GaborSzakacs

A 2022-es őszi Dior kollekció csendes romantikája

2022. szeptember 20. - gaborszakacs

Ma, amikor minden elérhető közelségbe került hozzánk, amikor minden annyira hangos és annyira mindenmentes, na meg píszí, akkor jól esik egy olyan divatbemutatót látni, amely a kézműves hagyományokra, a népi kultúrában rejlő kincsekre és a visszafogott eleganciára helyezi a hangsúlyt. A Christian Dior 2022-es őszi haute couture kollekciója az ukrán népviseletek és a kifinomult francia ízlés találkozásában született meg. Visszafogott színei, finom szabásvonalai és aprólékos kézi hímzései értéket és színvonalat közvetítenek egy pulzáló világ színes forgatagában. Csendes romantika a párizsi divathéten.

100_47.jpg

"Optimistának kell lennünk, ugyanakkor meg kell próbálnunk valamit alkotni." – Maria Grazia Chiuri

Amikor egy világvárosban járok, akkor a kulturális értékek mellett mindig lecsippentek egy kis időt arra, hogy megnézzem a város bevásárlóutcáját, a helyi és az ismert márkák kirakatait, néha az egyes divatházak csábító üzleteibe is betérek. Párizsban kihagyhatatlan a Christian Dior. Itt képes vagyok órákig nézelődni, elveszni a nemes anyagok, a finom kidolgozások és a csodás parfümök rengetegében.

Valódi Dior-rajongóként csodálattal nézem azokat a divatbemutatókat, amelyeket a patinás francia márka jelenlegi kreatív igazgatója, Maria Grazia Chiuri rendez. A designer 2022-es őszi haute couture kollekcióját a Maxxi (római kortárs művészeti múzeum) Olesia Trofymenko ukrán művész hímzett tájképeiből rendezett kiállítása ihletett. Az ukrán népviselet és az Életfa emblematikus témája finoman idomul ahhoz a Dior-világhoz, amellyel az elmúlt években Chiuri dolgozik. Érdekes, hogy az Életfa szimbolikája nagyon sok kultúrában és vallásban előfordul más-más ábrázolási formában, de a jelentése mindig ugyanaz, az élet körforgásáról mesél. Emlékezésre és gondolkodásra késztet bennünket, a rohanó világban lelassít, de nem szomorít el, sokkal inkább egy szebb jövőbe mutat utat. Zárójelben megjegyzem, hogy csodálatos kezdeményezés a háborús Ukrajna értékes művészét felemelni, támogatni, a világgal megismertetni és reflektorfénybe állítani.

A párizsi Musée Rodin kertjében felvert sátorban rendezett divatbemutató megidézte azt a korszakot, amikor Christian Dior a második világháború után létrehozta a couture házát. Ruhái ekkor szépséget és optimizmust sugároztak a korszak női számára, emellett lehetőséget és megélhetést adtak a francia kézműveseknek, akik a tehetségüket és a felbecsülhetetlen értékű munkáikat megismertették a világgal. A Dior a koronavírus alatt sem zárta be kapuit, hiszen rengeteg szakképzett és szabadúszó dolgozót foglalkoztat, akik szezonról szezonra részt vesznek a kollekciók elkészítésében és a grandiózus bemutatók rendezésében.

Most, hogy a közönség és az ügyfelek visszatértek a Dior rendezvényeire, Chiuri az haute couture kollekcióját a megrendelő, a ruhakészítő és a kézműves hármasának személyes szemszögéből ábrázolja. A fehér és halvány bézs színpalettán volt egyfajta gyengédség és visszafogottság. Karcsú, hosszú sziluettjei, széles ujjú blúzai, apró kabátjai és elegáns köpenyei egy letisztult, kifinomult vonalat hoztak. Amíg a szabás egyszerű, addig a felületek bonyolultak, látványosak és díszítettek. Láthatunk virágokat, a csipkemotívumok között életre keltett Dior-rózsát, de nem maradhattak el a 3D-s hímzések és az aprólékos gyöngyözések sem.

A felsorakozó sziluettek első pillantásra nem hozzák a klasszikus Dior gyűjtemény hangulatát, ám ha alaposan szemügyre vesszük őket, láthatjuk, hogy a részletek igenis a jól megszokott Dior minőségben pompáznak. A szépen ívelő redők, az elképesztően finom illesztések, a fűzők kidolgozása, az éles kontrasztok használata mind-mind a divatház archívumában is fellelhető Christian Dior stílusjegyeket idézik meg.

Ma, amikor minden annyira színes és annyira hangos, amikor minden annyira mindenmentes és píszí, jól esik elmerengeni a Dior bemutató visszafogott eleganciáján és meglátni benne a szépséget. A pulzáló világ vibráló forgatagában a csendes romantika szigeteként tűnt fel ez az őszi haute couture kollekció. Visszafogott színei, finom szabásvonalai és aprólékos kézi hímzései a minőségi divat mellett Dior couture műhelyének szaktudását, az emberek és kultúrák közötti párbeszédet, értékteremtést és összefogást mutatják be. Egy olyan nyelven, amit bárki beszélhet. A divat nyelvén.

"A valódi elegancia mindenben ott van, főleg azokban a dolgokban, amik nem kérkednek vele." - Christian Dior

"A részletek ugyanolyan fontosak, mint a lényeg. Ha az apróságok nem stimmelnek, az az egész összeállítást elrontja." - Christian Dior

"A boldogság minden szépség titka. Nincs szépség boldogság nélkül." - Christian Dior

Fotók: Alessandro Viero / Christian Dior / ELLE / Isidore Montag / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2217933851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása