GaborSzakacs

A letisztult vonalú Christian Dior ruhaköltemények

2022. április 05. - gaborszakacs

Amíg a teljes divatvilág a metaverzumra van ráfeszülve, addig a Christian Dior kreatív igazgatója, Maria Grazia Chiuri az offline világ értékeire hívja fel a figyelmet. A világhírű francia divatház 2022-es tavaszi haute couture kollekciója a kézműves hagyományok szépségét és azok felbecsülhetetlenül gazdag kincseit, a valódi emberi kapcsolatokat és a személyes érintés semmihez sem hasonlítható varázsát hangsúlyozza. A Dior ezúttal letisztult szabásvonalakat és aprólékos kézi díszítéseket hozott el a párizsi divathétre.

dior_2022.jpg

Maria Grazia Chiuri mindig olyan szenvedélyesen beszél a kézművességről és az emberi érintésről, hogy azt minden divatrajongó ámulattal hallgatja. Olyan lelkesedéssel, szaktudással és hagyománytisztelettel keveri a múlt értékeit, a kézműves tradíciókat a modern gyártási technológiákkal, hogy a legújabb divatfilmjeit látva mindenki szeme-szája tátva marad. Chiuri őszinte tisztelettel ápolja Christian Dior szellemi hagyatékát is, amelynek ikonikus vagy éppen a feledés homályába merült elemeit előszeretettel előkeresi a Dior gazdag archívumából és felhasználja a mai ruhadarabok forma-és mintavilágának kialakításánál. Mindezek mellett a designer a saját gyermekkora dél-olasz emlékeit és a saját családi tradícióit is beleszövi a legújabb kreációiba, így az eredmény roppant izgalmas, érdekes és szívhez szóló mindamellett, hogy a világhírű francia divatházat még színesebbé teszi. 

A Christian Dior 2022-es tavaszi haute couture kollekcióját a manapság oly népszerű metaverzum helyett - Grazia Chiuri saját bevallás szerint is kicsit régimódi szemlélettel - a valódi emberi értékek, az igazi kapcsolatok fontossága és a személyes érintés ereje járja át. Chiuri minden szezonban szakértőkkel közösen állítja össze a következő szezonra szánt gyűjteményét. Gyakran hangsúlyozza, hogy a hímzések és a különféle díszítési technikák a tervezési folyamat részei és nem csupán egyszerű dekorációs elemként jelennek meg. Így az alkotói folyamatban résztvevő szakemberek és a bennük rejlő speciális tudás is nagyon fontos egy-egy kollekció életre keltésében.

A párizsi Musée Rodin kertjében kialakított, gyönyörű hímzett gobelinekkel díszítette terében bemutatott darabok olyan légiesek és könnyedek, mintha nem is textíliákból és varrással készültek volna, hanem egy szobrász alkotásai lennének. Elképesztő zsinóros motívumok, selyemszálakból készült mellvértek és földet söprő ruhák sorakoztak a kifutón. Az aprólékos kézi hímzésekkel, a gyöngy-és kristálydíszítésekkel vált teljessé minden egyes sziluett, ezek valójában kifinomult nappali viseletek az haute couture magas minőségű elvárásainak megfelelően.

Visszafogott színeket - fehér, bézs, ekrü, elefántcsont, ezüst, szürke és fekete -, letisztult, elegáns szabásvonalakat, láthatatlan illesztéseket és lenyűgöző részleteket kapott a valódi Dior-rajongó közönség. Selymek, kreppek és lamék, amelyek a test szépségét hivatottak kiemelni mind-mind Chiuri művészi érzékenységéről tesznek tanúbizonyságot. A szépség magasztalása, az anyagok érintése és a kézműves mesterségek iránt érzett szenvedélye meggyőzi a szkeptikusokat is, hogy az offline világ kézzelfogható értékei még mindig fontosabbak, mint a virtuális valóság. 

„Ez egy módja annak, hogy a divat túlélje. Hacsak nem megyünk el és élünk a metaverzumban. Akkor ez nem szükséges" - mondta a Vogue-nak Maria Grazia Chiuri a Dior 2022-es tavaszi haute couture kollekcióról.

A Christian Dior 2022-es tavaszi haute couture kollekciója

Fotók: Christian Dior / Alessandro Lucioni / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8917793157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása