GaborSzakacs

A múlt, jelen és jövő Chanel-kollekciója

2022. november 18. - gaborszakacs

Egy kivételesen szép és egységes, a márka minden stílusjegyét magán viselő kollekcióval rukkolt elő a Chanel. A világhírű francia divatház 2023-as tavaszi ready-to-wear ruhasorozata könnyed és árnyalt, kifinomultan elegáns és modern sikkes szettjei mesés tweedekből, klasszikus szabásvonalakból, izgalmas gyöngyökből, fényes szalagokból és puha strucctollakból álltak össze. Az elbűvölő sziluettek a múlt, jelen és jövő találkozásában a kortalan eleganciáról mesélnek.

1100.jpg

3000_3.jpg

A Chaneltől megszokott grandiózus és roppant költséges díszlet helyett ezúttal a bemutatótér köré felhúzott hatalmas vászon és az arra kivetített filmrészletek, illetve fekete-fehér fotók fokozták a 2023-as kollekció vizuális élményét.

Minden szezonban egy különleges inspirációból merít ihletet a Chanel kreatív igazgatója, Virginie Viard az aktuális kollekció elkészítéséhez. Mindig valamiféle személyes élményből vagy művészeti értékből indul ki, amely a divatház névadójával, Coco Chanellel is kapcsolatban áll. A 2023-as tavaszi ready-to-wear gyűjtemény ihletforrása Alain Resnais francia filmrendező 1961-es alkotása, a Tavaly Marienbadban (az eredeti címén L'Année dernière à Marienbad) című film volt. Az egyszerre elbűvölő és zavarba ejtő klasszikusban egy pár szerepel, akik ismerik (vagy nem ismerik) egymást, és lehet, hogy valamilyen kapcsolatban álltak (vagy nem álltak) egymással. Díszes kertek és nagy lépcsőházak fekete-fehér álomképein haladnak át, ahol úgy tűnik, hogy az időnek nincs értelme és a szavak sem számítanak. A film női főszereplője, a csodálatos Delphine Seyrig mesésen néz ki ebben az álomlátó állapotban. A film egyik különlegessége, hogy annak néhány jelmezét maga Coco Chanel tervezte.

Virginie Viard tehetségét bizonyítja, hogy a fenti filmművészeti alkotást nem csupán átültette a textíliák nyelvére, hanem az álmot továbbálmodta és egy kivételesen szép tavaszi kollekcióban folytatta. Könnyed és árnyalt, kifinomultan elegáns és modern sikkes szettjei a jelen kor Chaneljét mutatták be úgy, hogy közben a patinás divatház minden egyes stílusjegyét és jellegzetességét felvonultatta. A kifutón csillogó fémszálakkal szőtt tweedek, játékos gyöngysorok, fényes szalagok, puha strucctollak sorakoztak. A klasszikus Chanel-szabásvonalak szupersikkes öltönyök, kardigándzsekik, apró kabátkák, laza rövidnadrágos összeállítások és gyönyörű estélyik képében keltek életre. A gyűjtemény érdekessége, hogy semmiféle sallang vagy felesleges elem nem került fel a szettekre, Viard ezúttal is kitűnő arányérzékkel és ízléssel dolgozott.

A 2023-as tavaszi Chanel-álom a fekete-fehér összeállítások mellett elefántcsont színekben és pasztell árnyalatokban hódította meg a bemutatóra meghívott szakmai és vásárló közönséget. Az álmodozó érzet a folyékony hatású pizsamanadrágok mellé társított gyöngysorokon és a sűrűn ismétlődő, összefonódó CC logókban csúcsosodott ki. Mindehhez a csepp alakú fülbevalók, az apró gyűrűk és az ezüstösen csillogó, a márkára jellemző sötét orrsapkás kristálycipők és a glam rock világát megidéző bokazoknik társultak. Földöntúli mámor és látványvilág, amit ezúttal a Chanel nyújtott nekünk.

Viard könnyed és optimista víziót mutatott be a Chanelről. A múltat, a jelent és a jövőt kitűnő érzékkel kapcsolta össze, így kortalan és időtlen szetteket alkotott. Nem égette fel a tegnapot, hogy a holnapot tiszta lappal kezdhesse, inkább levonta a következtetéseket és erőt gyűjtött belőle.

Viard roppant tudatosan építi, formálja és alakítja át a Chanel arculatát úgy, hogy a mai nő elvárásainak is megfeleljen. Éppen ezért nemcsak a ruhával, hanem a ruhát viselő nővel is foglalkozik. Úgy döntött, hogy felkarolja a női szépség sokszínűségét és a kollekcióját különféle testtípusokon mutatja be. Ez a Chanel történetében egyedülálló, ugyanis Coco Chanel és Karl Lagerfeld is kifejezetten ragaszkodott a roppant vékony modellekhez. Meglepő döntés ez a világ egyik vezető divatházától azokban az időkben, amikor a párizsi divathéten újra tucatszámra özönlötték el a kifutókat a sovány, hovatovább betegesen sovány modellek. A nemzetközi divatsajtó lelkesen üdvözölte ezt a lépést, így a művészi munkássága mellett a női sokszínűség ünnepléséért is mennybe ment Virginie Viard

Chanel Spring 2023 RTW kollekció a párizsi divathéten

Érdemes megfigyelni az egyes szettek apró részleteit is:

Fotók: Armando Grillo / Chanel / Forbes / Gorunway.com / Isidore Montag / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2617980856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása