GaborSzakacs

Fenséges és fényűző öltözetek Elie Saab kifutóján

2022. július 26. - gaborszakacs

A kedvenc libanoni divattervezőnk meglépte azt a divattörténeti mérföldkövet, amelyre már évek óta vártunk. A hír igaz, Elie Saab végre elindította a férfi couture-vonalát. A párizsi divathéten bemutatott különleges szettekről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni és olyan jelzőkkel lehet illetni azokat, mint a nagyszerű, a csodás és a ragyogó. A 2022-es őszi kollekció női darabjai is a designertől megszokott kifinomult szabásvonalakat, páratlan anyaghasználatot és az aprólékos kézi díszítéseket hozták. 

400_12.jpg

Elie Saab elkötelezett rajongójaként évek óta irigykedve figyelem azokat a nőket, akik a világhírű designer lehengerlő ruháiban jelennek meg egy-egy eseményen. Milyen kiváltságosok, gondoltam magamban, hogy ők a kiváló libanoni divattervező jellegzetes szabásvonalú, kézzel díszített haute couture alkotásaiban pompázhatnak. És akkor a legtitkosabb álmaim valóra váltak. Ugyanis a 2022-es őszi couture kreációkat felvonultató Paris Fashion Weeken minden divatrajongó legnagyobb meglepetésére Elie Saab kifutóra vitte a férfi couture-vonalát. A különleges szettekről természetesen ódákat zengett a nemzetközi divatsajtó. Az én szívemet pedig hála és büszkeség töltötte el, hogy végre a férfiak is átélhetik a divat ezen magasságait. Amúgy Elie Saab módra.

Csendben megjegyzem, hogy a korábbi szezonokban már láthattunk férfiaknak szánt couture ruhadarabokat Giambattista Valli, Georges Hobeika és Valentino kollekciójában. Az urak felé nyitás igazán nagy előrelépést jelent az egyetemes divattörténet és a kortárs öltözködés alakulásában.

Elie Saab férfi couture-vonaláról csak elfogultan és szuperlatívuszokban lehet beszélni. A divathéten kifutóra vitt összeállítások gazdagsága vetekszik a nőiével, minden darab pompás díszítésekkel és hímzett mintákkal büszkélkedhet, amelyek valóban Saab jellegzetességei. A designer maga is roppant lelkes és elégedett a végeredménnyel:

Már jó ideje kapok felkéréseket, hogy öltöztessem fel a férfiakat” – magyarázta a libanoni tervező a Vogue-nak. „Meg akarnak mutatkozni, láthatóak lenni, felkelteni a figyelmet.”

Már a kollekció nyitánya is kellőképpen megkapóra és drámaira sikeredett. Az első két sziluett egyformán fenséges volt. A fekete bársonyt mindkét esetben szőnyegszerű, vörös-fekete tolldíszítés tette emlékezetessé. A női sziluett egy keresztezett pántos míderből és hatalmas szoknyából, a férfi szett egy jól szabott szmokingból és előkelően elegáns köpenyből állt. A királyi kezdés után sorra érkeztek a kifutóra a hálós és átlátszó ruhaköltemények, amelyek között jó arányban a férfiak kaftánjain ismétlődtek.

Elie Saab kifejezetten nagy figyelmet fordított a színek harmóniájára. A délutáni napsütés és a naplemente teljes színpalettáját felfestette a kifutóra, a lángoló vöröstől a narancson át a puha rózsaszínig rengeteg árnyalattal találkozhattunk.

"Arra gondoltam, hogyan változik a fény varázslatossá, rózsaszín arannyá alkonyatkor, naplemente után és este” – mondta a Vogue-nak.

A roppant nőies szabásvonalú ruhaköltemények díszítései mellett sem mehetünk el szó nélkül. A finom púderrózsaszín és a "meztelenruhás" tüllök ujjmegoldásai igazán különlegesek, ugyanis a válltól indulva a teljes kézfejen át az ujjakat is befedték. És persze minden egyes centiméter telis-tele volt csillogó flitterekkel, táncoló gyöngyökkel, organzából készült virágszirmokkal és színes tollakkal. A legizgalmasabb kreációk mégis azok voltak, amelyek art deco hangulatú rojtokkal és bojtokkal, na meg vízesést imitáló kristálycseppekkel borítottak be.

A rózsaszín-arany-narancs árnyalatú női ruhák között a brokátból készített öltönyök és a kitűnően szabott szmokingok felfrissülést jelentettek. A vékony nadrágokat bohém fekete ingekkel kombinálta Saab, ezek minden esetben tökéletesen harmonizáltak a szépen fodrozódó selyemköpenyekkel. A luxus, a fényűzés és a valódi haute couture életérzés mégis a csipke-és kristálydíszítéseken, na meg a kézzel hímzett stólákon köszönt vissza. 

Bár a látványvilág a pávák és a kecses fekete hattyúk szépségét idézi meg, a felsorakozó fényűző sziluettek mégsem öncélúan páváskodó urakat és hölgyeket mutatnak be, sokkal inkább egy modern, kifinomult ízlésvilággal rendelkező, magabiztos és elszánt generációt kívánnak esztétikus megjelenéssel felruházni. Ahogy mondani szokták, engem kilóra megvett Elie Saab ezzel az őszi haute couture gyűjteménnyel. És titeket?

A kollekció további csodás darabjait az alábbi galériára kattintva tudjátok megtekinteni: 

100_38.jpg

Fotók:  Filippo Fior / Gorunway.com / Reuters / Vogue

Kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1517889979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása