GaborSzakacs

Édes kis stílusikonok

2018. december 23. - gaborszakacs

Amióta létezik a reklám és a marketing fogalma, közismert tény, hogy a szexi szettekben pózoló nőkkel, bájos kiskutyákkal és néhány tündéri mosolyú gyerekkel szinte bármit el lehet adni. Az egyre magasabbra kúszó ingerküszöbünk mellett az állandó online jelenlétünk szinte megköveteli a folyamatos figyelemfelkeltést és a meghökkentést. A világhírű amerikai, olasz és francia divatházak jól felépített kampányai szezonról szezonra képesek megbabonázni bennünket a hirdetéseikből áradó, ellenállhatatlan életérzéssel. A luxuscikkek piacán napjainkban a legnagyobb kihívást a magas minőségű gyerekruhák értékesítése jelenti annak ellenére, hogy a családok évente dollármilliókat költenek a legkisebbek ízléses megjelenésére. A következő összeállításban körbejárom az ismert márkák 2018-as őszi-téli gyerekkollekcióit, hiszen kortól és nemtől függetlenül bárki lehet stílusos.

dg_bambino2.jpg

A felhőtlen gyermekkor Armani módra

Giorgio Armani évtizedek óta az olasz divat piacvezető személyisége. Lélegzetelállító haute couture kreációi mellett jelentős bevételt hoznak számára a modern minimalizmus égisze alatt megalkotott ready-to-wear darabjai, az innovatív sportruházati vonala és a különleges kiegészítői. Emellett egyre népszerűbbek az Armani Junior márkanév alatt kapható – középosztálybeli családokat megcélzó – termékei is, amelyek a legkisebb családtagok makulátlan megjelenéséről gondoskodnak. A 2018-as őszi-téli kollekciója a felszabadult játékhoz elengedhetetlen sportos és kényelmes – a szülők szemszögéből nézve praktikus – szettekből álltak össze. A fiúknak kapucnis pulóvert, laza farmernadrágot és vagány sapkákat, a lányoknak nyomott mintás pólót és könnyű dzsekiket tervezett Armani erre a szezonra. Ahogyan a felnőtteket, úgy a gyerekeket is szívesen öltözteti kékbe és szürkébe, kerüli a kirobbanóan élénk, vibráló színeket, mégis játékos, merész és vidám tud maradni.

armani_junior.jpg

A legfrissebb gyűjtemény igencsak hasonlít a fiatal felnőtteknek szánt Emporio Armani – könnyed utcai viselet – vonalhoz, ennek ellenére Armani mégsem erőlteti ránk a Mini-Me-érzést. Arra törekszik, hogy a gyerekek felhőtlenül megéljék az élményeiket, élvezzék a játékot, szaladgáljanak az óvoda udvarán vagy éppen a játszótéren. Nincs is kínosabb dolog egy szülő számára, ha a gyermeke naphosszat kínosan érzi magát az általa választott és szupertrendinek gondolt szerelésben.

armani_junior1.jpg

Apró dívák és óvodás szívrablók

Minden családban az újszülött gyermek első karácsonya a legemlékezetesebb alkalom. Az önfeledt kacagások és a csodálkozó szempárok mellett ilyenkor még nagyobb figyelmet kapnak a szebbnél szebb gyerekruhák. Annak érdekében, hogy a szívmelengető pillanatokról tökéletes fotók készülhessenek az utókor számára, a Dolce & Gabbana igazán stílusos viseletekkel lepte meg a babákat, a mamákat, és persze a büszke papákat. A közelgő ünnep alkalmából a neves olasz divatház piacra dobta a mikulásokkal, rénszarvasokkal és csillagokkal díszített kezeslábasokból álló gyűjteményét. A végtelenül bájos és kényelmes darabok a kicsiket és a nagyokat egyaránt mosolyra fakasztják.

dg_bambino1.jpg

A nagyobbacska (2-12 év közötti) gyerkőcökről sem feledkezett meg ebben a szezonban Domenico Dolce és Stefano Gabbana, ezért a felnőttek ruhatára alapján elkészített sikkes szettekben bontogathatják a karácsonyi meglepetéseket. Amíg a kislányokat lágyan fodrozódó, rózsaszín vagy színes flitterekkel díszített ruhácskákban és virágmintás cipőkben látnák szívesen a designerek, addig a kisfiúk elegáns brokátzakókban, élére vasalt pantallókban és James Bond-stílusú csokornyakkendőkben hódíthatják meg a női szíveket. A tervezőpáros magas minőségű termékei roppant népszerűek világszerte, ezért jól fogynak az üzletek polcairól és a webshopokból is. Az igencsak kreatív és vidám, élettel teli #DGBambino szettjeik a márkára jellemző olasz temperamentumot közvetítik, így nem meglepő, ha a szülők – a borsos árak ellenére – néha elcsábulnak egy-egy mókás darab láttán, és gondolkodás nélkül a kassza felé veszik az irányt.

Azok a sikkes párizsi lányok

A XX. század legnagyobb divattervezői között tartja számon a divattörténet Christian Diort. A világhírű designer a világháborúk utáni években írta be magát a halhatatlan művészek táborába az úgynevezett New Look kollekciójával, amely azóta a francia elegancia szinonimája lett. Az 1950-es évek közepén forradalmasított női ruhatárban megjelenő szoknyahosszok, a derekat hangsúlyozó szabásvonalak, a lekerekített vállak és a háromnegyedes, tölcsér alakú ujjak mind-mind Monsieur Dior zsenialitását dicsérik. A nevét viselő óriásvállalata ma már nemcsak haute couture ruhaköltemények készítésével foglalkozik, hanem a könnyed utcai viseletek piacát is meghódította.

baby_dior2.jpg

Egy kifinomult ízlésű francia nő mellett a gyermeke sem jelenhet meg slamposan, így a Dior 1967-től Baby Dior néven stílusos ruhákat kezdett gyártani a luxustermékekért rajongó szülők és csemetéik számára. A 2018-as őszi kollekciójuk is a jól bevált klasszikus eleganciát tükrözi, puha kasmírpulóvereket, krémszínű szoknyákat és tyúklábmintás ruhácskákat vonultatnak fel, amelyeket a márkára jellemző A-vonalú kabátokkal társítottak. A javarészt szürke-fehér-piros háromszögben mozgó szettekben az Eiffel-torony árnyékában sétáló kislányok is valódi divatikonok lehetnek.

"A ruha nem más, mint egy darab múlékony építészet, amelynek célja, hogy fokozza a női test arányait." - Christian Dior

baby_dior.jpg

Bohém szülő, bohém gyerkőc

Az állandóan változó, átalakuló, minden igényt kielégítő divatvilágba üde színfoltként robbant be Alessandro Michele. A fiatal designer egyéni látásmódja miatt hamar a szakértők és kritikusok kedvencévé vált, merész és provokatív stílusa egyenesen a Gucci kreatív vezetői székéig repítette. Az erősen halmozó, túlzó megnyilvánulásai láttán sokak zsebében kinyílik a bicska. A hagyományos szabászati eljárásokat és a klasszikus vonalakat is szívesen használja, ám a szabályokat gondolkodás nélkül áthágja. Ruhái giccsesek, tarkák, elmossák a határokat a nőies és férfias jegyek között. Michele művészete túllép az öncélú provokáción, elgondolkodtató párosításai a végtelen vidámság mellett gyakran nyomasztó hangulatot árasztanak. Különleges mesevilággal dolgozik, így nem kellett sokat várni, hogy ez a látásmód megjelenjen a Gucci Children üzletágában is.

A 2018-as őszi kollekció a múlt, a jelen és a jövő bámulatos találkozásaként elevenedik meg. Az 1960-as évek retró életérzése – és annak feltűnő öltözködési szokásai – egy cseppnyi olasz bohémsággal és némi komor hangulattal vegyült. A márka vezető tervezője a hatalmas logókkal ellátott pulóverekhez kényelmes pamutnadrágokat párosított, a felvarrókkal díszített farmernadrágokhoz virágmintás ingeket és meleg kardigánokat javasolt a legkisebb generációnak. A lányok vastag szegélyű szoknyákat és színes zoknikat, a fiúk pedig vagány sapkákat és szupermenő hátizsákokat kaptak ebben a szezonban. A jelmezszerű szettek minden egyes darabja a játékosságról, a felhőtlen gyerekkorról és a határtalan fantáziáról tesz tanúbizonyságot. Bátor és bohém megjelenés a felszabadult egyéniségek számára.

Oscar de la Renta bájos hercegnői

Latinos életérzéssel és ámulatba ejtő estélyi ruhákkal hódította meg a világot Oscar de la Renta. A figyelemfelkeltő couture kreációiról ismertté vált divattervező az 1960-as években a Balenciaga, majd a Lanvin divatházánál tanulta ki a magas fokú szabászat minden egyes fortélyát. A Balmain kreatív igazgatójaként írta be magát a divattörténelembe, saját márkáját azonban New Yorkban alapította meg. A fodros koktélruháiért és az ámulatba ejtő, fényűző alkalmi alkotásaiért egyöntetűen rajongott a sztárvilág és a divatszakma is. Oscar de la Renta 2014-ben bekövetkezett halála után a világhírű divatháza irányítását Peter Copping vette át, majd 2016-ban Laura Kim és Fernando Garcia kerültek a kreatív team élére. Az addig sikeres és nagyon népszerű márka fénye megkopott, sem Copping, sem a Kim–Garcia páros nem tudta hozni azt a magas színvonalat, amelyet korábban a névadó Mester felállított. 2017-ben a magazinok lehúzó kritikákkal illették a divatóriásnak számító vállalatot. Talán a közösségi oldalak jótékony használata, talán a megújult üzletpolitika hatására az Oscar de la Renta szárnyra kapott, és visszatért a legbefolyásosabb brandek táborába. A népszerűségét kitűnően bizonyítja, hogy az ismert film- és popsztárok, politikusok és közéleti személyiségek újra Oscar de la Renta kreációkban jelennek meg a hivatalos eseményeken.

oscar_de_la_renta_kids.jpg

„Ruhákat szeretnék tervezni, amit viselnek is az emberek, nem pedig stílust, ami csak a kifutón hatásos.” - Oscar de la Renta

Az amerikai Vogue mindenható nagyasszonya, Anna Wintour szerint Oscar de la Renta a divatvilág szupersztárja volt. Ruhakölteményeivel olyan ízléses és végtelenül nőies megjelenést kölcsönzött viselőinek, amelyet korábban egy divattervező sem tudott megvalósítani. Az exkluzív haute couture vonal mellett igény mutatkozott a kislányos bájjal átitatott, romantikus szetteket felvonultató Oscar de la Renta Children üzletágra. A stílusos anyukák mellett így már a lánykák is átélhetik, hogy milyen érzés sikkes nagyvárosi hercegnőként utcára lépni. A márka 2018-as őszi kollekciója a megszokott szuperelegáns megjelenés helyett egy lazább, kényelmesebb és vidámabb irányt képvisel. A kockás szoknyákat csíkos ingekkel és puha kardigánokkal kombinálták, a fehér térdzoknik és piros retikülök pedig igazán emlékezetessé teszik a fashionista kisiskolások összeállítását. Az Oscar de la Renta újra bebizonyította, hogy kortól függetlenül bárki lehet stílusikon.

oscar_de_la_renta_kids2.jpg

Egy dolgot azonban soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. A méregdrága designerdarabok fabatkát sem érnek, ha az apróságok nem érzik jól magukat bennük. A szülők számára pedig a legnagyobb boldogság a gyermekük felszabadult és boldog mosolya. Kell ennél stílusosabb kiegészítő?

A teljes cikket nyomtatásban a Business Class Magazinban is olvashatjátok.

Fotók: Armani, Dolce & Gabbana, Dior, Gucci, Oscar de la Renta, Pinterest

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess, lájkolj a Facebookon és az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8114506176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása