GaborSzakacs

Iris van Herpen víz alatti divatbemutatója

2023. május 11. - gaborszakacs

Nem mindennapi körülmények között mutatta be a 2023-as tavaszi haute couture kollekcióját Iris van Herpen. A világhírű holland divattervező a szezon legizgalmasabb fashion kisfilmjét készítette el az olaszországi Y-40 The Deep Joy medence alján Julie Gautier francia táncosnővel, koreográfussal, víz alatti filmrendezővel és szabadbúvárral. Az alig több mint négyperces videóban látható ruhák szerves selyemből és újrahasznosított poliészterből készültek, a testet körülölelő, áttetsző darabok a vízben egzotikus medúzaként hullámoznak viselője körül. A levegőtlen, néma környezet allegorikus utalás a világban zajló nőjogi tüntetésekre, a hangok elnémítására és a szabadság szoros fűzőbe öltöztetett szimbólumára. 

200_46.jpg

Iris van Herpen soha nem elégszik meg a közepes jóval, minden szezonban igyekszik előremutató, innovatív, olykor társadalmi kérdéseket feszegető kollekciót összeállítani. A világhírű holland divattervező a párizsi couture klasszikus formavilágán, kifinomult eleganciáján túlmutatva a tudomány és a technológia vívmányait hívja segítségül a lenyűgöző ruhadarabok előállításakor. Elsők között alkalmazott lézervágást és 3D-s nyomtatást, így a textilművészeti alkotásai a kortárs divat megkerülhetetlen mérföldkövei lettek.

A designer a 2023-as tavaszi kollekciót sem a szokványos módon tárta a nagyközönség elé, mivel úgy érezte, hogy a hagyományos kifutós bemutató nem lett volna elég kifejező. Így fogalmazott a Vogue-nak adott interjúban:

„Nem éreztem úgy, hogy igazán meg tudnám testesíteni a koncepcióval járó érzelmi aspektust a kifutón” – magyarázta Iris van Herpen, aki bár a  friss gyűjteményét hordható darabokból állította össze, a bemutatót mégis víz alatt, egy hatalmas medencében rögzített kisfilmben hozta el nekünk. A több mint négyperces videó szimbolikus utalás a világban zajló nőjogi tüntetésekre, részben az iráni történésekre, részben a globális mozgalmak üzenetére hívja fel a figyelmet, amelyeket minden embernek támogatnia kell. Mert ez mindannyiunk érdeke, hogy a világ fejlődjön, a jövő generáció érdekében változtatnunk kell. A víz alatti képkockákban egy másfajta mozgásra, egy másfajta erőkifejtésre, de mindenekelőtt a hangtalanságra reflektál.

A tervező Julie Gautier-vel dolgozott együtt, aki francia táncosnőként, koreográfusként, víz alatti filmrendezőként és szabadbúvárként vált ismertté, vagyis igazi kortárs polihisztor. A felvételt az olaszországi Y-40 The Deep Joy mesterséges medencében rögzítették, a világ második legmélyebb medencéje ismert helyszín - Gautier munkásságát megismerve - talán a második otthonának is tekinthető. Van Herpen alkotásai a szépséget és a kifinomultságot testesítik meg, ehhez pedig kitűnően kapcsolódik a roppant érzékeny, a klasszikus balett alapjait figyelembe vevő mozgássor.

A film egyszerre lélekemelően csodálatos és megrendítően drámai. A  videó a szoros fűzőbe bújtatott meztelen női test kecses mozgásával, a jellegzetesen folyékony Iris van Herpen formavilággal indul. A víz alá bukó modell mozdulatait a ruha szerteágazó részei finoman követik. Ezek a különleges, mérnöki pontossággal előállított alkotások szerves selyemből és újrahasznosított poliészterből készültek, a vízben áttetsző ruhákká alakulnak, egzotikus medúzaként hullámoznak hol élénk lila, hol hófehér vagy éppen aranyló, máskor pedig vörös árnyalatokban. A fashion film harmadik percénél a élénkvörös emberi és műszálas hajszálakkal díszített fűzőben a modell-táncosnő (Gautier) sikoltozni kezd. A lebegés, a végtelen ringató lágysága hirtelen fájdalmas és néma üvöltésbe csap át, milliónyi buborékot kifújva bemutatva, hogy az erő és az idő véges. A szabadság szimbóluma is lehetne, hiszen az egyre fogyatkozó levegő miatt kénytelen visszatérni a felszínre. A lebegő test a bátor tettek utáni nyugalmat, a megbékélést, a beletörődést és a halált jelképezi. Ezek egyszerre megindító szép és végtelenül szomorú pillanatok.

Iris Van Herpen egy személyes és érzelmes kiállításra készül 2023 novemberében. A párizsi Musée des Arts Décoratifs egy 100 szettből álló retrospektív tárlatot mutat be a holland designer tiszteletére, amely a múltat, a jelent és a jövőt egyesíti. Minden bizonnyal kiemelkedően magas színvonalú összeállítást láthatunk, a tervező egy alkotói ars poeticát fogalmazott meg ezzel kapcsolatban:

„Néhány ember számára a divat csak ruha. De ez sokkal több annál. A divat nagyon személyes módja annak, hogy identitásunkról, kultúránkról és értékeinkről beszéljünk. Tervezőként fontosnak érzem, hogy megmutassam az embereknek a tágabb perspektívát.”

Az Iris van Herpen 2023-as tavaszi couture kollekcióhoz tartozó kisfilmet itt tudjátok megnézni:

Fotók: Iris van Herpen Spring 2023 Couture Lookbook / Vogue

Videó: Iris van Herpen ~ Carte Blanche / Iris van Herpen Official Channel

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7618113604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása