GaborSzakacs

A Paris Fashion Week exkluzív couture prezentációja

2019. július 11. - gaborszakacs

A divatvilág leginkább várt eseménye a párizsi haute couture divathét, ahol az arra méltó márkák bemutathatják a következő szezonra szánt mesés ruhakölteményeiket. Ám a fashion week nemcsak a kifutókon, hanem a zártkörű szakmai kiállításokon is számtalan esztétikai élményt kínál. A tehetséges libanoni tervezőpáros, George Azzi és Assaad Osta meghívására ellátogattam az Azzi & Osta 2019-es őszi-téli kollekciójának prezentációjára a francia fővárosba.

26_45.jpg

2_295.jpg

3_297.jpg

George Azzi és Assaad Osta társaságában az Atelier Eiffel hangulatos udvarán

A libanoni tervezők erősen meghatározzák a kortárs divat alakulását. Amíg a francia vagy olasz designerek a klasszikus szabásvonalakhoz ragaszkodnak, addig ők egy jól felismerhető, gazdagon díszített, architekturális ábrázolási irányon alkotnak. Gyakran vegyítik a misztikus Kelet lenyűgöző világát a Nyugat hagyományaival, a kifinomult ízléssel, a nagyvonalúsággal és a luxussal. Gondoljunk csak Elie Saabra, Zuhair Muradra vagy éppen Tony Wardra, nekik bizony sikerült a tehetségükkel, a kitartásukkal és a megfelelő befektetői hátterükkel világmárkává alakítani az álmaikat.

A feltörekvő generáció legújabb tagjai sem tétlenkednek, Krikor Jabotian, Rami Kadi mellett egy népszerű tervezőpáros, George Azzi és Assaad Osta az Azzi & Osta névre keresztelt márkával lépett ki a piacra. A két 1986-ban született művészt más-más irányból csapta meg a divat szele. Amíg George ízlését a nagymamái bonyolult mintájú ruhái formálták, addig Assaad már gyerekként édesanyja mainstream darabjainak tökéletessé tételén gondolkozott. A művészetek és a zene erősen befolyásolta mindkettejük esztétikai érzékét. Tanulmányaik után Elie Saab mellé kerültek egy 18 hónapos szakmai gyakorlatra, ahol kitanulták a divattervezés cseppet sem könnyű mesterséget, magukba szívták az haute couture minden apró rafinériáját. A hivatástudatuk egyre erősebbé vált, így a saját márka elindítása már is nem volt kérdéses. Az egyedi stílusa, a jellegzetes kézjegyekkel ellátott sziluettek magas minősége miatt gyorsan népszerű lett az Azzi & Osta.

Saját márkájuk a párizsi couture szigorú elvárásainak megfelelően a kézi kidolgozásra épült - a kézi szabásra, varrásra és különösen nagy figyelmet fordítva a díszítésre, így a hímzésekre és a gyöngyözésekre -, a különleges szabászati technológiák segítségével élettel töltik meg a könnyed tüllöket, a fénylő selymeket és a lágyan megcsillanó organzákat. Szoborszerű kreációk üdék és színesek, így megrendelőik ki tudják választani az egyéniségükhöz leginkább passzoló árnyalatot. Beyoncé, Cardi B, Kendall Jenner, Tyra Banks és Kesha is gyakran rendel a bejrúti páros szalonjából alkalmi ruhát egy-egy vörös szőnyeges gálára, az Azzi & Osta pedig a Vogue Italia, a Vogue Arabia, a L'Officiel Levant Magazine és a Martha Stewart Weddings Middle East lapok állandó résztvevőjeként van jelen.

Az Azzi & Osta márka, azaz George Azzi és Assaad Osta libanoni designerek meghívására érkeztem a divat fővárosába, hogy részt vegyek a nagyszabású Paris Fashion Week keretein belül bemutatott 2019-es őszi-téli haute couture kollekciójuk prezentációján. A stílusos és kissé indusztriális Atelier Eiffelben kiállított ruhaköltemények már a bejáratnál feltűntek, a modern csillogás, a nagyvonalú szoknyák és az élénk színek egy pillanat alatt mámoros érzéssel töltöttek el. A jól megvilágított udvarban a különféle berendezési tárgyakon szereplő modellek fáradhatatlan mosollyal és kitartással pózoltak a közel 7 órás rendezvényen.

Az Eiffel-torony tőszomszédságában lévő couture bemutató az 1950-es évek szabásvonalait, Hollywood aranykorának viseleteit idézték meg. A gyűjteményt az ikonikus Vogue fotósa, Irving Penn és annak gazdag életpályája, illetve egyéni látásmódja inspirálta, maga a prezentáció is a Through the Lens, azaz a Lencsén keresztül címet kapta. Az időtlen sziluettek kortalan klasszikusokként ragyogtak, mintha Irving Penn lencséjén keresztül keltek volna életre az elegáns passzázs udvarán. Penn értékes csendéleteit és simogató pasztell árnyalatait Azzi és Osta megindító tökéletességgel transzformálták a textíliák nyelvére. A romantikus rózsaszínek, a mély orchideák, a kellemes levendulák, a mámorító bíborvörösek és a halványzöldek egy másik univerzumba repítették a meghívott vendégeket, köztük engem is.

A nosztalgiát a modern szabásvonalak és a drámai formák törték meg. A harangszoknyák ingszerű felsőket kaptak, a nadrágos sziluettek könnyed tülluszályokban végződtek, a maszkulin pink-fekete és fehér-fekete összeállítások pedig egyenesen Marlene Dietrich eleganciáját hozták el. Az innováció és a tradíció az anyaghasználatban találkoztak, a jellegzetes Azzi & Osta stílusban a nemes selymeket az elegáns szatén duchesse-szel társították, a tüllök könnyedségét és kikeményített megoldásait mesterien váltogatták a designerek. A strukturált couture jegyek a tengernyi hímzésben, kézi gyöngyözésben és apró kristálydíszítésben váltak feledhetetlenné. Ügyesen leképezték a virágformákat hol a hímzésekben, hol a mesés dekoltázsokban, hol pedig a szoknyarészeken köszönt vissza egy-egy tulipán, liliom vagy gardénia. A bonyolult redőzések, meglepő rétegzések után egy ámultba ejtő esküvői szekcióba botlottam, ennek minden egyes darabja a WOW!-élményt váltotta ki belőlem. A 24 darabos gyűjtemény ékköve az Irving Penn "Aphrodisiacs" című képei alapján készült ruhaköltemény, ami teljes mértékben kézimunka a legnemesebb tüllből, Gazar selyemből, Dentelle de Lyon és Chantilly csipkékből. A kreáció hátsó részén egy hímzett masni kapott helyet, ami egy százdolláros képét adta ki. Ez a művészeti bravúr hat hímző négyszáz órás kitartó munkájából kelt életre.

Tiltakozhatunk az haute couture ruhák létjogosultsága, kihasználtsága vagy éppen borsos ára ellen, de felesleges. A művészet egy olyan magas fokú kifejezési formáját láthattam testközelből, amit csak a kiváltságosok érhetnek el, ám ez a hétköznapi divatrajongók és jó ízléssel megáldott fashionisták számára is kitűnő inspirációs forrás lehet. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a párizsi divathéten egy exkluzív prezentáció keretein belül személyesen is megismerhettem George Azzi és Assaad Osta munkásságát. Érdemes megjegyezni a nevüket, mert roppan tehetségesek, még nagyon sokat fogunk hallani róluk.

"Mindent megkaphatsz az életben, ha felöltözöl hozzá" - Edith Head

18_188.jpg

A kollekció szépsége az apró részletekben bújik meg. Igazi mestermű!

16_220.jpg

Hercegnői vonalak az előkelő megjelenéshez

12_256.jpg

Puffos ujjak, nőies ívek és csodálatos virágdíszítés egyenesen a bejrúti couture műhelyből

Az haute couture és a vörös szőnyeges viseletek ízléses találkozása Azzi & Osta módra

28.jpeg

Az Azzi & Osta 2019-es őszi-téli couture kollekciójának prezentációján a párizsi divathéten

Photos: GaborSzakacs Blog

Figyelem! A cikkben szereplő fotók szerzői jogvédelem alatt állnak, továbbközlésük csak írásbeli engedéllyel lehetséges!

Megtalálsz a közösségi oldalakon is, lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6714925114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása