GaborSzakacs

A bécsi szecesszió ihlette vörös szőnyeges ruhák

2023. augusztus 08. - gaborszakacs

A művészvilág forradalmárai, a bécsi szecessziós mozgalom alkotói előtt tiszteleg a legújabb kollekciójával az Azzi & Osta. A tehetséges libanoni tervezőpáros, George Azzi és Assaad Osta 2023-as őszi couture gyűjteményében összpontosult az a szellemi és esztétikai hagyaték, amelyet Gustav Klimt, Otto Wagner, Koloman Moser, Josef Hoffmann és Joseph Maria Olbrich hagyott az utókorra. A luxus minőségű szövetek izgalmas szabászati megoldásokkal, gyönyörű hímzésekkel, kézi gyöngyözésekkel és 3D-s virágapplikációkkal keltek életre, ezekhez geometriai motívumokkal díszített, aranyozott tiarákat és csodás kerámiaékszereket társítottak a designerek. Íme, az újraértelmezett és modern köntösbe bújtatott művészi szabadság!

azzi_and_osta.jpg

Az Azzi & Osta bemutatta a „The Sacred Spring” című 2023-as őszi couture kollekcióját, amely a művészvilágot forradalmasító bécsi szecessziós mozgalom előtt tiszteleg. A libanoni tervezőpáros, George Azzi és Assaad Osta olyan osztrák művészettörténeti ikonok életművéből és alkotásaiból merített inspirációt, mint Gustav Klimt, Otto Wagner, Koloman Moser, Josef Hoffmann és Joseph Maria Olbrich. A legendás grafikusok, festők, építészek, szobrászok és formatervezők a hagyományos, konzervatív művészi ábrázolás ellenpontjaként egy újító szemléletű szövetségbe szerveződtek. Rendszerint fantáziadús, roppant kreatív, absztrakt, díszes, természet ihlette látványvilággal dolgoztak, műveikkel lázadtak a konvenciók ellen. A céljuk az volt, hogy a művészet a mindennapi élet része legyen, ünnepelték az egyént és az egyén megnyilvánulásait. A századforduló kultúráját erősen befolyásolták, ezért gyorsan népszerűvé váltak. A művészek szövetségének hivatalos folyóirata a Ver Sacrum (angolul The Sacred Spring, magyarul A Szent Tavasz) volt, innen ered az Azzi & Osta couture gyűjteményének neve.

George Azzi és Assaad Osta ruhasorozata azt a radikális eltávolodást testesíti meg, amelyben a művészet és a divat zökkenőmentesen összeolvad. Ennek érdekében luxus minőségű szöveteket használtak fel a sziluettek elkészítésekor - mint például bársony, krepp, plissé, faille, brokát és a hímzett tüll -, ezekhez különféle díszítési technikákat, gyönyörű hímzéseket társítottak. 

A kollekció fő csapásirányát Klimt ikonikus remekművei ihlették. A tervezőpáros felhasználta a szecessziós festő izgalmas aranymunkáit, kiemelve a különböző árnyalási technikáit. A szoborszerű ruhák mellett egyedi gyártású aranyozott medálokat és tiarákat, brossokat, féldrágakövekkel kirakott karkötőket is láthatunk. A hatalmas fülbevalókban visszaköszönnek a korszak jellegzetes kerámiái és azok motívumrendszerei, na és persze megjelennek a geometrikus formákba rendezett gyöngyök, utóbbiak Josef Hoffmann építész alkotásait idézik meg. Ebben a szezonban sem maradhattak el az Azzi & Osta márkára jellemző kézzel készített 3D-s selyemorganza virágok, a bonyolult kézi hímzések, a roppant látványos flitteres-virágos elemek.

A tizenhét pazar megjelenés magával ragadó színvilága tükrözi a szecessziós mesterek színpalettáját. Megelevenedik Klimt arany-fekete játéka, a korra jellemző üde fehér, a bársonyosan simogató levendula, az élénk narancs, a sáfrány és a fukszia egy-egy árnyalata, a kifinomult eleganciát az antik ezüst, a homok és az agate szürke hozta el. Imádnivalóak azok a geometrikus ívek, jellegzetes építészeti jegyek, amelyeket Otto Wagner és Josef Hoffmann munkásságából ismerhetünk.

Minden aprólékosan kidolgozott megjelenés egy-egy történetet mesél el egy olyan korról, amikor a szárnyaló kreativitás és művészi szabadság szelleme képes volt megváltoztatni a világot. A bécsi szecessziós mozgalom a kortárs képzőművészetre és a divatra is óriási hatást gyakorolt. Az alkotók kitartását és forradalmi eszméit ünnepli Azzi & Osta legújabb couture kollekciója.

18_ao-ss23-aw16-viennese-2b.jpg

Fotók: Azzi & Osta Fall 2023 Couture Lookbook

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3418187415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása