját. A rangos pozíciót Seán McGirr divattervező fogja betölteni.

Seán McGirr Dublinban született ír állampolgár, a londoni Central Saint Martins-ban szerzett diplomát, ahol 2014-ben szerzett Master of Arts in Fashion fokozatot. Pályafutását a Burberry és a Vogue Hommes Japan asszisztenseként kezdte. 2014 és 2018 között az Uniqlo tokiói és párizsi kreatív irodáiban dolgozott, ahol Christophe Lemaire vezetésével a férfi kollekciókat tervezte. Majd a Dries Van Noten női tervezője lett Antwerpenben. A designer 2020-ban csatlakozott a JW Andersonhoz, hogy a férfi kollekciókat irányítsa és végül a női ruházattal is bővült a feladatainak köre. A JW Anderson ready-to-wear részlegének vezetői pozíciójából érkezett az Alexander McQueen kreatív igazgatói posztjára.

Gianfilippo Testa, az Alexander McQueen vezérigazgatója így nyilatkozott: „Örömmel üdvözöljük Seán McGirrt kreatív igazgatóként. Tapasztalatával, személyiségével és kreatív energiájával erőteljes, kreatív nyelvet hoz az Alexander McQueenhez, miközben az egyedülálló örökségére építkezik.”

François-Henri Pinault, a Kering elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Alexander McQueen egy olyan ház, amelyért rajongunk, és biztosak vagyunk benne, hogy Seán McGirr új, kreatív lendülettel folytathatja az útját. Alig várjuk, hogy megnyithassuk ezt az új fejezetet ennek az egyedülálló márkának a történetében.”

386562258_877331557084275_5385216416384137588_n.jpg

Seán McGirr 

Fotók: Alexander McQueen / Instagram / Kering / The New York Times / X (Twitter)

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4018227159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása