GaborSzakacs

A pillanat eleganciája a Saint Laurent bemutatóján

2023. június 14. - gaborszakacs

Az öltözködés a jelen művészete. Ami ma újdonság, az holnap már a múlté. A divattörténetben mégis vannak olyan jelentős mérföldkövek, sikeres irányzatok, izgalmas szabásvonalak és egyedi formák, amelyek vissza-visszatérnek. Ezt az örök körforgást vette alapul a 2023-as őszi ready-to-wear kollekció megalkotásakor a Saint Laurent kreatív igazgatója, Anthony Vaccarello. A designer korunk elvárásainak megfelelően - a megjelenés minden aspektusát figyelembe véve - újragondolta a klasszikus öltözködés és az elegancia fogalmát és kifutóra vitte Yves Saint Laurent jellegzetesen karcsú ruháit, széles vállrészeit, maszkulin öltönyeit és szuperszűk szoknyáit.

2000_saint_laurent.jpg

1000_reuters.jpg

„Hiszek abban, hogy a megjelenés, az öltözködés által képviselt hatás behozhatatlan fegyver a nők tárházában. A magabiztosság, az önérvényesítés záloga lehet a ruha, amelyet viselünk." - Yves Saint Laurent

Elegancia. Olyan sokszor és olyan sokféle környezetben halljuk ezt a szót, napjainkban már nem is tudjuk, hogy valójában mit jelent. A francia élégance (választékosság) és a latin elegantia (ízlés) kifejezésből származik. Az elegancia több annál, mint egy harmonikus öltözet. Az elegancia az ízléses választékosságot - a megjelenést, a szóhasználatot és a kifejezésmódot takarja -, az előkelőséget, a könnyed finomságot, a kellemes kisugárzást írja le, és persze a választékos öltözködést is jelenti.

Anthony Vaccarello eltökélt magabiztossággal és elszántsággal kutatta fel az elegancia fogalmát, amely a Saint Laurent márka 2023-as őszi ready-to-wear kollekciójának egyik hívószava lett. A designer egy interjúban így fogalmazott: 

„Talán az elegancia az, amihez ma nincs érzékünk. Lehet, hogy nem törődünk vele. Lehet, hogy más jelentése van, vagy egyáltalán nincs értelme. De nagyon szerettem volna elhozni az öltözködés gondolatát.”

Az őszi ruhasorozat másik hívószava a pillanat volt. A pillanat, amelyet meg kell élni, amelyben benne kell lenni, mert gyorsan elillan, tovaszáll. A pillanat eleganciájában Vaccarello megfogalmazta mindazt, ami a megjelenés minden aspektusát jelentheti, ezért egyszerre feszes és kontrollált víziót vitt kifutóra a párizsi divathéten. Bemutatta a tökéletes szabásvonalakat, a klasszikus eleganciához tartozó tökéletes női öltöny mintapéldányait. A férfiruházatból átemelt jegyeket Yves Saint Laurent nagyon szerette - és a divattörténetből pontosan tudjuk, hogy hatalmas visszhanggal sikerre is vitte - és így egy korszak meghatározó öltözetévé vált. A patriarchális berendezkedésű társadalmak évezredes nyomására ráunó, a férfi egyenrangú társaként megjelenő, saját karrierre és egzisztenciára vágyó, szmokingba öltöztetett erős, magabiztos nő képe pedig a szexuális forradalom szimbóluma lett. Vaccarello viszont az 1988-as A dolgozó lány című mozifilm ikonikus figuráira - gondoljatok csak Melanie Griffith és Sigourney Weaver karakterére - formálta ezt a kollekciót. Hatalmas vállakat, bársony blézereket és térd felett végződő, karcsú szoknyákat adott modelljeire. Isteni látványt nyújtanak a laza pamut pólók és a súlyos, aranyozott karperecek és brossok, a szexi sifonblúzok hatalmas masnival, a szuperszűk leggingsek. A vállra terített kendők puhították a tolakodóan széles vállakat, így a szettek kifejezetten izgalmasra és emlékezetesre sikerültek.

A ruhákhoz illő környezet Yves Saint Laurent világát, szellemiségét idézik meg. A szokásos Saint Laurent bemutatók helyett most egy sokkal visszafogottabb, meghittebb, elegánsabb show-t láthattunk egy végtelen hosszú kifutóval, amelyet öt grandiózus csillár világított meg, a vendégeket két sorba, koromfekete székekre ültette le Vaccarello.

A designer megmutatta, hogy egy korszak csodás formavilága napjainkban is kiválóan működhet, amikor a divat az ingerküszöb elvesztéséről, a minél hangosabb, zajosabb és trash megjelenésről szól. A tervezési és kivitelezési igényességnek napjainkban is van létjogosultsága és nem kell figyelemfelkeltő darabokat viselni ahhoz, hogy valaki vonzza a tekinteteket. Elég egy pillanatnyi párizsi elegancia...

A Saint Laurent őszi kollekciójának további szettjeit az alábbi galériában tudjátok megtekinteni:

21_297.jpg

22_273.jpg

23_248.jpg

24_220.jpg

25_194.jpg

26_163.jpg

27_143.jpg

28_120.jpg

29_109.jpg

30_99.jpg

31_76.jpg

32_64.jpg

33_54.jpg

34_44.jpg

35_41.jpg

36_34.jpg

37_26.jpg

38_24.jpg

39_20.jpg

40_20.jpg

41_15.jpg

42_15.jpg

43_12.jpg

44_11.jpg

45_10.jpg

46_11.jpg

47_9.jpg

48_7.jpg

49_7.jpg

50_4.jpg

Fotók: Reuters / Saint Laurent Official / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2918098482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása