GaborSzakacs

Jean Paul Gaultier eklektikus pillanatképei

2023. október 27. - gaborszakacs

Királynői dicsfénybe csomagolt szabászati remekműveket sorakoztatott fel a Jean Paul Gaultier a párizsi divathéten. A világhírű francia divatház aktuális vendégtervezője, Julien Dossena - a Rabanne kreatív igazgatója - a névadó designer haute couture munkássága előtt tisztelgett a kifutóra vitt 2023-as őszi kollekcióval. A jelenkor társadalmi és szociális problémáira reflektáló művészi szabadság, a hagyományos és modern gyártási technikák találkozása, na meg az ikonikus-eklektikus-bohém formavilág ezúttal egy roppant izgalmas gyűjteményben kelt életre.

100_79.jpg

Egy izgalmas divattörténeti fúziót hozott el a couture hétre a Jean Paul Gaultier. A világhírű francia divatház 2023-as őszi kollekcióját a Paco Rabanne kreatív igazgató, Julien Dossena készítette, aki a névadó nyugdíjba vonulása óta - Olivier RousteingGlenn Martens, Chitose Abe és Haider Ackermann után - ötödik designerként kapott meghívást az aktuális szezon vendégtervezői pozíciójára. A gyűjtemény várakozáson felüli sikert aratott, hiszen benne volt mindaz a gazdag múlt és tudás, amelyet Rabanne, Galutier és Dossena maga mögött tudhat. 

Nem is lehetett volna szebben és őszintébben kifejezni azt a megtiszteltetést, amelyet Julien Dossena kapott a francia haute couture élő legendájától. Lendülettel és lelkesedéssel teli ruhákat láthattunk a kifutón. Igazi királynői sziluettek sorakoztak fel telis-tele a jellegzetes Gaultier-jegyekkel, Gaultier-formákkal és persze Rabanne gazdag anyaghasználatával, futurisztikus megoldásaival, fémes csillogásával. (A nagyszerű Paco Rabanne 2023.február 3-án hunyt el 88 éves korában.)

„Jean Paul volt az első tervező, akit nagyon fiatalon a tévében láttam. Őt figyelve értettem meg először: 'ó, a divat lehet munka!' Amit csinált (azzá vált), az általánosságban beleivódott a kulturális hátterembe” - vallott a példaképéről Julien Dossena egy interjúban. Szabad kezet és "teljes szabadságérzetet" kapott Gaultier-től, hogy érezhesse: a couture műteremben bármit meg lehet tenni, vagyis nincsenek határok.

Dossena a Rabanne-nál képes volt modernizálni az ikonikus láncruhákat és új technikák segítségével újraértelmezni a bohém csillogást. Így hát a mostani Gaultier-Rabanne fúzióban az ezüstláncos felsőt az 1984-es kollekcióból származó hegyes melltartóval - ezt később Madonna tette világszerte ismertté, 2023-ban a The Celebration Tour koncertsorozatán újra viseli ezt a híres darabot kombinálva kaptak helyet. Emellett Dossena azt is figyelembe vette, hogy Jean Paul volt az első, aki szinte szociológusként figyelte meg, hogy mit viselnek az emberek az utcán, a szezonális műsoraiba rendszerint beemelte az egyes szubkultúrák szokásait. Ez pedig egy roppant erős szociális érzékenységre vall, egyben egy örömteli cselekedet is volt a részéről.

Julien Dossena a gazdagon díszített, eklektikus szettekben emlékezett meg arról a társadalmi és faji megosztottságról, amely idén nyáron végigsöpört Párizson. A sokféleségben az egyenlőségre való törekvést egy saját szimbólumrendszerben mutatta be. Modelljei fejére csodás diadémokat, ékköves karikákat, mesés fejdíszeket rakott fel, utalva ezzel a társadalmi, vallási, faji, szexuális, bőrszínben lévő különbözőségre. Ám a fejdíszek azt is jelzik, hogy a különbözőségek ellenére mindannyian emberek vagyunk, egy egységbe, egy közösségbe tartozunk, az emberi összetartozás pedig hihetetlen erejű lehet.

A bemutató egyik csúcspontja az volt, amikor szintén az emberi összetartozás szépségét jelenítette meg Dossena. Összekapcsolt egy férfit és egy nőt, a férfi látszólag a női ruha uszályát vitte. Majd összekapcsolt két nőt - minden bizonnyal két istennőt vagy harcos amazont -, akik más-más kultúrából jöttek, ám a rajtuk lévő fémes csillogású textília mégis összekapcsolta őket. Minden kétséget kizáróan ez egy rendkívül szép és megindítóan beszédes kép.

Imádnivaló az a sokszínű elegancia, amelyet Dossena kifutóra vitt. Megjelentek a breton csíkos felsők, az izgalmas nadrágkosztümök, a szexi csipkeruhák, a gyöngyös farmerek és az uszályos estélyik is. Láthattunk földet söprő kabátokat, gazdagon hímzett gallérokat, méretes Gaultier-szőrmekalapokat, virágmintás kötényeket, gótikus hatású vállcsipkéket, kristályokkal kirakott mellvértet, nyakkendőkből kreált felsőt és ezüstösen csillogó szeméremszőrzettel ellátott meztelenruhát. 

Julien Dossena felidézte Gaultier karrierjének jelentős mérföldköveit, a szabászati és formatervezési megoldásait, amelyek őt "a divat fenegyerekéből" a párizsi haute couture élő legendájává emelték.

00011-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00012-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00013-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00014-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00015-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00016-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00017-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00018-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00019-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00020-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00021-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00022-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00023-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00024-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00025-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00026-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00027-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00028-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00029-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00030-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

00031-jean-paul-gaultier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

Fotók: Daniele Oberrauch / Grazia / Gorunway.com / The Impression / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1518243485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása