GaborSzakacs

A szabás anatómiája, avagy a klasszikus elegancia újratöltve

2023. március 12. - gaborszakacs

Egy drámai hangvételű kollekciót vitt kifutóra az Alexander McQueen. A londoni székhelyű világmárka a párizsi divathéten mutatta be a 2023-as őszi ready-to-wear darabjait, amelyeket Sarah Burton kreatív igazgató a ház névadójának szellemiségét megidézve hozott létre. Akár egy boncmester, darabokra szedte az emberi testet és anatómiai szempontból rajzolta meg a kortárs viseleteket. A divat nyelvére lefordított megfigyelései egy bizarr, mégis izgalmas, a klasszikus elegancia fogalmát újraértelmező ruhagyűjteménnyé álltak össze.

100_60.jpg

Abban a szezonban, amikor a divattervezők körében előtérbe került az eredetiség és a divatházak névadójának szellemisége, Sarah Burton bebizonyította, hogy az Alexander McQueennek még mindig a top márkák között van a helye. A londoni székhelyű brand ezúttal a párizsi divathéten vitte kifutóra a 2023-as ready-to-wear kollekcióját. 

„Az anatómiát néztük, a szabás anatómiáját” – mondta a színfalak mögött Sarah Burton kreatív igazgató a Vogue-nak adott interjújában. Ezzel arra utalt, hogy visszatért az Alexander McQueen által sikerre vitt izgalmas, anatómiai szempontból tökéletesen felépített ruhadarabok világába. Ahogyan egy boncmester ízekre szedi és megvizsgálja a holttestet, felméri a bőr állapotát, a csontozatot, az izomzatot, majd tanulmányozza a belső szerveket, olyan tudományos precizitással és szakmai gondossággal transzformálta a megfigyeléseket a divat nyelvére Burton. Egykoron maga Alexander McQueen is ezzel a módszerrel dolgozott a kollekcióin, elképzelt, átgondolt, felboncolt, megforgatott, megcsavart, átalakított és elkészített.

Az öltözködésről és a test tanulmányozásáról alkotott ötlete vezette el Burtont Leonardo da Vinci anatómiai rajzaihoz. Így nem meglepő, hogy a kifutón felvonultatott kreációk közül a kötött ruhák, a fodrok, a méretes virágok, a vörös nyomatok a vérre és a belekre vonatkozó rejtett utalásokat hordozzák. Kész rémálom, ugye?  Ám ez az igencsak furcsa gondolatvilág mégsem üt gusztustalan vagy taszító hatású bélyeget a kifinomult ízléssel elkészített szettekre. Sarah Burton zsenialitása abban rejlik, hogy kiválóan ötvözi a McQueen-féle víziókat a klasszikus eleganciával.

A nők és férfiak számára elkészített sziluettekben újragondolt, mégis éles és tűpontos vágási technikákat mutatott be. Már a fashion show nyitóképben Naomi Campbell fekete fűzős összeállítása is ezt a feszes, újító szemléletet vetíti előre. Aztán vég nélkül sorakoznak a fekete öltönyök, a kezeslábasokká átalakított szmokingok, a fehér ingek és fekete nyakkendők, a csíkos kabátok, a vállpánt nélküli ruhák. Az az érzésem támad, hogy minden egyes darabot láthattunk már korábban, ám az izgalmas vonalvezetés, a rafinált szabás és a belecsempészett újdonság miatt valódi WOW-élményt nyújtanak ezek a kreációk. Ez egy megmagyarázhatatlan, igazán precíz és kontrollált feszültség, amiben semmi sem volt teljesen az, aminek látszott.

Sarah Burton felidézte a múltat, amikor McQueen mellett dolgozott és ezeket a pillanatokat a mostani gyűjteményében életre keltette. A kollekció egyes pontjain felbukkant az 1998 őszi Joan of Arc McQueen-kultúra visszhangja, amelyben a tűz és a vér, a szenvedély és a szerelem lobogó lángja valósággal körbeöleli a sorozatot. Egy szaggatott szegélyű, fekete gyöngyös ruha szinte úgy nézett ki, mint Alexander McQueen rubinvörös Jeanne d'Arc ruhájának reinkarnációja. Az egész sorozat tudományos, drámai és itt-ott színpadias, a viktoriánus formavilággal és a formabontó eleganciájával ízig-vérig Sarah Burton ízlésvilágát dicséri. 

Az Alexander McQueen Fall 2023 RTW kollekció szettjei

Minden sziluett klasszikus alapokon nyugszik, mégis roppant különleges Sarah Burton újraértelmezésében

Fotók: Alexander McQueen / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8518067084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása