GaborSzakacs

10 stílusikon a pop és rock világából

2018. december 08. - gaborszakacs

Példaképekre minden korszakban szükség volt és szükség lesz. Ők olyan emberek, akik művészetükkel, tehetségükkel, tetteikkel vagy erkölcsi értékeikkel kiemelkedőt alkottak. Az ókorban az uralkodók, a katonák és a gladiátorok, a középkorban a lovagok és a képzőművészek, napjainkban a sportolók, a politikusok, de mindenekelőtt a film-és popsztárok váltak a példaképeinkké. Szerepük jelentős, mivel a tizenévesek ízlését erősen befolyásolják az általuk képviselt életminőséggel, zenei színvonalukkal vagy éppen az öltözködési szokásaikkal. A következő összeállításban az elmúlt évtizedek legjelentősebb pop- és rocksztárjait hoztam el az egyedi stílusuk és viselettörténeti mérföldkőnek számító színpadi megjelenéseik alapján.

madonnablondeambition_1.jpg

ABBA - a diszkókorszak legendái

Mamma Mia!-lázban ég az egész világ. A legendás svéd ABBA zenekar ismert dalaiból készült musical filmes adaptációjának második részét július 18-án mutatták be a mozik. A rekordszámú nézősereget nemcsak Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth és Cher játéka vonzza, hanem a nosztalgikus hangulatot ébresztő fülbemászó slágerek is. Az 1972-ben alapított négytagú banda a Waterloo című számával nyert az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon és ezzel megcélozta a slágerlistákat. Mindössze 10 évet dolgozott együtt Agnetha, Björn, Benny és Anni-Frid - neveik kezdőbetűi adta ki az ABBA nevet -, ám ez az időszak éppen elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy világhírnévre tegyenek szert. Olyan popzenei örökzöldek köthetők a nevükhöz, mint a S.O.S”., „Mamma Mia”, „Fernando”, „Dancing Queen”, „Money, Money, Money”, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), Fernando „Knowing Me, Knowing You”, „Voulez-Vous” vagy a „The Winner Takes It All”. A formáció a színpadi megjelenésében hozta a diszkókorszakra jellemző összes sablont. Flitteres felsők, hatalmas fodrokkal díszített ingujjak, mélyen dekoltált kezeslábasok, vibrálóan színes palástok, na meg az elképesztően vastag talpú szandálok és csizmák bukkantak fel a koncertjeiken. Egy könnyednek ható műfaj igencsak kemény munkával megszerzett sikereit bújtatta az ABBA a feltűnő jelmezei mögé. Napjainkban a 2013-ban Stockholmban megnyílt ABBA: The Museum interaktív kiállítása őrzi a legjelentősebb fellépőruháikat, a bezsebelt díjaikat és a legendás lemezeiket.

abba_1.jpg

Tehetség, stílus és önpusztítás

Erősen kihúzott szemek, hatalmasra tupírozott haj és elképesztően sok tetoválás jellemezte Amy Winehouse stílusát. A roppant fiatalon elhunyt Grammy-díjas énekesnő egyedi külseje rengeteg rajongót és designert inspirált. A pin-up lányok fejkendőit és hajdíszeit idéző kiegészítői Winehouse teljes pályáját végigkísérték, ezekhez rendszerint színes fülbevalókat, szűk miniruhákat és mélyen dekoltált felsőket társított. Valódi lázadó volt, aki nem követte a divatot, nem dőlt be az aktuális trendeknek, ő maga volt a követendő példa. A mindössze 160 cm magas sztár karrierje során két albumot jelentetett meg, sikere lett a végezte is, súlyos drog-és alkoholfüggő lett, bulímiája miatt pedig csontsoványra fogyott. Roppant káros életvitele és sorozatos botrányai miatt nem kapott amerikai vízumot, így nem utazhatott ki Los Angelesbe a Grammy-gálára annak ellenére, hogy öt kategóriában kapott díjat. Elképesztő tivornyái miatt sokan gyűlölték, pedig tehetségével és hangi adottságaival túlszárnyalta pályatársait. A legendás Keith Richards többször üzent neki a médián keresztül, hogy változtasson az életvitelén, mert nem lesz sokáig színpadon. Fellépett a Nelson Mandela 90. születésnapján rendezett ünnepségen, Roman Abramovics orosz milliárdos pedig kétmillió fontot fizetett neki egy egyórás műsorért. Amy már életében legenda lett, de nem bírta feldolgozni a sikerrel járó stresszt. 2011-es a botrányos belgrádi fellépése alkalmával 20.000 néző előtt bódultan lépett színpadra, a tömeg kifütyülte. A menedzsment lemondta a teljes európai turnét, így a Szigetre tervezett koncertet is. 2011. július 23-án londoni otthonában alkoholmérgezés következtében meghalt. Ő is csatlakozott a 27 évesen elhunyt sztárok csoportjához, az úgynevezett „27-esek klubjához”, Brian Joneshoz, Jimmy Hendrixhez, Janis Joplinhoz, Jim Morrisonhoz és Kurt Cobainhez.

amy_winehouse.jpg

A könnyűzene állócsillaga - Cher

Egyszerűen hihetetlen, hogy az Oscar-, Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjas amerikai énekesnő és színésznő Cher már betöltötte a 72. életévét. A lassan hat évtizede színpadon lévő, örökifjú művésznő a beat korszakban kezdte az egyedülálló pályáját a későbbi férje, Sonny Bono oldalán. A Sonny és Cher duó sikerét jellemzi, hogy az I got you babe című slágerükkel még a The Beatles-t is letaszították az angliai slágerlistákról. Valódi hippiként öltöztek, imádták a farmert, a csíkos felsőket, a szőrmét és a vastag talpú cipőket. Ahogy nőtt az énekesnő népszerűsége, úgy változott az öltözködési stílusa is. Mindig kínosan ügyelt a karcsúságára, ezért a nőies darabok is kitűnően mutattak rajta. Kedvenc divattervezője Bob Mackie lett, a Holdkórosok című filmben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat is a designer egyik feltűnő ruhakölteményében vette át. Színpadi jelmezei azonban sokszor átlépték a jó ízlés határát, hatalmas fejdíszekkel, talpig flitterben vagy éppen meghökkentően sokat mutató dresszekben jelent meg. Az 1989-es If I could turn back time című dalához készült klipjében mindössze egy leheletvékony tüllréteget és néhány fekete szalagcsíkot viselt az intim részeit eltakarva. Ez a kreáció Cher karrierjének és a kortárs viselettörténetnek is meghatározó darabjává vált. A 2017-es Billboard-gálára újra magára öltötte ezt a szexi ruhát, a 2018 őszén és 2019 tavaszán Las Vegasban futó koncertsorozatában - a Classic Cher során - ebben a kreációban is láthatjuk majd.

„Nem tudnék nem önmagam lenni, hiszen ki más lehetnék? Nem törődöm a külvilággal, és nem nézek vissza. Vagyok, aki vagyok.” - Cher

cher_1.jpg

A pop kaméleonja

Az ezerarcú David Bowie mintás zakókban, fénylő bomberdzsekikben és élénk vörös hajával hódította meg a világot. Zenei újításait külsejének és személyiségének különféle oldalairól megközelítve tudta mindig az érdeklődés középpontjában tartani. Szinte minden későbbi zenészre hatással volt, mivel a pszichedelikus rock, a glam rock, a soul, a funky, az avantgard jazz és az R’n’B vonalon is képes volt maradandót alkotni. 1967-ben jelent meg első nagylemeze, 1970-ben John Lennonnal dolgozott. Fellépésein és lemezborítóin gyakran viselt női ruhát, hirdette a szexuális szabadosságot, 1976-ban a Playboynak vallott biszexualitásáról.

„Nem zavart, hogy az emberek tudják rólam, biszexuális vagyok. De nem akartam, hogy velem vitessék a zászlót, hogy bármely csoportnak a képviselője legyek.” – nyilatkozta egy interjúban 2002-ben.

david_bowie1974.jpeg

Extrém megjelenése komoly visszhangot váltott ki a sajtóban, sokan elítélték, mások éltették a bátorsága miatt. Az 1970-es és az 1980-as években többször is egy erőszakos, poszt-apokaliptikus világról énekelt. Nagy-Britannia és Amerika is a lábai előtt hevert, ám Bowie ezekben az esztendőkben komoly drogproblémákkal küzdött, függősége mellett paranoia és érzelmi hullámzások is kínozták. 1992-ben feleségül vette az ismert fekete modellt, Imant. A 90-es években zenéje és öltözködési stílusa is letisztultabbá vált. Imádta a színes öltönyöket, a kockás zakókat, hosszabb szőke haja lett az új védjegye. 2016. január 8-án jelent meg utolsó albuma, két nap múlva májrákban hunyt el.

Szupersztár, lovag, apa

Reginald Kenneth Dwight néven látta meg a napvilágot, a közönség már Elton Johnként ismerte meg. Apja banktisztviselőnek szánta, de Eltont jobban érdekelte a zene és a színpadok csillogó világa. Egészen kiskorától imádta az extravagáns jelmezeket, korán rájött, hogy nemi identitása is elüt a szokványostól. Zongorázott, imádta Elvis dalait. A Királyi Zeneakadémiára felvételizett, ahol első hallás után egy négyoldalas Händel darabot eljátszott emlékezetből. Az 1970-es években a popzene felé nyitott, dalszerzéssel és fellépéssel kereste a kenyerét. A szakma és a közönség is hamar felfigyelt tehetségére. A legismertebb angol és amerikai televíziós showműsorok vendégeként bukkant fel, lemezei szépen fogytak. Duettezett többek között Tina Turnerrel, George Michaellel és Cherrel is. Egyedi színpadi megjelenése a 60-as és 70-es években alakult ki. A korszakra jellemzően kedvelte a színes és flitteres fellépőruhákat, a tollakkal és szőrmével díszített jelmezeket. Szemüveggyűjteménye legendás, otthonában több ezer darabot őriz, ezek a legőrültebb színekben és formákban - feliratok, házak, állatok - keltek életre. Elton John viseli is ezeket az extrém kreációkat. Elton nevéhez jól ismert slágerek és musicalek köthetőek, művészetét hat Grammy-díjjal és egy Oscar-díjjal jutalmazták, II. Erzsébet lovagi címet adományozott neki a kiemelkedően magas művészeti tevékenységéért. Kampányol az AIDS elleni küzdelem mellett, alapítványa évente több millió dollárral segíti a gyilkos kór kutatását. A 71 éves sztár ma már nyugodt, allűröktől és reflektorfénytől mentes életet él házastársával, David Furnish-sel és három gyermekével.

elton_john.jpg

Keith - a rock maga

Őszinte és érzelmes, a női szépség és a drog mámorától megrészegült rocksztár, aki a mai napig önazonos tudott maradni. Igen, ő Keith Richards, a legendás angol banda, a The Rolling Stones 74 éves gitárosa, szövegírója és énekese. Keith az 1960-as évek elején gyorsan megszerezte a rosszfiú jelzőt, ugyanis zűrös gyerekkora után a felnőttkori magánélete sem volt unalmas, kicsapongó életmódja és elképesztő bulizásai miatt a sajtó gyakran cikkezett róla. Ízig-vérig rocksztár alkat, aki vérrel és verejtékkel megdolgozott a sikerért, az álmait nem egy manapság divatos tehetségkutató műsor stábjának köszönheti. Az igazi áttörést a rocktörténelem mindmáig legnagyszerűbb albuma, az Exile On Main Street hozta el számára. A mámorító sikert rengeteg kokain, vodka, féktelen orgiák kísérték, ám Keith ebben az őrült világban is ember tudott maradni. Színpadi jelenléte elképesztő erővel bírt és bír a mai napig. Öltözködési stílusa nem sokat változott az 1970-es évek óta. Gyakran visel csíkos fejkendőt, lazán kigombolt színes inget, farmert, hanyagul felkapott dzsekit, piton- és leopárdmintás zakót. Védjegye az erősen kikontúrozott szem, de nem lép utcára a koponyás gyűrűi, a hosszú sáljai és vagány kalapjai nélkül. Az utánozhatatlanul egyedi megjelenésére a Louis Vuitton luxusmárka is felfigyelt, 2008-as kampányuk arca Keith Richards lett, a fotókat Annie Leibovitz készítette. A világsajtó viccesen csak „nukleáris hulladékként” emlegeti az idős sztárt, aki ugyan fékezhetetlen életmódjából visszavett, de önmagát soha nem fogja meghazudtolni, örökre a rock fenegyereke marad.

keith-richards2.jpg

Lady Gaga extravagáns világa

Lady Gaga. Az amerikai énekesnő neve hallatán mindenkinek a provokatív ruhák, az elképesztő formájú parókák, a feltűnő sminkek és a hatalmas talpú cipők jutnak eszébe. A ma már többszörös Grammy-díjas popsztár karrierjét - a jelentős hangi adottságai mellett - elsősorban a nagyfokú exhibicionizmusa és polgárpukkasztóan merész megjelenése indította be. A Forbes a legbefolyásosabb és a legnagyobb bevételt elérő előadóművészek közé sorolta, a Time magazin 2013-ban a második legbefolyásosabb személynek választotta, emellett életműdíjat kapott az Amerikai Divattervezők Tanácsától. Stílusát a glam rock, a fülbemászó dance és az R’n’B jellemzi, öltözködése is ennek megfelelően váltakozik. Imádja Alexander McQueen ruháit és cipőit, jó barátságot ápol Donatella Versacéval, emellett gyakran választ méregdrága kreációkat Giorgio Armani, Azzadine Alaia, Alexander Wang vagy éppen Brandon Maxwell szalonjából. Nem áll távol tőle a megbotránkoztatás, ami nem öncélú, inkább figyelemfelkeltő, ugyanis megjelenéseinek sokszor mély társadalmi üzenete, olykor erősen kritikus, sőt kigúnyoló ereje is van. Gaga legismertebb és legmegosztóbb cselekedete a 2010-es MTV Video Music Awards-on történt, amikor egy valódi marhahúsból készített ruhában vette át az Év videójáért járó szobrocskát. A cseppet sem hétköznapi darabbal azt szerette volna kifejezni, hogy minden embernek küzdenie kell azért, amiben hisz. Emellett a melegek amerikai haderőből való kirekesztése ellen is kampányolt.

„Ha nem állunk ki azért, amiben hiszünk, ha nem harcolunk a jogainkért, hamarosan épp annyi jogunk lesz, mint a húsnak a csontjainkon” - nyilatkozta Lady Gaga.

lady_gaga40_1.jpg

A Rock and Roll Hall of Fame múzeum 6.000 dollárért konzerváltatta a kreációt egy ismert állatpreparátorral és az azóta is a friss hús hatását keltve látható a Gaga-archívumban.

Az ezerarcú Madonna

A pop koronázatlan királynőjének kikiáltott Grammy- és Golden Globe-díjas amerikai színész-énekesnő, Madonna augusztus 16-án ünnepelte 60. születésnapját. Eddigi pályáját elképesztő sikerek, hatalmas slágerek és óriási botrányok kísérték. A kortalan sztár több mint 35 éve a színpadon van, külsejét minden új stúdióalbumának megjelenésével kaméleonként megváltoztatja. Volt már szexistennő, lázadó punk, japán gésa, bőrdzsekis rocksztár, stílusos sanzonénekesnő, keresztre feszített női Krisztus és előkelő barokk grófnő is, ám a legjelentősebb kosztümjét mégis az Blond Ambition névre keresztelt 1990-es turnéján viselte. A francia Jean Paul Gaultier divattervező egy csúcsos melltartót és fűzőt készített neki, ez annyira feltűnő és karakteres lett, hogy Madonna karrierjének meghatározó darabjává vált. A felszabadító erejű szexualitást, a nők magabiztosságát és mindent elsöprő akaraterejét hirdette. A 2012-es The MDNA Tour során egy újragondolt formában, kevésbé kihívó és szexista keretek között Madonna megidézte ezt a jeles darabot.

madonna_j_p_gaultier_1990_par_herb_ritts-blond_ambition_tour_1.jpg

Michael Jackson - A pop királya

Ki ne ismerné ezt a hangzatos címet és a hozzá tartozó arcot, no meg persze az egyedülálló hangot. Michael Jackson rövid, ám annál gazdagabb élete, elképesztő sikerei és lelki mélypontjai intő példaként szolgálhatnak mindenki számára, aki a pénz és csillogás világában szeretne élni. Hogyan lett egy mosolygós, kedves fekete kisfiúból minden idők egyik legismertebb előadóművésze? A Jackson család hetedik gyermekeként született, még egészen kisgyermek volt, amikor apjuk nyomására Jackson 5 néven bandát alapítottak. Michael a sikereken felbuzdulva 1971-ben szólókarrierbe kezdett. Az igazi áttörés 1982-ben jött el a számára, amikor a Thriller című lemeze minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albumává vált. A slágerek megállíthatatlanul jöttek: Billie Jean, Bad, Beat It, Dangerous, Black or White, HIStory, Earth Song… Az elképesztő hírnév mellé drog-és alkoholproblémák, majd az egyre terjedő vitiligo nevű betegsége nehezítette meg az életét. Számtalan plasztikai beavatkozáson esett át, arcát, orrát, homlokát és száját is megműttette. Nem kerülték el a botrányok sem, többször szexuális zaklatással és gyerekmolesztálással vádolták, ebbe teljesen belerokkant az amúgy is labilis lelkivilágú híresség. Színpadi jelenléte, elképesztően erős kisugárzása és jelmezei azonban feledtetni tudták rajongóival a bulvársajtó szenzációhajhász cikkeit. A többszörös Grammy-díjas Michael Jackson mind a magánéletében mind a fellépései alkalmával gyakran viselt kalapot, sötét napszemüveget, zsinóros kabátokat, fehér inget, szűk nadrágot fehér zoknival. Ujjain fehér ragasztócsíkokat hordott, hogy ettől még egyedibb legyen, felkarjára piros szalagot kötött - a katonák a béke jeleként használták ezt -, imádta a bőrdzsekiket, az aranyló könyök-és térdvédőket, a széles és díszes öveket. Legismertebb darabja azonban egy fehér flitteres kesztyű lett. Jacko 2009-es tragikusan bekövetkezett halála után ezt a legendás kiegészítőt kiállították.

mj_1.jpg

Egyéniség a lila esőben

Milliók imádták a zenéjét és az egyedi öltözködési stílusát. Prince alakja mély nyomot hagyott a popzene történetében, színpadi megjelenése egyedülállónak számított. Alacsony termete miatt gyakran húzott magas sarkút cipőt, különösen kedvelte a barokk időket idéző felöltőket, a csipkés mandzsettájú, hatalmas zsabóval ellátott ingeket, a köldökig kivágott felsőket, a neon színekben pompázó kezeslábasokat, a flitteres zakókat és a drága ékszereket. Ám a hétköznapokban gyakran lehetett látni nyomott mintás trikóban, egyszerű kötött pulóverben vagy éppen garbóban. A legendás Purple Rain előadója mindig is nyíltan beszélt a szexualitásról, dalaiban többek között az orális szexről vagy a vérfertőző kapcsolatok kérdését is érintette. Szókimondó stílusához - többször szót emelt a rendőri erőszak ellen, állást foglalt politikai, vallási és spirituális nézetekben - jól illett a feltűnő és extravagáns megjelenése, ezáltal nagyon megosztó személyiségként tartották számon. 2010-ben a Time beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, ugyanabban az évben a Grammy Hall of Fame a halhatatlan csillagai közé emelte. Népszerűségét jól jellemzi, hogy egyes koncertjeire percek alatt eladott 120-140.000 darab jegyet. 2011-ben járt Magyarországon, a Sziget Fesztiválon lépett fel élőben. Az Oscar- Golden Globe-, és Grammy-díjas zenész, énekes, dalszövegíró, gitárvirtuóz 2016. április 21-én tragikus körülmények között hunyt el. 57 éves volt. Pótolhatatlan személyiség, egy valódi zenei és stílusikon.

prince_1.jpg

Fotók: Cosmopolitan US, Getty Images, GQ, People, Vogue, W Magazine

A teljes cikket nyomtatásban a Business Class Magazinban is olvashatjátok.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess, lájkolj a Facebookon és az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2214454414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.09. 12:50:29

Kimaradt Sandra a 80-as évekből. Miatta lett divat a fekete cicanadrág, máig az.

Rébusz 2018.12.09. 13:53:50

@maxval balcán bircaman: Inkább csak visszajött újra. De annak idején a popikonok, de még a rock vagy a metál képviselői is azt hordtak. Az ő köreikben mindig divat maradt, a rajongók viszont utoljára a 80-as évek végén vettek fel ilyesmit, csak most látja az ember imitt-amott, de nem Sandra miatt ;-)

Rébusz 2018.12.09. 13:58:54

The Cure? Boy George?

commando 2018.12.09. 18:35:25

Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Jimi Hendrix, Elvis Presley, Mick Jagger, .........................

Gyorgy Nagy 2018.12.09. 20:30:13

És a KIRÁLY ? ELVIS PRESLEY !!!

Rébusz 2018.12.10. 08:42:23

@So No: Tényleg, keleten és nyugaton is őket utánozták a fiatalok, még a lányok is (vagy főleg?) frizurában, öltözködésben. Messziről fel lehetett ismerni, ki a "depesmódos" :-)

Rébusz 2018.12.10. 08:44:40

@Gyorgy Nagy: Teljesen igaz, az egyik legnagyobb stílusikon, a jellegzetes csípőmozgásával, a rock and roll atyja, az egész stílus meghatározója nem csak a zenében, de a hozzá "illő" mozgásban és külsőben.
süti beállítások módosítása