GaborSzakacs

A divat magasiskolája: a parfümök ihlette ruhaköltemények

2021. július 03. - gaborszakacs

Hogyan lehet a parfüm mulandóságát a textilipari termékek világába leképezni? Hogyan lehet leírni azokat az érzelmeket, amelyeket egy elillanó illat szabadít fel bennünk? Hogyan lehet az éteri anyagokon keresztül bemutatni a személyiségünk egyedi esszenciáit? Ezekre a kérdésekre keresett és kapott választ ebben a szezonban az Azzi & Osta. A libanoni tervezőpáros, Georges Azzi és Assaad Osta a 2021-es őszi kollekciójában a magasfokú szabászatot és a kifinomult érzékszerveinket hívta segítségül annak érdekében, hogy hamisítatlan haute couture-hatást gyakoroljon a szívünkre és a lelkünkre.

16_326.jpg

Amikor először jártam a Paris Fashion Weeken, szinte sokkolt az az élmény, ahogyan az egyes bemutatók és prezentációk alatt hallottam a könnyed anyagok és ropogós textíliák suhogását, a gyöngyök és kristályok összekoccanását, láttam a precíz szabásvonalakból összeálló egységet, na meg persze testközelben érezhettem az új szövetek semmihez sem hasonlítható illatát. Pillanatok alatt tudatosult bennem, hogy egy nemzetközi fashion show nemcsak ipari és gazdasági célt szolgál, hanem az érzékszerveinken keresztül - az aktuális kedélyállapotunkhoz viszonyítva - a személyiségünkre is óriási hatást gyakorol.

Az egyik kedvenc libanoni márkám az Azzi & Osta. A roppant tehetséges tervezők, Georges Azzi és Assaad Osta szezonról szezonra olyan magas minőségű ruhákat készítenek, amelyek mellett a patinás divatházak is elbújhatnak. Minden évszakban egy különleges inspirációra építik fel a kollekciójukat, amelyet a jól megszokott építészeti jegyekkel, kézi díszítésekkel és izgalmas szabászati megoldásokkal tesznek feledhetetlenné.

A 2021-es őszi haute couture gyűjteményük egy dél-franciaországi utazás után született meg. Azzi és Osta a festői szépségű Grasse városába látogattak el, ahol lehetőségük nyílt megtekinteni a világhírű parfümmúzeumot. Ez az élmény olyan hatással volt rájuk, hogy elkezdték kutatni annak a lehetőségét, hogy hogyan lehetne a couture ruhák nyelvére leképezni az univerzum mesés illatait. Több kérdés is felmerült bennük. A világ különféle tájairól összegyűjtött esszenciákból kinyert egyetlen tökéletes cseppnyi parfüm milyen elemeket hordoz magában? Hogyan lehet leírni azokat az érzelmeket, amelyeket egy elillanó illat szabadít fel bennünk? Hogyan lehet a parfüm múlandóságát a textilipari termékek világába leképezni? Hogyan lehet az éteri anyagokon keresztül bemutatni a személyiségünk egyedi esszenciáit?

A Grasse-i kirándulás során az aromák sokszínűségével ismerkedett meg Georges Azzi és Assaad Osta. Az egyes virágok és növényi kivonatok - a japán osmanthus (illatcserje), a kanadai fenyő és az indiai szantálfa - eredete felhívta a figyelmüket a különböző területekre és éghajlatokra, a sokszínű civilizációkra és kultúrákra, ezek az eltérések pedig az egyes parfümök összetételében varázslatos módon találkozhatnak. A designerek rajongása a nemes illatok iránt még inkább felerősödött és megérett az elhatározás bennünk, hogy a két szerelmet - az haute couture ruhák és a parfümök - közös nevezőre hozzák.  

Azzi és Osta régóta álmodoztak erről a parfümöknek szentelt kollekcióról. Hónapokig gondolkodtak azon, hogyan lehetne az aromákat az anyagokba átültetni, hogyan lehetne a spontán ébredést, a könnyedséget és egy illat terjedését kézzelfoghatóvá tenni. Munkájuk során a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a fajok védelme érdekében "a toll nélküli tollak és a szőrme nélküli szőrme" létrehozására törekedtek.

A tüll, a géz és a selyemorganza örvényszerű áradata valósággal beborította az Azzi & Osta couture műhelyét. Megérkeztek az egyedi gyártású virágszövetek, a 3D-s applikációk. Az elkészült kreációkon megjelenítik a raffiát, mint természetes és megújuló rostot, amelyek a parfümgyártásban dolgozó virágszedők kosarainak és szalmakalapjainak szövése ihletett. Ahogyan az egyes összetevők keresztezik egymást, úgy keresztezik egymást a ruhakölteményeken a kifinomult kézi hímzések és a fűzők zsinórjai. A márkára jellemző építészeti struktúra és szilárd geometria ezúttal is visszaköszönt, az első pillantásra kemény határozottságot a finom és lágy ívekkel ügyesen ellensúlyozták. Az illatszer értékes összetevői a színekben jelennek meg: a narancsvirág, az őszibarack, a pacsuli, a magnólia, a füge, a neroli és a mirtusz is jelen van. Utóbbi a fennkölt hímzésekben, a szövetszirmok kiegészítéseiben szintén feltűnik. 

A tüllök könnyedsége az illatok illékonyságát, a szélben fodrozódó hatását hivatott bemutatni, ezáltal az ellenállhatatlan érzékiség és maga az illat is tapinthatóvá válik. Puha és izgalmas anyagokat használ az Azzi és Osta, ezzel is a parfüm fej-és szívjegyeit fokozza, vagyis a világosabb tónusok segítségével életre keltve az elpárolgó illat elidőzését a bőrön. Mmmm, micsoda érzékszervi mámor!

A kollekcióban találkozhatunk szuperszűk oszlopruhákkal, buborékszoknyákkal, váza formájú couture dresszekkel, amelyek esztétikus megoldásai a lelkünkig hatolnak. A sorozat megkoronázásaként lenyűgöző esküvői ruhákkal kényeztet el bennünket Georges Azzi és Assaad Osta. A vállrészen elhelyezett organzatollak, a hímzett mirtuszvirágok, a kristályokkal és flitterekkel díszített csipkék, a taftszalagok és a vízesésként leomló köpenyek / uszályok feledhetetlen megjelenést biztosítanak viselőik számára.

A szabászati bravúrok természetes egyszerűséggel és kifinomultsággal hatnak, a felsorakozó szettekből csendes öröm és kényelem árad, amelyek a szépség örök birodalmába kísérnek el bennünket. Ez az igazi luxus!

Azzi & Osta parfümök ihlette 2021-es őszi couture kollekciója

Fotók: Azzi & Osta Fall 2021 Couture / Azzi & Osta Official

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9516611820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása