GaborSzakacs

Az újraértelmezett elegancia a kortárs divatban

2022. június 04. - gaborszakacs

Mit mond a történelem a divatról a válság utáni időszakban? Ezt a kérdést tette fel Alexandre Vauthier, amikor nekilátott a 2022-es tavaszi haute couture kollekciója megalkotásának. A világhírű francia divattervező valami újat, valami eddig nem tapasztalt élményt kívánt átadni a rajongóinak, amely túlmutat az alkotó egyéni megnyilvánulásain, hűen tükrözi az újjáéledő energiát, a kulturális sokszínűséget, a zenei ízlés fejlődését és a vágyak különbözőségét. Tollak, tüllök, fodrok és az elegancia modern csillogása egy nagyszerű bemutatón a Paris Fashion Weeken.

100_32.jpg

Alexandre Vauthier az elmúlt két évben alaposan végiggondolta, hogyan is alakult  át a divat az egészségügyi és gazdasági válság után. A Vogue-nak adott interjújában arról vallott, hogy ebben az időszakban különösen nagy jelentősége van egy újjáéledő energiáknak, a különböző kulturális áramlatoknak, a zenei ízlés fejlődésének és a szélsőségesebb vágyak előretörésének. A divat korunkban már túlmutat a tervezők egyéni megnyilvánulásain, ám a designerek látott és hallott élményei teszik érdekessé a kortárs divatot.

Vauthier mindent megtett, hogy új irányzatokat mutasson be vásárlói részére. A Thierry Muglernél töltött évek nyomán dekadens gazdagságot, új szabásokat és új arányokat vitt kifutóra a 2022-es tavaszi haute couture kollekciója kapcsán. A jellegzetes 1980-as éveket idéző Vauthier-vonalak ezúttal az art deco jegyeivel találkoztak, az összeállításokhoz végül nőies, modern és mondhatni szexi csizmákat társított. 

A gyűjtemény tele van látványos elemekkel és izgalmas fordulatokkal. Vauthier kedveli az erőteljes vállú kabátokat, a puffos ujjú felsőket, a drapériaként leomló peplumokat, a romantikus fodrokat és az Yves Saint Laurent szmokingokat idéző nadrágos szetteket. Szupermini szoknyáit a homokóra formát adó kiskabátokkal (itt egy jókora Christian Dior New Look áthallást is észrevehetünk) teszi ellenállhatatlanná, a vállpántos ruhái pedig a legendás Josephine Baker stílusában jelennek meg. 

Felsorakoznak a kézzel hímzett és flitterekkel díszített színátmenetes anyagok, a tükörfényes felületek, na meg a lehengerlő leopárdmintás textíliák. A sok-sok különböző szett egy látványos egységben válik teljessé.

Mintha Vauthier megidézte volna a divattörténet mérföldköveit, amikor még tudtak és mertek öltözni az emberek. Mindenesetre az új lendület új kezdetet jelent Alexandre Vauthier haute couture vonalán és csak remélni tudjuk, hogy ezzel a szemlélettel - és némi csábító luxussal - majd könnyedén le tudja rázni magáról az elmúlt két év nehéz pillanatait.

Fotók: Alessandro Lucioni / Gorunway.com / The Impression / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6817847855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása