GaborSzakacs

Időutazás a múlt és a jövő csillogó tengelyén

2022. február 24. - gaborszakacs

Annyi flittert, kristályt és csillámport még egészen biztos, hogy nem látott a világ, mint amennyit az Azzaro 2022-es tavaszi couture kollekciója felvonultat. Az Olivier Theyskens kreatív igazgatása alatt álló márka legújabb ruhái az 1970-es évek hangulatát és glamour világát hozzák el a kortárs divatba. Micsoda színek, micsoda fények és micsoda vállak! Készen álltok egy izgalmas időutazásra a múlt és a jövő csillogó tengelyén?

18a_2.jpg

A közelmúltban Tom Ford tavaszi kollekciójáról azt írtam itt a blogon, hogy annyira fénylő és csillogó, mint amikor belenézel a napba és utána furcsa kis köröket látsz. Nem hittem volna, hogy ebben a szezonban megismétlődik ez a vakító élmény. Akkor jött az Azzaro 2022-es tavaszi couture bemutatója és egy szempillantás alatt túlszárnyalta Tom Fordot.

Olivier Theyskens irigylésre méltó hírnevet szerzett magának a romantikus szabásvonalaival, az Edward-korabeli ívek felélesztésével, a nagyszerű csipkékkel és a kecses kifinomultsággal. Nála aztán nem volt semmi flitter vagy ragyogás. Ám 2 évvel ezelőtt felkérte az Azzaro a couture vonal kreatív igazgatására és Theyskens abban a minutumban elmerült a csillámok tengerében. Az 1970-es évek "It girl"-vonalát megismerve, a márka archívumát alaposan áttanulmányozva megalkotta a saját Azzaro-nőjét, akiben felfedezhető egy csipetnyi Jane Birkin és egy kis Brigitte Bardot, na meg Dalida stílusa. Ám ami teljesen új lett az Azzaronál, hogy már nem a hagyományos haute couture csapásirányt képviseli. Theyskens egyszerű vonalait a testalkat formálja és nem fordítva. 

Az Azzaro 2022-es tavaszi couture gyűjteménye a fémes csillogásról szól. A ruhasorozatban számtalan fénylő tunika-nadrág kombinációval találkozhatunk, de jelentős szerepet kapnak a kristályokkal és flitterekkel kivarrt öltönyök és az irizáló anyagok. Az estélyi ruhák egyszerűek, könnyedek és kifinomultak. Igazán szépek a mélyre szaladó V-dekoltázsok és a vállrészeken összesűrűsödő díszítések.

Talán ez az első olyan couture kollekció, amelynél bátran kijelenthetjük, hogy a férfiaknak szánt szettek sokkal erősebbek, mint a női sziluettek. Köszönhető a vörös szőnyeges eseményeknek, ahol az urak egyre merészebb és rikítóbb szettekben jelennek meg. Azzaro öltönyei valósággal vonzzák a tekinteteket, a csíkokban lehulló ezüstös flitterekről, a széles vállakon felbukkanó zöld kristályokról vagy éppen a kétrészes szettek fekete csillámjairól képtelen vagy levenni a szemed. Bár az 1970-es évek glamourját idézik meg ezek a couture darabok, egy újragondolt verzióként itt vannak velünk a jelenben, időtlen formáik és lüktető energiájuk pedig a jövőbe repíthetnek bennünket.

Fotók: Azzaro Spring 2022 Couture / Azzaro / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8117764880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása