GaborSzakacs

Fantáziák egy eltűnt Chanel-gombról

2024. március 14. - gaborszakacs

Kislányos báj, játékos könnyedség és kifinomult párizsi sikk jellemzi a Chanel új kollekcióját. A patinás francia divatház 2024-es tavasz-nyári haute couture szettjeit felvonultató ruhasorozat hozza az összes jellegzetességet, amit az isteni Coco Chanel adott a világnak. A "Button", azaz a "Gomb" tematikára felhúzott gyűjteményben láthatunk puha rózsaszín tweedeket, csodás fekete-fehér sifonokat, kacér tüllből készített balerinaszoknyákat, decens kabátkákat és fehér harisnyanadrágokat. A valódi luxusminőségről az aprólékos kézi hímzések, a meg-megcsillanó gyöngy-és kristálydíszítések, na meg az ékszerekre emlékeztető, aranyozott gombok árulkodnak.

300_40.jpg

600_12.jpg

Amikor Párizsban járok, akkor mindig leülök egy kávéra valamelyik belvárosi étterem teraszán és csak bámulom az embereket. Hosszan nézem őket és azon gondolkodom, hogy mennyire sokfélék vagyunk, mennyire színes és mennyire érdekes egy ekkora város utcaképe. Gyakran azon kapom magam, hogy elkezdem összehasonlítani az egyes társadalmi rétegek tagjait, a különféle generációkat és azok igencsak eltérő öltözködési szokásait. A végén mindig leszűröm a tanulságot: egy magára valamit adó francia nő mindig visel Chanelt. Pedig a Chanelt tudni kell viselni. Közhelyes és elcsépelt mondás, de örök érvényű igazság. A Chanelhez érettnek, sikeresnek, magabiztosnak és stílusosnak kell lenni. A Chanel divatház nagyon jól ismeri a saját vevőkörét, ezért ügyesen lavíroz a felső tízezer tagjai és a hirtelen nagy vagyonra szert tett újgazdagok között...

A tipikus párizsi nő, aki Chanelben jelenik meg, minden bizonnyal egy jómodú középkorú hölgy. A Chanel No.5 illatfelhőjébe burkolózva suhan végig valamelyik sugárúton, egy sikkes tweed kabátkát, élénk piros rúzst, fekete steppelt 2.55-ös bőrtáskát és krémszínű, lapos talpú cipőt visel. Én meg csak ülök a belvárosi étterem teraszán és nézem őt. Szent meggyőződéssel állítom, hogy ez a sikkes Chanel-nő aznap már legurított legalább egy gint vagy egy konyakot, hogy túlélje a nagyvárosi dzsungel erőt próbáló hétköznapjait.

A párizsi Grand Palais Éphémère kör alakú bemutatóterében vitte kifutóra a 2024-es tavasz-nyári haute couture kollekcióját a Chanel. A világszerte ismert márka fashion show-ja ismét elképesztő díszletben valósult meg, ugyanis a cirkuszi porondra emlékeztető tér felett egy grandiózus Chanel-gomb ereszkedett alá a nyitányban. Mintha egy kiskosztüm elveszett gombját nagyította volna fel Virginie Viard az esemény tiszteletére (maga a kollekció is a "Button", azaz a "Gomb" nevet viseli). 

Kislányos báj, játékos könnyedség és kifinomult párizsi sikk jellemzi a ruhasorozatot, amely ízig-vérig haute couture minőségben tündököl. A nyitányban kifutóra lépett Margaret Qualley amerikai táncos, modell és színésznő, aki nem mellesleg Andie MacDowell lánya. Egy apró, de annál látványosabb sifon Pierrot-gallért viselt, hozzá krémszínű tweed kabátkát és szoknyát, amelyet egy hosszabb tüllszoknya fedett be, mindehhez vastag, fehér harisnyát adott rá a designer. Az első szett előrevetítette a folytatást, a teljes divatbemutató egy őszinte tisztelgés a ház névadója, Gabrielle Chanel munkássága előtt.

A kollekció színpalettája a fehértől a fondant pasztellig terjedt. A klasszikus Chanel-kosztümökön túl megjelentek a tánchoz és a balerinákhoz köthető sziluettek, a trikóra emlékeztető felsők kis tüllszoknyákkal, egyfajta tweed twin-szett hatást adva a gyűjteménynek. Persze, a luxusérzet sem maradhatott el, az haute couture valódi értékei, a kézi hímzések, a gyöngy-és kristálydíszítések, a leírhatatlanul szép kézimunkák, a kiemelkedő kézműves technikák mind-mind helyet kaptak. Izgalmas elemek a kacéran repkedő masnik, a nyitott tweedek, a raffiával készített hímzések, a ráncolt hatású, virágokkal díszített míderek, puha rózsaszín sifonruhákkal társítva. És persze az ikonikus Chanel-gombok, amelyek megcsillanó apró ékszerként a kifinomult párizsi eleganciáról meséltek.

A show fináléjában megérkezett a Chanel-menyasszony. Rövid, ezüstfehér tunikát viselt, amelyet a költőien romantikus hatású, ballonszerű ujjrész tett feledhetetlenné, a több méteres hullámzó uszály pedig véget nem érő tülltengerként tette az egész szettet királynőivé. Annyira érzelmes és dekoratív, annyira mai, a kortárs valóságot megtestesítő jelenés. Igen, ez Virginie Viard összetéveszthetetlen stílusa.

A Chanel Spring 2024 Haute Couture kollekció a párizsi divathéten

21_332.jpg

22_307.jpg

23_283.jpg

24_253.jpg

25_226.jpg

26_193.jpg

27_173.jpg

28_147.jpg

29_135.jpg

30_124.jpg

31_97.jpg

32_84.jpg

33_73.jpg

34_62.jpg

35_59.jpg

36_50.jpg

37_40.jpg

38_37.jpg

39_31.jpg

40_30.jpg

41_25.jpg

42_25.jpg

43_22.jpg

44_21.jpg

45_19.jpg

46_20.jpg

47_18.jpg

48_16.jpg

49_15.jpg

50_12.jpg

51_11.jpg

52_9.jpg

53_9.jpg

54_9.jpg

55_7.jpg

56_7.jpg

Fotók: Chanel / Getty Images / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8818340591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása