GaborSzakacs

Amikor a józanságot és a csábítást keressük a divatban...

2023. augusztus 14. - gaborszakacs

Merész és magabiztos vonalvezetéssel vitte kifutóra a legújabb kollekcióját Alexandre Vauthier. Az ismert francia divattervező 2023-as őszi haute couture darabjai valódi szabászati remekművek lettek, amelyek magukon viselik a kifinomultan elegáns és a modern-innovatív francia divat jegyeit, na meg a vágás, az építés, a kivitelezés és savoir faire legmagasabb szintjét. A karcsú sziluettek, az érzéki és drámai ruhaköltemények mellett a férfiaknak szánt haute couture viseletek is felbukkantak a márka bemutatóján.

1_111_111.jpg

A párizsi divathéten éppen Tony Ward bemutatójára igyekeztem a Palais de Tokyo épületébe, amikor a szomszédos utcában megakadt a szemem egy aranyló táblán és rajta a feliraton: "Alexandre Vauthier Couture". Átvillant az agyamon a felismerés: nincs mese, a divat fővárosában lépten-nyomom valami divattal kapcsolatos érdekességbe, nevezetességbe lehet botlani. Ám akkor végképp elkerekedett a szemem, amikor az alagsori ablakon bepillantva felfedeztem, hogy a műhely dolgozói éppen az utolsó simításokat végzik a legújabb kollekció darabjain. Biztos voltam benne, hogy azok a feltűnően csodás aranyrojtok jelentős szerepet kapnak a másnap délutáni Vauthier show-n...

... és eljött az a bizonyos másnap délután Alexandre Vauthier bemutatójával, amelyet - egy kőhajításnyira a couture központtól - szintén a Palais de Tokyo épületében rendeztek meg. A világszerte ismert francia divattervező merész és magabiztos vonalvezetéssel alkotta meg a 2023-as őszi haute couture darabjait, amelyek magukon viselik a jellegzetes Vauthier-jegyeket, így a gyűjtemény egyszerre kifinomultan elegáns és modern-innovatív lett.

„Nem vagyok redukcionista, de a világ állapota, a bennünket körülvevő zaj és keménység az egyensúlyra való törekvés felé taszít, hogy a munkámat alapvetően új alapokra helyezzem” – mondta a designer a bemutató után. A kifutón felsorakozó modelljei a kortalanságot és a sokszínűséget hirdetik, olyan nőket választott, "akik tudnak járni”, miközben még mindig lélegzetelállítóan gyönyörűek, leheletnyi sminkben és hátrafésült hajjal is roppant kifejezőek, mivel ez nem a gazdagság kora. Az egyéniséget hangsúlyozó tónusos, elegáns megjelenésre törekedett, a józanságot és a csábítást kereste.

Vauthier valódi couturier, a francia szabómesterek mintapéldája. Alkotásaiba nem lehet belekötni, kifogástalan haute couture minőséget állít színpadra. Az őszi kollekció is azt bizonyítja, hogy kellő ismerettel és találékonysággal rendelkezik a couture eszközök - a vágás, az építés, a kivitelezés és a savoir faire - egyedi alkalmazásában. Fashion show-ján felbukkannak a karcsú sziluettek, a leomló drapériák, a különös aszimmetriák, az izgalmas uszályok és a választékos formavilágú köpenyek. Az érzékiség és a drámaiság találkozik a kecses, hosszú ruhák és a szűk nadrággal párosított felsők kombinációiban. Említésre méltó, hogy Alexandre Vauthier kollekciójában is végre megjelent a férfiak számára készített haute couture viselet egy szigorúan szabott, széles hajtókás öltöny képében.

Minden kétséget kizáróan Vauthier roppant erős divatgénekkel született. Zsigeri érzéke van az arányokhoz, az anyagokhoz és a textúrákhoz, külön figyelmet érdemel az a munkafázis, ahogyan a volumenekkel játszik. A rugalmas anyagú fekete trikó mellett jól megfér az apró ezüstgyöngyökkel sűrűn díszített, hullámos köpeny, a vállpánt nélküli, derekat hangsúlyozó kezeslábas, a tökéletes szabású zakó a finoman redőzött leggings a szűk szabású felső hármasával, na meg az ezüst-, bronz- és aranylamé villanásokkal. Már nem számítanak a kőbe vésett szabályok, csak a csábítás, a merészség és a Vauthier-féle magabiztosság.

Az Alexandre Vauthier őszi haute couture részletei a párizsi divathéten (fent) és maga a gyűjtemény (lent)

A kollekció további szettjeit az alábbi galériára kattintva tudjátok megtekinteni:

...és tessék! Itt van az az aranyló rojtokból álló ruha, amelyet a couture műhely ablakából láttam a bemutató előtti délutánon. Éreztem, hogy jelentős szerepet fog kapni Alexandre Vauthier kollekciójában, végül ez a kreáció lett a finálé darab. Egyszerűen csodálatos, nemde? 

00037-alexandre-vauthier-fall-2023-couture-credit-gorunway.jpg

Fotók: Alexandre Vauthier / Eliot Leblanc-Hartmann / Filippo Fior / GaborSzakacs Blog / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5318191771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása