GaborSzakacs

A Dior időtlen varázsának esszenciája

2024. május 21. - gaborszakacs

A klasszikus eleganciát és a modern vásárlói igényeket hozta közös nevezőre a legújabb kollekciójában a Dior. A patinás francia divatház 2024-es tavasz-nyári haute couture darabjait a letisztult szabásvonalak, a finom színek és az innovatív megoldások jellemzik. Maria Grazia Chiuri kreatív igazgató szakmai alázata és hagyománytisztelő nézőpontja teszi tökéletessé és igazán értékessé ezt a ruhasorozatot.

200_71.jpg

400_32.jpg

800_3.jpg

Christian Dior Spring 2024 Couture divatbemutató helyszínét ezúttal is a párizsi Rodin Múzeum kertje szolgáltatta. 

1000_la_cigale.jpg

A "La Cigale" az 1952-53-as ősz-téli Christian Dior kollekció darabja

A ruha, ami mindennek az okozója ebben a szezonban. Na jó, ez azért finom szólva is elhamarkodott kijelentés vagy minimum költői túlzás. Viszont nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Dior jelenlegi kreatív igazgatója, Maria Grazia Chiuri ebből az 1952-53-as ősz-téli Christian Dior kreációból merített ihletet a 2024-es tavasz-nyári haute couture kollekció megalkotásához. Roppant érdekes választás, hiszen ez a darab már a maga korában is ötvözte a kortalan eleganciát a hagyományok őrzésével, az innovációval és a modernitással.

Az 1952. szeptemberi Harper's Bazaar a "La Cigale"-t így írja le: "szürke moaréból készült, olyan nehéz, hogy hajlékony fémnek tűnik", míg a Vogue 1952. szeptember 1-jén megjelent száma "az építés és a kivitelezés remekének" nevezte.

A II. világháború után az 1947-ben bemutatott New Look kollekcióval hatalmas hírnevet szerző Christian Dior elképesztően izgalmas és meghatározó szetteket hozott létre. Nem spórolt az anyaggal - rengeteg támadást kapott érte, a világégés után felelőtlen dolognak, pazarlásnak tartották  -, visszahozta a szoros fűzőket, ezzel kiemelte a mellet és a csípőt, egyben a derekat roppant keskennyé varázsolta. A fent említett 1952-es gyűjteményében több olyan ruhát felvonultatott, amelyek a mérnöki precizitással megtervezett építmény jellege miatt ténylegesen formálták a testet és a testtartást - a csípő előre, a has befelé, a vállak lefelé, a ruha háta hosszú és lekerekített lett. Dior a mídert a testhez alakította, kihangsúlyozva a kerek, széles csípőt és a nőies formákat, jelentősen befolyásolva ezzel a kor szépségideálját.

Az amerikai folyóiratok a második világháború után folytatták a párizsi couture-vonalak népszerűsítését, de a repertoárjukba beiktatták az amerikai dizájnképek mellé a francia konfekcióvonalat is, hogy kiadványaikat az amerikai nők széles köre számára relevánssá tegyék.

A "La Cigale" a couture alapjait hordozza magában. A könnyed hatású, mégis roppant elegáns koktélruha egy standard moaré - hullámzó, víztükör hatású, a fa hosszmetszetéhez hasonló, fémes-fényes mintázatú anyag - hosszú, testhezálló ujjakkal és míderrel, valamint harang alakú szoknyával. Dior mellett egyébként Jacques Fath, Lilly Daché és John Fredericks is felismerte, hogy a konfekció könnyen beilleszthető az áruházak kínálatába, az amerikai piacon pillanatok alatt népszerűvé és eladhatóvá vált.

A "La Cigale" prototípusát ma a New York-i The Metropolitan Museum of Art őrzi.

Hogyan lehet zökkenőmentesen ötvözni az egyedülálló textíliákat és a klasszikus szabásvonalakat a kortárs divattal a mai vásárlók számára? Ezzel a kérdéssel indult neki a 2024-es tavasz-nyári szezonnak Maria Grazia Chiuri, amikor inspirációs forrást keresett a Dior-ház legújabb haute couture kollekciójáhozChiuri szezonról szezonra visszanyúl a márka névadójának ikonikus megoldásaihoz és a maison tekintélyes archívumhoz. Ezúttal az 1950-es évek áramvonalas dizájnjaiból, különösen az 1952-es "La Cigale" ruhából ihletet merítve készítette el a modernitás és a hagyomány szimfóniájaként debütáló gyűjteményét.

Chiuri aprólékosan újraértelmezte Monsieur Dior vízióját, a hordhatóságot összekötötte a múlt csodálatos alkotásaival. A "La Cigale" ruha, amelyet eredetileg erős moaréból készítettek most újra életre kelt, csak egy kicsit másképpen. Chiuri együttműködött egy Lyon melletti selyembeszállítóval, akivel a szövet könnyebb változatát előállították. Az eredmény pedig egy olyan nagyszerű kollekció lett, amely a kortárs viselőjéről visszhangzóan tárja fel a Dior-örökséget. A jellegzetes vizes hatású selyemből letisztult vonalvezetésű zakókat, kabátokat, köpenyeket, szmokingmellényeket, széles szárú nadrágokat és estélyi ruhákat készített a dizájner.

Roppant izgalmas, ahogyan Chiuri a csípővonallal játszik a kollekcióban, a szoborszerű alkotásai időtlenek. Különösen nagy kedvencem a trench-ihlette ruha. Letisztult, finom ívű, minden egyes millimétere eleganciát sugároz. Az aprólékos kivitelezés és az innovatív anyaghasználat a tervező elkötelezettségét mutatja az haute couture határainak feszegetése iránt. 

Ahogyan Christian Dior rajongott a letisztult vonalakért, a finom színekért és a XVIII. századi ihletésű díszes hímzésekért, úgy köszön vissza Maria Grazia Chiuri munkáiban is ez a párhuzam. A bézs színű kabátok az aranyszálas gobelin motívumokkal, a grafikai hímzett fekete felsőrészekkel és a hozzáillő elefántcsont szoknyákkal mind-mind tudatosságot, szakmai alaposságot és visszafogott eleganciát árasztanak. Chiuri hangsúlyozza a couture-ban rejlő kézműves technikákat, leginkább a hímzéseket. A görög istennői ruhák jól példázzák azt a precizitást és művésziséget, amely meghatározza a Dior couture alkotásait.

Chiuri zökkenőmentesen ötvözi az időtlen eleganciát egy modern csavarral, megragadva a Dior tartós varázsának esszenciáját. Történik mindez abban az időben, amikor annyi szó esik az úgynevezett „csendes luxusról”, ám ez a francia divatháznál cseppet sem unalmas vagy régimódi kicsengésű. Sokkal inkább arról szól, hogy mindenféle korú és testalkatú nő számára gondoskodik az egyedi és minőségi öltözködésről. 

A Christian Dior Spring 2024 Couture kollekció a párizsi divathéten

21_343.jpg

22_318.jpg

23_293.jpg

24_263.jpg

25_236.jpg

26_202.jpg

27_182.jpg

28_156.jpg

29_141.jpg

30_130.jpg

31_103.jpg

32_90.jpg

33_79.jpg

34_68.jpg

35_65.jpg

36_56.jpg

37_45.jpg

38_42.jpg

39_36.jpg

40_34.jpg

41_29.jpg

42_29.jpg

43_26.jpg

44_24.jpg

45_22.jpg

46_23.jpg

47_21.jpg

48_18.jpg

49_17.jpg

50_14.jpg

51_12.jpg

52_10.jpg

53_10.jpg

54_10.jpg

55_8.jpg

56_8.jpg

57_7.jpg

58_6.jpg

59_6.jpg

Fotók: Daniele Oberrauch / Gorunway.com / Grazia / The Metropolitan Museum of Art / The Impression / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5618386393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása