GaborSzakacs

Dior bemutató az athéni olimpiai stadionban

2021. június 30. - gaborszakacs

Nem csalás és nem ámítás, hölgyeim és uraim, a Christian Dior a 2022-es Cruise kollekcióját az athéni olimpiai stadionban mutatta be. A világhírű francia divatház legújabb darabjai az ókori építészeti műremek, a Panathenaic Stadium vagy közismertebb nevén a Kallimarmaro grandiózus terében vonultak fel a divatszakma kiválóságai előtt. Az antik viseletek ihlette gyűjtemény méltó tisztelgés a történelmi örökség, a sporthagyományok és a sikkes megjelenés előtt.

dior-cruise-2022.jpg

A Dior Cruise 2022 show helyszínéül szolgáló Panathenaic Stadium vagy közismertebb nevén Kallimarmaro Athén egyik kiemelkedő látványossága. Érdekessége, hogy ez az egyetlen olyan stadion a világon, amelyet teljes egészében márványból építettek. A Kr. e. 330 körül felhúzott grandiózus létesítmény a 4 évente Athéné istennő tiszteletére megrendezett pályaversenyeknek, vallási és atlétikai fesztiválnak adott helyet. Az ókorban 50.000 fő befogadására alkalmas építményt az első újkori olimpiai játékok megnyitójára 1896-ban felújították és kibővítették, így már 80.000 vendég befogadására is megfelelő. Ez a műemlék épület lett a 2004-es athéni olimpia egyik kiemelkedő helyszíne, napjainkban az évenként megrendezett athéni klasszikus maraton célpontja. Az évek során rendeztek már itt több kulturális eseményt, fesztivált és nagyszabású rock koncertet.

Ha már a helyszín lenyűgöző, akkor a vendéglista sem lehet szedett-vedett, mégiscsak a Christian Diorról beszélünk. A forró nyári hőség ellenére a görög fővárosba érkezett több világhírű vendég, hogy élőben nézhessék meg a patinás divatház bemutatóját. A legnagyobb meglepetést Catherine Deneuve, a francia filmtörténet élő legendájának megjelenése okozta. A 77 éves színésznő nadrágos szettben és lapos talpú szandálban jött el a show-ra. A "DIOR" feliratú molino előtt kapták lencsevégre Cara Delevingne angol modellt és Anya Taylor-Joy amerikai születésű brit-argentin színésznőt. Jisoo, a Blackpink nevű K-pop-lányegyüttes tagja, a Dior nemzetközi nagyköveteként egy hófehér szettben pózolt a kamerák előtt.

Sok-sok hónap bezártság után Maria Grazia Chiuri végre elhagyhatta párizsi otthonát, hogy újra kifutós divatbemutatót rendezhessen a Christian Dior számára. A patinás francia márka kreatív igazgatója a 2022-es Cruise kollekciót ezúttal is egy egzotikus helyre vitte, a korábbi amerikai, marokkói és olaszországi show-k után a görögországi Athénra esett a választása. Maga a 2022-es gyűjtemény is az antik görög öltözködés, az ókori olimpiai játékok szeretetének, ezzel együtt a szabadság eszméjének inspirációjából épült fel.

A sport szülőhelyének is tekinthetjük az athéni Panathenaic Stadiont, amely a világhírű Akropolisz közelében található. Chiuri egy kiadós terepszemle után úgy döntött, hogy itt mutatja be a legújabb ruháit, amelyek a világjárvány utáni igényeinket és vágyainkat prezentálják. A gazdag történelmi múltból merített sorozat igazán sportos, mégis roppant különleges, már-már couture magasságokban ért célt.

Letisztult szettek, krémszínű sziluettek, érkeztek a stadion 185 méteres körébe. Chiuri ügyesen keverte a divattörténeti pillanatokat a klasszikus hellén viseletektől kezdve Christian Dior jellegzetes mintáin, Marlene Dietrich fehér öltönyén át a fináléban felbukkanó Björk ikonikus hattyúruhájáig. A kollekció mégis nagyon egységes és mai volt, a könnyed sportcipők, az erőteljes csizmák az új generáció szellemét és kényelem iránti igényét képviselték. Kifutóra jöttek a túlméretezett, bélés nélküli kabátok, a húzózsinórral ellátott ejtőernyős ruhák, amelyek a funkcionalitás és a mozgás örömének bemutatását szolgálták. Óriási kontraszt a szoborszerű estélyik és a szuperlaza, modern darabok között, WOW!

Érdekes, hogy mégsem volt klisés a bemutató, nem lehetett érezni azt, hogy a designer csak a felszínt kapargatná, ennél sokkal többről van itt szó. Már a promóciós kampány kisfilmjeiben láthattuk az Instagramon, hogy a tervező a helyszínen tanulmányozta a történelmi emlékeket, ebből pedig ihletet merített. Krétán megismerkedett a minószi civilizáció emlékeivel, járt a knósszoszi palotánál. Utazása során felfedezte a delphoi jósda vallási szertartásait, kutatta az autentikus görög kézműves hagyományokat, megismerkedett több helyi kézművessel.

Az 1936-ban alapított Atelier Tsalavoutas szabó-és hímzőmanufaktúrája Maria Grazia Chiurival együttműködve készítette el a mesés kabátok és Dior-sapkák hímzéseit. Az évszázados selyemiparáról híres város, Soufli területén található Silk Line nevű gyár a designer megrendelésére a hagyományos görög szövési technikával a Dior ismert motívumait - csíkok, vadászkutya - keltette életre. Christiana Soulou görög művész közreműködésével a görög mitológia ismert nőalakjainak Arakhné, Ariadné és Pénelopé figuráiból merített erőt. Chiuri a finomság megőrzése érdekében sajátos jacquard technikát fejlesztett ki selyemszálas láncfonal és kézzel vágott fil coupé felhasználásával. A kialakult motívumok a mozgás hatására egyedi kompozíciót alkotnak, ezáltal a női test ábrázolása az antik idők művészetéhez lesz hasonlatos.

A kedvenc divatíróm és divatkritikusom, Suzy Menkes az Instagramon közzétett posztjában arról ír, hogy szerinte hatalmas bátorságra vall egy ekkora kollekciót egy ilyen volumenű show keretein belül bemutatni, amikor a fél világ még a pandémiával küzd. Úgy gondolom, hogy a látottak mégis feledtetnek velünk minden keserédes gondolatot. Maria Grazia Chiuri rávilágít arra, hogy Görögország nem csupán egy ízletes gyros, egy erőteljes ouzo és egy hajnalig tartó táncmulatság a szálloda kertjében, hanem évezredes kincseket rejtő táj, felbecsülhetetlen értékű építészet és kézműves hagyományok összessége.  A Dior pedig rávilágít arra, hogy akár sportosan, akár szuperelegánsan öltözzünk is fel, a mozgás - lehet akár sport vagy bármi más mozgásforma - az maga a szabadság.

Dior Cruise show az ókori építészeti műremekében, az athéni Panathenaic Stadiumban

Fotók: Christian Dior Cruise 2022 / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon ITT és kövess az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9716599130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása