GaborSzakacs

A csend eleganciája

2022. február 28. - gaborszakacs

Ünnepélyesség és szomorúság töltötte meg vasárnap este a milánói divathét egyik legnépszerűbb bemutatójának helyszínét. Az olasz divat élő legendája, Giorgio Armani a 2022-es őszi kollekció nagyszabású fashion show-ja előtt bejelentette, hogy az orosz-ukrán háborús helyzetre való tekintettel, az orosz invázió ellen tiltakozva és a tragédia által érintett emberek iránti tisztelet jeleként nem használ zenei aláfestés. A bemutatótérben ezúttal csak a modellek cipőinek kopogását és a gyöngyös rojtok halk susogását lehetett hallani... Mert a csend olykor hangosabb, mint a kimondott szó...

100_20.jpg

A 2022-es őszi ready-to-wear Giorgio Armani show a tervező angol nyelvű nyilatkozatának felolvasásával kezdődött: „Azt a döntésemet, hogy nem használok zenét a műsorban, a tragédia által érintett emberek iránti tisztelet jeleként hoztam meg.”

Egyszerre volt megrendítően ünnepélyes és végtelenül szomorú, amikor a sötétbe burkolt térbe néma csendben érkeztek Armani modelljei a kifutóra. A világhírű divattervező így csatlakozott azokhoz az olasz demonstrálókhoz, akik Putyin-ellenes táblákkal vonultak utcára a divathét idején. Ezzel pedig Armani lett az első olyan designer, aki a fashion show-ját közvetlenül arra használta, hogy hangot adjon a véleményének és kifejezze legmélyebb együttérzését a háború sújtotta Ukrajnának.

A divatban évtizedek óta hozzászoktunk a hangoskodáshoz, a zenéhez és a harsánysághoz. Giorgio Armani a zaj lekapcsolásával üzente meg a világnak, hogy mennyire megérintette ez a tragikus állapot és azt, hogy a csend olykor sokkal hangosabb, mint a kimondott szó. Armani hetekkel azelőtt tervezte az őszi kollekcióját, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát- Ám sziluettjeiben a lágyság és a finom elegancia mégis összekapcsolódott a nyugalommal és a csenddel. Mint mondta: "Azt hiszem, a ruhák még erősebbek lettek a csend által."

A divattervező pontosan tudja, hogy milyen háborús időkben élni, ugyanis ő maga is részese volt ennek a megrázó élménynek. Az 1934-ben született Giorgio Armani mindössze 11 éves volt, amikor a második világháború véget ért. Gondolkodásmódját és tervezői attitűdjét nagyban befolyásolta a konfliktusoktól való félelem, amely az elmúlt héten újra felszínre bukkant. Kedves barátja és kortársa, az Oscar-díjas olasz színésznő, Sophia Loren is hasonló élményekről írt az életrajzi könyvében. Loren hosszan mesélt azokról az évekről, amikor családjával éjszakánként egy közeli vasúti alagútban húzták meg magukat. Szegénység és nélkülözés, lemondás és félelem szőtte át napjaikat. Bevallása szerint a mai napig összerezzen, amikor szirénát hall, ugyanis a bombák becsapódása előtti pillanatokra emlékezteti... Armani is megtapasztalta a háborút európai földön, ezért egész életét és munkásságát az alázat, a tolerancia, a diplomatikus elegancia járja át.

A 2022-es őszi kollekciójában a tőle megszokott kitűnő szabásvonalakat, kifogástalan anyaghasználatot, geometikus mintákat és ezüstös csillogást hozta el. Rengeteg szürkét és kéket használt, amelyeket fénylő kristályokkal tett emlékezetessé. Láthattunk szuperkönnyű női szmokingokat, stílusos és férfias bársonyzakókat, puha pulóvereket és ultraelegáns esti sziluetteket. A selymek és bársonyok puhasága szinte kézzel foghatóvá vált a békés térben, ahol a fashion show alatt csak a modellek cipőinek kopogását és a gyöngyös rojtok halk susogását lehetett hallani.

Armani hangtalan gesztusán túl a költői méltóság és a béke hatotta át a teljes kollekciót. Érzékenységéről és felelősségteljes gondolkodásáról tett újra tanúbizonyságot azok után, hogy 2020 februárjában a márkája volt az első, aki a Covid-19 miatti óvatosságból lemondta az élő közönség előtti bemutatót. A művész gazdag szellemi hagyatékába tartozik most már az a tény is, hogy a csend eleganciája sokkal hangosabb tud lenni bármilyen szónoklatnál. Giorgio Armani nem csupán egy kitűnő divattervező, hanem remek ember is, akinek a szíve a helyén van.

A Giorgio Armani Fall 2022 RTW kollekció debütálása a milánói divathéten

A teljes kollekciót az alábbi videóra kattintva nézhetitek meg: 

Fotók: Filippo Fior / Giorgio Armani / Gorunway.com / Vogue

Videó: Giorgio Armani | Fall Winter 2022/2023 | Full Show / FF Channel

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7817767948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása