GaborSzakacs

Az elfeledett mítoszok nyomában Alexander McQueennel

2019. március 21. - gaborszakacs

A lüktető életerő és az arisztokratikus elegancia, a keménység és az érzékenység mellett a férfias és a nőies jegyek egyaránt felbukkantak az Alexander McQueen divatház legújabb kollekciójában. Az ismert angol márka couture elemeket felvonultató 2019-es tavaszi ready-to-wear darabjaihoz Sarah Burton tervező az Arthur-legendák korából merített ihletet. A természetfeletti energiák, a kézműves technikák és az évszázados hagyományok stílusos leképezése a modern, nagyvárosi nők megjelenésében.

24_67.jpg

A sok évezredes férfiuralom után a nők szerepe napjainkban egyre erősebbé válik. A mai kor társadalma már nem tekinthet a nőre gyengébbik nemként, ugyanis egy erős, határozott, céltudatos, önmegvalósító személyiségként működik - működött eddig is, csak nem hagyták kiteljesedni -, a férfi tökéletes társa, párja és nem alárendeltje. Ebben a lassú átalakulásban, ebben az új egyensúlyban olyan lehetőségek nyílnak meg a nők számára, amelyek eddig elérhetetlennek tűntek. Az esélyegyenlőség felé haladva, egy szebb és jobb világ reményében a legnagyobb divatházak is sorra női kreatív igazgatókat ültetnek a márkák élére, így járt el többek között a Dior, a Givenchy, az Alexander McQueen és Lagerfeld halála után a Chanel is.

A nők sokkal nagyobb meghallgatást kapnak a divatban, mint a való életben - véli Sarah Burton, az Alexander McQueen-ház tervezője. A 2019-es tavaszi kollekcióját a magabiztos, önállóságáért harcoló nő képe ihlette finom áthallásokkal az angol történelem és az Arthur-legendák találkozásával. A gyűjtemény a teljes életet és annak hagyományos rituáléit meséli el a születéstől a keresztelőn és az esküvőn át a temetésig egy olyan korból merítve, amikor a pogány lét és a kereszténység, a természeti energiákba vetett hit mindennél erősebb volt. Burton a gyűjtemény megjelenésében is ezt a sokszínűséget erősíti. A kovácsoltvas páncélok, a finom csipkék, a festett jacquard-ok, a széles bőrpántok és a szemet gyönyörködtető ékszerek a zsigeri erőt és a női lélek érzékenységét szimbolizálják. Csodás ellentétpárokkal dolgozik, így minden egyes szettje nagyon kiegyensúlyozott összképet mutat. A romantikus virágdíszítések, a puffos ujjak és a magas gallérok már a viktoriánus korba repítenek bennünket. Imádja a krinolin vázakra felhúzott textíliákat, a fehér és ezüst anyagok erőteljes fényét, jól bánik az eltérő textúrákkal és az aszimmetriákkal. Az angol kézművesség több évszázados története is fel-felvillan a gyöngyös-flitteres szegélyeken, na meg a míves ékszereken. Modern mesemondás couture jegyekkel a hagyományok ápolásával, igen, így kell egy világmárka szellemiségét életben tartani! Alexander McQueen egy egészen új vonalat hozott a divatba, mint ami korábban létezett, ezt Sarah Burton a maga tehetségével és szenvedélyével továbbviszi az utókor számára. Bebizonyítva, hogy a nők szerepe nemcsak a ruhák viseletében, hanem azok megalkotásában is létfontosságú.

A divat a felszabadulás eszköze kell hogy legyen, nem pedig a bebörtönzésé.- Alexander McQueen

Photos: Kim Weston Arnold / Indigital.tv / Vogue

Ha tetszett a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8114698344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása