GaborSzakacs

A tudomány és természet összhangja Iris van Herpen ruháiban

2021. április 21. - gaborszakacs

A divat és a tudomány, a természet és a technika mesteri összehangolása Iris van Herpen 2021-es tavaszi kollekciója. A holland designer 3D nyomtatással készült haute couture darabjai ebben a szezonban is ámulatba ejtették a divat szerelmeseit. A gyűjtemény inspirációját ezúttal a gombafonalakból összeálló lenyűgöző képződmények, az úgynevezett micéliumok adták, amelyeket a textilművészet nyelvére transzformált a tervező. Készen álltok a csodára? Íme!

18_278.jpg

A divat „dame ex machina”-jaként vagy tudományos suttogóként emlegetik Iris van Herpent. A különleges és extravagáns kreációiról ismert divattervező a 2021-es tavaszi szezonban sem tudta meghazudtolni önmagát. A legújabb haute couture kollekciója a klasszikus formákon túlmutatva egy futurisztikus látványvilágba repít el bennünket. Amíg korábban az óceánok szépsége az azok lenyűgöző élővilága ihlette meg a holland designert, addig most a micéliumok - azaz a gombafonalak összessége, szövedéke, amely a gombák talajt átszövő részét alkotják - semmihez sem hasonlítható könnyed, mégis szupererős képződményei ragadták meg a figyelmét.

Iris van Herpen a világjárvány közepén is képes olyan egyedi ruhakölteményekből álló sorozattal előrukkolni, amelyről más divattervezők csak álmodozhatnak. A gyűjteményeiben soha nincs két egyforma alkotás, mindig a legfinomabb anyagokkal dolgozik, 3D nyomtatással gyártott darabjai pedig a divattörténet csúcsszériás alkotásai.

A párizsi divathéten bemutatott tavaszi kollekciója egy alacsonyabb rendű természeti képződményt mutat be a legmagasabb minőségben. A gombák világába kalauzol el bennünket, bemutatja azok alkalmazkodóképességét, rugalmasságát, szívósságát, érzékenységét, na és a szorosan összekapcsolódó fonalak és lemezkék rendszerét. Ez egy tudományos-fantasztikus sci-fi, amely a textíliákban kelt életre. A mesés csipkeszerű díszítések, az egyedi rajzolatok és minták, a döbbenetes applikációk az haute couture szigorú szabályait betartva születtek. Kézi kidolgozásai, részletgazdag motívumai segítségével a modelleket valósággal behálózzák a tudományos megfigyelések alapján felépített ruhadarabok. Minden egyes kreációja elgondolkodtató, intim és nem tolakodóan szexi, emellett egyszerre kifinomult, modern és nőies.

Iris van Herpen színpompás couture munkái az elszigeteltség és szétválasztás művészetéről mesélnek. Ahogyan a gombák fonalai szoros köteléket alkotva ragaszkodnak egymáshoz, úgy a mi emberi kapcsolataink is még erősebbek lettek az elmúlt egy évben. Érzékenyek, védenek a környezet romboló hatásaitól, ám megszakadhatnak. Óh, a lenyűgöző látványvilág mögött mekkora érték és szellemiség rejlik, mennyi finomság és rezdülés bújik meg egy-egy milliméternyi öltés mentén. Ez már nem csupán divat, ez igazi művészet.

Fotók: Gio Staiano / Iris van Herpen / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2616505304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása