GaborSzakacs

Federico Fellini és Alberta Ferretti találkozása Riminiben

2023. június 07. - gaborszakacs

Federico Fellini szülővárosában, Riminiben tartotta a 2024-es resort kollekció bemutatóját Alberta Ferretti. A népszerű divattervező nem csupán egy közhelyes tisztelgésnek szánta a legújabb alkotásait a világhírű olasz filmrendező munkássága előtt, hanem azokat az érzelmeket adta át a textíliák nyelvén, amelyek a Maestro is megjelenített a filmművészetében. Pillanatokat, amelyek lelkesek, érzékiek, tele vannak emberséggel és kéjjel. Ezért Ferretti legújabb ruhasorozata éterien könnyed, szellős és súlytalan, szemet gyönyörködtetően csillogó és roppant nőies lett.

100_68.jpg

300_31.jpg

Castel Sismondo az a XV. századi erőd Riminiben, ahol Alberta Ferretti bemutatta a 2024-es resort kollekcióját. A kastély otthont ad a világhírű olasz filmrendező, Federico Fellini életművéből összeállított kiállításnak is, amely az olasz divattervezőt inspirálta ebben a szezonban. 

Rimini az észak-olaszországi Emilia-Romagna régióban az Adriai-tenger népszerű tengerpartján fekszik. A környéket a közelmúltban olyan súlyos áradások sújtották, hogy ezrek maradtak fedél nélkül, a helyi infrastruktúra hatalmas károkat szenvedett. 

„Ez volt a lehető legrosszabb próbája az ellenálló képességünknek” – mondta Ferretti a Vogue-nak adott interjúban. A designer hosszas töprengés után úgy döntött, hogy az ismert Queen-sláger alapján „show must go on” vagyis a show-nak mennie kell tovább, így a tervek alapján megtartotta a divatbemutatóját. Hangsúlyozta, hogy sok erővel és elszántsággal a legnehezebb pillanatokat is túl lehet élni és mindig van esély az újrakezdéshez. 

A Riviera Romagnola bágyadt, álmodozó hangulata sok Fellini filmben felbukkant, ezt idézte meg a 2024-es resort kollekció bemutatójában Alberta Ferretti. Sem a helyszín, sem a ruhasorozat nem egyértelmű tisztelgés a világhírű olasz filmrendező munkássága előtt, sokkal inkább azokat a fantáziákat és érzelmeket kívánta megidézni, amelyek erről a vidékről származnak. Pillanatokat, amelyek lelkesek, érzékiek, tele vannak emberséggel és kéjjel.

A kora nyári naplementében egy elképesztő fashion show-t láthattunk. A kastély előtti hatalmas téren lévő medencék fölé húzott kifutón vonultak végig a modellek. A vízben visszatükröződtek az erőd falaira vetített Fellini filmek fekete-fehér jelenetei. Egyszerre megható és lebilincselő, na meg romantikusan múltidézőnek hatott ez a vizuális őrület, a képi világot Nino Rota híres filmzenéje - az 1963-as 8 és 1/2 című filmből - koronázta meg. Ferretti minden érzékszervet megdolgoztató előadása igazán emlékezetesre sikerült, hiszen az impozáns háttér kiválóan ellensúlyozta a felvonuló kollekciót, amelynek minden szettje könnyed és éterien légies volt. Ügyesen játszott a finomsággal és a kontrasztokkal, a szellős rétegekkel, a látványosan gomolygó sifonfelhőkkel. Pehelykönnyű köpenyek ölelték körbe a karcsú estélyiket, emellett hozott nekünk flitterektől csillogó sziluetteket, folyékony hatású ruhákat és érzékien sokat mutató, rafinált vonalú red carpet dress-eket. Bár Ferretti az elmúlt években inkább a nappali viseleteket hangsúlyozta a gyűjteményeiben, most az esti viseletek is jelentős szerephez jutottak. Egyszerre álmodozó és felszabadítóan őszinte, csipetnyi szeszélyt és különcséget csempészett minden egyes összeállításába. Érdemes megfigyelni a nadrágos szetteket, a finom blúzokat, amelyek önállóan, külön-külön is megállják a helyüket egy izgalmas gardróbban. Biztos vagyok benne, hogy Fellini jó néven venné ezt a kollekciót, amely az ő érzelmi és képi világából inspirálódott.

A bemutató fináléjában megérkezett maga a tervező, aki romagnai emberek nagylelkűsége és nagy szíve előtt tisztelgett egy igazán szép gesztussal. A műsort fiatal önkéntesek bevonulásával zárta, akik napokat töltöttek keményen, térdig a sárban, hogy megmentsék az embereket, segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Az általuk viselt kék pólókon - ezeket Ferretti készítette - az "Io ci sono" vagyis "Számíthatsz rám" kifejezés olvasható. Alberta Ferretti hivatalos nyilatkozatából kiderült, hogy a pólók értékesítéséből származó bevételt jótékony célra fordítják. Ez egy valóban megható finálé volt, amelyből sugárzott az őszinteség, az életerő és a remény.

Az Alberta Ferretti Resort 2024 kollekció további szettjeit az alábbi képre kattintva a galériában tudjátok megtekinteni: 

Castel Sismondo az a XV. századi erőd Riminiben, ahol Alberta Ferretti a legfrissebb kollekciója bemutatóját tartotta:

500_10.jpg

200_47.jpg

A fashion show-t a designer és a fiatal önkéntesek bevonulásával zárta. Kék pólójukon az "Io ci sono" vagyis "Számíthatsz rám" kifejezés olvasható:

600_9.jpg

Fotók: Alberta Ferretti / Forbes Australia / Getty Images Harper's Bazaar / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1318137484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása