GaborSzakacs

A kapcsolatok sikkes szabályai

2023. november 27. - gaborszakacs

Egy igazán különleges divatbemutatón jártam a Paris Fashion Weeken. A belgiumi születésű, marokkói felmenőkkel rendelkező, Párizsban alkotó testvérpár, Hanna és Leona Erziak, azaz a Lena Erziak márka alapítói az élénk színek és az emberi kapcsolatok fontosságáról meséltek a 2023-as őszi couture kollekciójukban. A következő blogbejegyzés egy helyszíni beszámoló a George V sugárúton található American Cathedral épületéből.

200_64.jpg

20230703_200629_masolata.jpg

Immáron második alkalommal jártam a párizsi George V sugárúton található American Cathedral (hivatalos nevén: Szentháromság székesegyháza) épületében. Először akkor voltam itt, amikor a nagyszerű Michael Cinco a 2022-es tavaszi kollekcióját mutatta be, most pedig a belgiumi születésű, marokkói felmenőkkel rendelkező, Párizsban alkotó divattervezők, Hanna és Leona Erziak, azaz Lena Erziak márka fashion show-ján.

A Episzkopális Egyház (az Anglikán Közösség egyik tagegyháza) templomába belépve mindig különös és magasztos érzés fut végig rajtam. Annyira meglepő és zavarba ejtő, hogy egy vallási célra felszentelt épület rendezvényhelyszínként funkcionál. Ha belegondolunk, akkor ez egy csodálatos gondolat. A város sokszínűségét mutatja, a közösséget építi, hiszen az Isten házában a kortárs művészet egy értékes ága új értelmet nyer. A kifutó ezúttal is a katedrális főhajója volt, a meghívottak a szokásos ülésrendhez képest elforgatott padsorokban foglaltak helyet. A rózsaablakokon beszűrődő városi fény a couture-höz méltó ünnepi hangulatot teremtett.

20230703_194109_masolata_1.jpg

100_2.jpeg

A Lena Erziak 2023-as őszi couture kollekciója az élénk színek és az emberi kapcsolatok fontosságáról mesélt. Nem véletlen, hogy a gyűjtemény a "Mycelium" nevet kapta. A micélium a növények és a gombák talajban található gyökérszerű szerkezetét jelenti, ez a bonyolult, fonalszerű rendszer az emberi idegrendszerre, na meg az emberek kapcsolati hálózatára hasonlít. A micélium gigantikus szálakból áll - ugyanakkor finom, precíz és tökéletes, mint a couture és haute couture világában a hímzés - elősegítik a gombák tápanyagcseréjét, az anyagok lebontását, a föld regenerálódását, a szén megkötését, ezen felül segíti a növényeket, hogy kommunikáljanak, támogassák egymást. Ez egy speciális kapcsolati és egyensúlyi rendszer, a micéliumot újabban "a természet internetének" is nevezik. "A köztünk lévő kommunikáció fontossága az egyetlen, amely képes megoldani a konfliktusokat és a klímavészhelyzetet", vagyis a szerepük megkerülhetetlen bizonyítékul szolgál a kommunikáció erejéről és az ökoszisztémánk fenntartásában játszott létfontosságú szerepéről.

Mindenki mindenkivel összeköttetésben van, minden élőlény minden élőlénnyel. 

A Lena Erziak márka friss gyűjteménye nagyon vizuális. Erős, éles színeket használ, egy ellenállhatatlan ruhasorozat. Kifejezi mindazt, ami napjainkban a ragyogást és a nagyvonalúságot jelentheti. Ügyesen játszik az anyagok - selyem, taft és szatén - textúrájával, a volumenekkel, keveri a szabászati megoldásokat és persze hozza a párizsi couture kézi kidolgozásait. Kifejezetten szépek a redőzések, a tolldíszítések, az aszimmetrikus formák. A Lena Erziak mindezt egy templomban kortárs popzenére vitte kifutóra. A ruhákat bemutató modelleket - most kapaszkodjatok meg - az oltár előtt félmeztelen férfiak segítették le a lépcsőn. Emlékezetes, jól koreografált látványvilág volt ez a fashion show. Számomra igencsak örvendetes, hogy egy feltörekvő márka mert szokatlan, a szabályoktól eltérő, a határokat feszegető lenni.

Mint a micélium, a divat is összeköt minden embert minden emberrel.

1_584.jpg

2_577.jpg

3_579.jpg

4_582.jpg

5_583.jpg

6_572.jpg

7_572.jpg

8_573.jpg

9_565.jpg

10_560.jpg

11_530.jpg

12_521.jpg

13_518.jpg

14_514.jpg

15_491.jpg

16_466.jpg

17_451.jpg

Fotók: GaborSzakacs Blog / Lena Erziak / Méphistophélès Productions

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr618261647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása