GaborSzakacs

A Dior couture és a sportruházat elegáns házassága

2024. augusztus 13. - gaborszakacs

A 2024-es párizsi olimpia tiszteletére egy roppant izgalmas kollekcióval rukkolt elő a Dior. A világhírű francia divatház ősz-téli haute couture ruhasorozatát a mozgásban lévő test szépsége, a nő vonzerejének újragondolása és a női test nehezen kivívott politikai szabadsága ihlette. Maria Grazia Chiuri kreatív igazgató az ókori játékok látványvilágát művészi színvonalon kapcsolta össze a kortárs divat elvárásaival. A kifutón a klasszikus szobrászatra utaló, a drapériaszerűen leomló textíliákat, az ultrakönnyű fémhálókat, a csillogó mikroflitterek és az aprólékos kézi hímzéseket vonultatta fel. Ez a pazar gyűjtemény az haute couture és a sportruházat kortalanul elegáns házassága.

200_82.jpg

400_dior_show_hc_aw25.jpg

„Nem ülhetsz le, és várhatod, hogy valaki megmondja, ki vagy. Meg kell írni, lefesteni, és meg kell csinálni." – Faith Ringgold

Faith Ringgold (1930-2024) amerikai festőművész, szobrászfeminista és nőjogi aktivista, aki csaknem hét évtizeden keresztül vitatta és megkérdőjelezte az afroamerikai identitás és a nemek közötti egyenlőtlenség felfogását. A Dior a közelmúltban elhunyt kortárs alkotó munkássága előtt tisztelgett a 2024-es őszi-téli haute couture kollekció bemutatójának díszletével. A párizsi Rodin Múzeumban megrendezett esemény tematikus dekorációját a művész emblematikus festményei és politikai plakátjai inspirálták. A kreatív igazgató, Maria Grazia Chiuri és Faith Ringgold közötti különleges párbeszéd középpontjában egyértelműen a női szerepvállalás alapvető témája állt.

column-1.jpg

A ruha a testen kel életre. Az emberi test adja meg a ruha egyedülállóságát, elhelyezi a térben és a valóságban. A testre igazított, kézzel készített és kézzel díszített haute couture ruhadarab pedig minden esetben az egyediséget jelenti.

A 2024-es párizsi olimpiai játékok arra ösztönözte Maria Grazia Chiurit, hogy méltó tisztelettel adózzon minden sportoló előtt, aki az ókortól napjainkig legyőzte az előítéleteket és az akadályokat, hogy egyenlő feltételeket biztosítson a sportversenyeken. Ezért a Dior haute couture 2024-es őszi-téli vonala a női testek nehezen kivívott politikai szabadságának inspirációja alatt valósult meg. A kreatív igazgató úgy döntött, hogy egy olyan anyagot használ, amely nem a couture világába tartozik. Az arany, ezüst és fehér színekben megjelenő fémhálót vitte kifutóra, amely ultrakönnyű belső merevítésként, egyfajta modern páncélként átöleli a testet és csodaszép formát kölcsönöz a női sziluettnek.

„Jóllét, kényelem és szépség – úgy gondolom, hogy ez a három elem nagyon fontos a munkánkban. De a divat néha jobban megszállottja a sziluettnek vagy a felépítésnek, mint az anyagnak. Olyan ruhákat szeretnék készíteni, ami a testen jól áll, és szabadon mozoghat” - mondta a kreatív igazgató egy interjúban.

Ennek a kollekciónak számos darabja a dinamikát és a mozgást jeleníti meg. Nem látunk fűzővel merevített részletet, amely akadályozná a mozgást. Nem, az nem is Chiuri Diorja lenne. Helyette a rojtok és a fémláncok ütemes táncot járnak a levarrt ráncok és redők felett. A görög istennői ruhák egyik válla leomló finom szatén vagy sifon, a másik átlátszó fém felsőrész, ezzel sugallva az erőt és a határozottságot. A drapírozott moaré jacquard szoknyák minden lépésnél feltárják az alattuk viselt nadrágot vagy éppen az antik viseletekben jól ismert, a lábszárat a bokától térdig átölelő, fűzős gladiátorszandálokat. Megjelennek a monokróm szetteket összefogó, dupla fekete bőrövek, ezek kiemelik a derékrészt és kontrasztot teremtenek.

A couture szellemében a sportmeznek ható darabokat aranylevelek, barokk gyöngyök - ezek a mandzsettákon, a gyűrűkön és a fülbevalókon is visszaköszönnek - és mikroflitterek díszítik. És ha már a díszítéseket nézzük, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a klasszikus szobrászatra utaló drapériák pompás hímzéseket kaptak.

Maria Grazia Chiuri szerint elengedhetetlen, hogy az aktuális események tükrében összekapcsolja az haute couture-t és a sportruházatot, a klasszikus vonalvezetést a lázadással, a kollektív energiákat a női test politikai értékével. Lehetővé teszi, hogy érvényesítse az haute couture erejét a virtuozitással, a nő vonzerejével, valamit a kortalan eleganciával. Az üzenete egyszerű és tiszta: a nő, aki ugyanolyan jól teljesít, mint egy férfi.

Mint egy varázslatos óda a mozgásban lévő testről, olyan finomsággal jelennek meg és változnak át a rojtok, a drapériák, a redők felsőkké, ruhákká és nadrágokká. Maria Grazia Chiuri tisztelegve a múlt és a jelen sportolói előtt egy exkluzív sportruházati gardróbot hozott létre. A couture kézműves sajátosságait szem előtt tartva - olykor a részletek szépségében elveszve - hordható és kifinomult darabokat vonultatott fel. Imádnivalóak a szalaggal átkötött pólók, a selyem-vagy fémszálakkal díszített trikók, a szexisen elegáns sportingek és a mozaiktükrökkel kirakott fürdőköpenyek.

A 2024-es őszi Dior kollekció a kortalan elegancia és részletek művészetének ünnepe. Maria Grazia Chiuri ismét bebizonyította, hogy ő ma a legmodernebb gondolkodású couturier.

Csodálatos haute couture szettek a Dior kifutóján

A Dior Fall 2024 Haute Couture kollekció a párizsi divathéten:

Fotók: Dior / Isidore Montag / Gorunway.com / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr418464095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása