GaborSzakacs

Pezsgő, csipke és a párizsi éjszakák pillangói

2023. július 20. - gaborszakacs

Mondaines címmel mutatta be új kollekcióját Alexis Mabille. A világhírű francia divattervező 2023-as őszi haute couture ruhakölteményeit a Christie's akciósház impozáns párizsi épületében vonultatta fel. A jelentős divateseményre meghívást kaptam én is, így ismét élőben csodálhattam meg a designer alkotásait, amelyek ezúttal egy kicsit szemtelenebb, provokatívabb témakört jártak körbe. A szetteket a bájos társasági pillangók ihlették, akik hajlamosak a magasröptű életmódra, na meg a hozzá tartozó kacér éjszakai tevékenységekre. Elképesztő vonalvezetés, erőteljes színek és mesés kézi díszítések sorakoztak a kifutón. A következő blogbejegyzésben egy exkluzív helyszíni beszámolót olvashattok a divatbemutató első sorából egyenesen a Paris Fashion Weekről.

_alexis_mabille_fw23_collections_masolata.jpg

 20230702_172529.jpg

Amikor megérkeztem a párizsi divathétre, ez a csodaszép meghívó várt a szállodám recepcióján. A januárban megrendezett - 2023-as tavaszi kollekciót felvonultató - Alexis Mabille fashion show után ismét meghívást kaptam a kortárs haute couture meghatározó designerének bemutatójára. Roppant nagy megtiszteltetés és szakmai elismerés, ha egy ilyen volumenű eseményre a következő szezonban visszavárnak.

Nem mehetek el szó nélkül emellett, hogy Mabille munkássága különösen fontos a számomra, hiszen a GaborSzakacs Blog első bejegyzése 2015. január 27-én a francia divattervező éppen aktuális couture ruhadarabjainak leírásával indult hódító útjára.

A januári divatbemutatóhoz hasonlóan a 2023-as őszi haute couture kollekciót is a 9 Av. Matignon címen található Christie's Paris épületében tárta a nagyközönség elé Alexis Mabille. A neves aukciósház egymásba nyíló termeinek padlóját ezúttal is fehér szőnyeggel  borították be, a vendégek az U-és L-alakba rendezett fehér padsorokon foglaltak helyet. Az izgalom a tetőfokára hágott, amikor megpillantottam a nevemet Mabille kifutója mellett egyenesen a front row-n.

És egyszer csak... elkezdődött a show. A fények felgyúltak és a hófehér térben megjelent az első modell. Karcsú, szupelegáns sziluettje egy fekete magas nyakú felsőből és egy szmokingkabátra emlékeztető, a test vonalát szorosan követő szoknyából állt. Kristályokkal díszített, hatalmas fülbevalót viselt, kezében egy üres koktélos poharat tartott. Olyan hatást keltett, mint aki éppen egy menő partin könnyed eleganciával átsétál a másik szobába, hogy töltsön még egy italt magának. Egyszerre volt modern és klasszikus, magabiztos és pimaszul szexi. A teljes 2023-as őszi haute couture kollekciót átjárta ez a hangulat, Alexis Mabille nem véletlenül adta neki a „Mondaines” nevet. Ez szabadabb fordításban szocialistát jelent, ám a franciák egy kicsit szemtelenebb, provokatívabb jelentést is adtak ennek a szónak: a bájos társasági pillangókat nevezik így, akik hajlamosak a magasröptű életmódra, na meg a hozzá tartozó kacér éjszakai tevékenységekre.

Alexis Mabille legújabb kollekcióját olyan ikonikus figurák ihlették, mint Nan Kempner, Bianca Jagger és Nico, akik ténylegesen megszemélyesítették az „Isteni Mondaines”-t. A designer meglehetősen eltérő környezetből származó nőket vonultatott fel, akiknek „hasonló stílusérzékük és karizmájuk van, életkedvük a természetből fakadnak, hasonlóan a barátaimhoz vagy az ügyfeleimhez. Ez a gyűjtemény a való életben gyökerezik” – mondta a show után. 

Az „Isteni Mondaines”-ek 44 érzéki, színes, lehengerlően szexi, elegáns és vörös szőnyegre kívánkozó szettet mutattak be. A szépen felépített ruhasorozat hozta a kortárs haute couture és a klasszikus elegancia szabályaira vonatkozó írott és íratlan pontokat. Mabille beásta magát a márkája archívumába és előszedte a férfias szmokingok repertoárját, felfrissítette ezeket és pompás homokóra változatban kifutóra küldte őket. Csendben megjegyzem, hogy egyes szettekben volt valami elképesztően tiszteletteljes megemlékezés és párhuzam Yves Saint Laurent forradalmian izgalmas szmokingos összeállításaival. A további sziluettek Mabille kézműves technikáiról - kézi hímzések és gyöngyözések - tettek tanúbizonyságot.

Ebben a szezonban elmaradtak a hatalmas hullámok, a grandiózus masnik - igaz volt egy csodálatos kabátruha, amely telis-tele volt kézzel készítette organzamasnikkal. A gyűjteményen végigvonuló egységre, karcsú ívekre törekedett, hosszú, az alakot nyújtó ruhái egyszerre voltak kifinomultak, önfeledten játékosak és érzéki nemtörődömséggel "átláthatóak". Ügyesen játszott az aszimmetriákkal, emellett figyelemfelkeltőek a nyakkivágások, a leomló fekete szaténok, a halvány rózsaszín és a rúzsvörös bársonyok, a kristályos díszítések és a fehérneműszerű Chantilly-csipkék.

„A mai fiatal generációnak nincs szüksége annyi mesterkéltségre, vérükben van a couture. Úgy viselnek couture-t, mintha sínadrág lenne, csakhogy nem az” – magyarázta a designer a bemutató után. "Ma olyan lazítás van a couture-ben, ami korábban nem volt."  Ezt a túlzott könnyedség érzést - minden kétséget kizáróan - Mabille meg tudta mutatni a 2023-as őszi couture kollekciójában.

A koktéllal felfegyverkezett nő képe a szabadságot, a kacérságot és a kötetlen karizmát idézte meg. A romantika, a dráma és a titkokat elrejtő, majd azokat leleplező partik hangulata kelt életre kristálypoharakkal kiegészítve. Az Alexis Mabille haute couture bemutató után tudatosult bennem, hogy valójában nincs is nagyobb luxus, mint amikor egy elegáns itallal a kézben végigsétálsz a párizsi éjszakán...

A kollekció további darabjait az alábbi galériában tudjátok megtekinteni:

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look21.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look22.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look23.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look24.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look25.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look26.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look27.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look28.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look29.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look30.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look31.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look32.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look33.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look34.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look35.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look36.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look37.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look38.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look39.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look40.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look41.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look42.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look43.jpg

alexis_mabille_haute_couture_ah2023_look44.jpg

Fotók:  Alexis Mabille / GaborSzakacs Blog

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3818169705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása