GaborSzakacs

A test és lélek szabadsága Zuhair Murad ruhakölteményeiben

2022. december 17. - gaborszakacs

Elképesztően élénk vonalvezetéssel, csipkével díszített organzákkal és drapériaszerű redőkben leomló szaténokkal készül a 2023-as tavaszi szezonra Zuhair Murad. A kedvenc libanoni divattervezőnk legújabb ready-to-wear alkotásai hozzák a tőle megszokott magas színvonalat, amelyek ezúttal a The Great Gatsby korszakát idéző fényűzéssel, a '70-es évek csillogásának és a mai vörös szőnyeges események hangulatának találkozásában keltek életre. Az elragadóan izgalmas, kissé szexi, itt-ott pimasz, mégis stílusos és elegáns sziluettek a test és lélek szabadságáról mesélnek nekünk.

40_13.jpg

Bár ez az év nem volt a történelem legszebb esztendeje, ám a jövőbe vetett hitt, a remény és a lelkesedés erőt adott a kedvelt divattervezőinknek is, hogy új lendülettel tekintsenek az előttünk álló 2023 felé. A hivatalos sajtóanyag szerint Zuhair Murad a kifinomult ízlésű nők álmainak megvalósításán dolgozott, amelyhez a tőle megszokott formavilágot izgalmas színekkel és mintákkal keltette életre. A tavaszi kollekcióját ezúttal olyan természeti csodák ihlették, mint a perui Szivárványhegy vagy az iráni Zagros sókupolái. A lenyűgöző képződmények vizualitása Murad szakértelmének segítségével került átültetésre a textíliák nyelvére.

Amíg az inspirációt az időtlen idők óta a szél által faragott sziklaképződmények adták, addig a libanoni designer sziluettjei valójában a test és a lélek szabadságáról mesélnek nekünk. A könnyű és finom anyagok olyan tökéletességgel ölelik körül a női formákat, hogy új értelmet adva egy második bőrként vannak jelen. Minden szabásvonal, nyakkivágás, szépen ívelő hasíték, ujjmegoldás a test szépségét emeli ki, ehhez pedig gyönyörű csipkéket, nyomott organzákat és drapériaszerűen redőződő szaténokat használt fel. A szálló textíliákon túl a szemet gyönyörködtető díszítések és a magával ragadóan esztétikus motívumok adják meg a sorozatot körüllengő szabadságérzetet. 

Zuhair Muradról jól tudjuk, hogy soha sem fukarkodik, ha ízléses és elegáns megjelenésről van szó. A 2023-as tavaszi ready-to-wear sziluettek kissé pikáns, néhol pimasz, de semmiképpen sem túlzó elemeit a csipkék hálóval való toldása adta, a 3D-s virágok, a gyöngyözések és a hímzett selymek megjelenése pedig a konzervatívabb romantikát jelenítik meg. A testhez simuló formák ebben a szezonban egy fiatalabb Murad-nő bázisát célozzák meg. Azokat a nőkét, akik imádják a strasszokkal díszített szegélyeket, az élénk színeket, a fehér trikóruhákat és a sort-zakó kombókat.

A visszafogott és a nem annyira visszafogott szettek - a ready-to-wear ellenére - leginkább az esti, alkalmi vonalon mozognak. A kollekció a teljes XX. század öltözködésének és a kortárs divatnak egyfajta esszenciája is lehetne. A bohém nagyvonalúság a The Great Gatsby korszakát idéző fényűzésben, a csillogás a '70-es évek flittereinek fényében és napjaink vörös szőnyeges díjátadó eseményeinek eleganciája a nyüzsgő szabásvonalakban találkozik. A gazdag és díszes gyűjtemény minden érzékszervünkre hat, mintha egy pompás tűzijátékot néznénk egy elegáns partin, olyan élénk fuksziák, ragyogó aranyak, erős rozsdaszínek, vibráló narancsos-bronzos árnyalatok és palakékek sorakoznak.

Ha a ready-to-wear kollekció ilyen imádnivalóan lenyűgözőre sikeredett, akkor vajon milyen lesz a tavaszi haute couture sorozat? Izgatottan várom a Paris Fashion Weeken bemutatkozó Zuhair Murad couture-csodákat!

Valahol az alkalmi és a klasszikus értelemben vett ready-to-wear darabok határán, ez Zuhair Murad 2023-as tavaszi kollekciója

Szexi, színes és lehengerlően nőies darabok sorakoztak fel az új gyűjteményben

Mesés textíliák és nagyszerű szabásvonalak Zuhair Murad Spring 2023 RTW kollekciójában

Fotók: Zuhair Murad Official / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7218000466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása