GaborSzakacs

Elképesztő pasicuccok 2020 tavaszára

2019. október 29. - gaborszakacs

Az új évtized beköszönte a múlt átértékelésére és a jövő tervezgetésére ad lehetőséget. A világ vezető divatházai a 2020-as tavaszi férfi kollekciók megtervezésekor a letűnt korok hangulatából, a feledés homályába merült szín- és formavilágból merítettek ihletet úgy, hogy közben szem előtt tartották korunk technológiai vívmányait és az igencsak magas elvárásokat. Egy modern és stílusos férfi ma már nem reked meg a fekete-fehér-szürke szentháromságnál, hanem nyitott a színekre, a különleges szabászati megoldásokra, imádja a klasszikusokat, ugyanakkor lépést tart a korral. A következő összeállításban öt igazán színes és lehengerlően izgalmas sorozatot hoztam el a vezető márkák jövő évi kínálatából. Dőljetek hátra és gyönyörködjetek!

lv4.jpg

Klasszikusból a jövőbe - Dior Men 2020

0_1.jpg

Vibráló rózsaszín bemutatótér a Dior Men 2020-as tavaszi kollekcióhoz

Egy patinás márka örökségét, szellemi hagyatékát gondozni és az utókornak továbbadni mindig hatalmas felelősség. Monsieur Christian Dior alapjaiban megreformálta a szabásvonalakat, új formákat hozott a női divatba, ami nagy hatással volt a férfiak öltözködési szokásaira is. Egy letisztult eleganciát kínált, ami a túlzásokat hátrahagyva a kifinomult ízlést prezentálta. Dior elsöprően forradalmi munkássága - hatvan évvel a halála után is - érezhető, a Dior-ház tehetséges divattervezői az általa kijelölt úton haladnak. Designerek jöttek-mentek, az egyes üzletágak pedig szétváltak (Baby Dior, Dior Men, Dior Makeup, Dior Skincare). John Galliano elképesztő látványvilága után Maria Grazia Chiuri igyekszik a valódi Dior-érzést minden szezonban átadni a nagyközönségnek a mára már klasszikusnak számító vonalak és minták segítségével.

A férfiaknak szánt Dior Men kreatív igazgatói posztján jelenleg Kim Jones áll. A hagyományos öltönyök világából kilépve egy meglepően izgalmas irányba terelte a férfiak öltözködését, nagy hangsúlyt fektet a modern megjelenésre, kedveli a különleges anyagokat, a különféle szabászati technológiákat. Jones ügyesen játszik a színekkel, kollekciójában felbukkannak a fémes ezüstök, a lágy szürkék, a vibráló narancsok és a meghökkentő pinkek is. A 2020-as tavaszi gyűjteménye határozott ollócsapások mentén kelt életre, a tervező ezúttal a kopottnak ható, lassan a feledés homályába süllyedő évtizedekből merített ihletet. Már a show díszlete, a hatalmas rózsaszín térbe helyezett ütött-kopott, megtört DIOR betűkkel is ezt a hangulatot festette fel. Ám a bemutató nem egy dohos és unalmas látványvilágot hozott, hanem egy friss, élénk, jövőbe tekintő, a múltból építkező fonalra fűzte fel. Jones előszedte Galliano újságmintás textíliáit, az ikonikus nyeregtáskákat a férfiakra alakította, a kabátokat meghosszabbította, a hajtókákat átrajzolta, a dzsekik varrását pedig teljesen megbolondította. A szigorú szabályokat könnyedén felrúgta, némi couture hatást csempészett a felvonultatott darabokba, ezzel egy teljesen másfajta látásmódban született újjá a Dior Men. A szépség és az elegancia új értelmet nyert és a végeredmény meglepően tetszetős.

A praktikus luxus a Louis Vuitton kifutóján

Virgil Abloh igencsak megreformálta a Louis Vuitton férfi szekcióját. A 2020-as tavaszi férfi kollekciót egy nagyszerű utcajelenetben keltette életre, ezzel méginkább hangsúlyozta a street wear és a képzőművészet összekapcsolódásának elsöprő erejét. Darabjait ugyanis a kényelmes viseletek világából merítette, ehhez egy nagy adag pasztell hangulatot és némi couture érzést társított. A végeredmény meglepően jól működött, a halványkék, a babarózsaszín és a galambszürke túladagolását csak az extravagáns táskák és túrafelszerelések tudták felülmúlni. 

Nem kérdés, hogy Abloh ebbe a kollekcióba beletett apait-anyait. A modern metropoliszok stílusos ragadozóit mutatja be a túláradó színkavalkád és az egyedülálló szabásvonalak segítségével. Akár egy kortárs képzőművészeti felvonulás olyan gazdag látványvilágot kaptunk, sokféle gondolat, szín, forma és hangulat jelent meg a kifutón. A szalmakalapjaiba friss virágot tűzött (lásd a borítóképen), miközben modelljei távol-keleti ihletésű, nyomott mintás ingeket viseltek. Szettjeiben feltűnnek az ikonikus LV-motívumok, a különleges hevederek és az egyedi táskaformák is. Az öncélú művészkedésen túllépve egy használható és kényelmes sorozatot nyújott át  Virgil Abloh, szem előtt tartva a kíváncsiság és a pozitív életszemlélet hajtóerejét. Úgy tűnik, hogy a Louis Vuitton azt a fiatal felnőtt generációt célozta meg, aki az esztétikumot és a luxust mesterien építi be az utcai viseletébe. Jó kezdet, jó csapásirány, vajon mi lesz a folytatás?

Ferragamo határtalan szabadsága

A klasszikus szabásvonalaknak és a jellegzetes olasz öltözködési szabályoknak megfelelő kollekcióval rukkolt el Paul Andrew, a Salvatore Ferragamo férfi üzletágának kreatív igazgatója. A firenzei Palazzo Vecchio csodás freskói alatt mutatta be a 2020-as tavaszi gyűjteményét, amelyben a laza eleganciát a sportos megjelenéssel hozta közös nevezőre. A nyomott mintás ingjei, a laza vonalú nadrágjai és a pasztellben megmártózó kabátjai igazán kellemes viseletnek ígérkeznek a következő szezonban. A sorozatban felbukkannak a munkásruhára emlékeztető kezeslábasok, amelyek kortalan és stílusos viseletként - a formális jelleget hátrahagyva - égnek bele az emlékezetünkbe. A modern férfi kifogástalan megjelenését a játékos mintákkal és formákkal próbálta tökéletesíteni Andrew. A lágyabb esésű anyagok is jól mutatnak a széles vállú férfiakon, egyfajta olasz vagánysággal vértezik fel őket. A sorozat üzenete pedig nagyszerű és igazán mai: lehetsz maszkulin vagy feminin, a lényeg, hogy a divat határtalan és mindenkié. A divat a tiéd is!

A dzsungellázban égő Dolce & Gabbana

0_2.jpg

A Dolce & Gabbana Spring 2020 Menswear bemutató helyszíne

Az 1940-es évek stílusában alkotta meg a 2020-as tavaszi ruháit Domenico Dolce és Stefano Gabbana. A pin-up girl-ökkel mulatozó vagány amerikai srácok, a temperamantumos olasz macsók és az utazó-kalandvágyó férfiak öltözködési szokásai ihlették a Dolce & Gabbana új kollekcióját. A trópusok és szavannák hangulata, azok egyedi színei és mintái tökéletesen kiegészítik a márkára jellemző, túlzásokkal teli dél-olasz őrültet. A magas derekú nadrágok ezúttal nyomott mintás - gyümölcsös, zöldséges, leveles - trikókkal kerültek kifutóra, az állatmintás öltönyökhöz hatalmas gallérral ellátott, pöttyös ingeket társított a tervezőpáros. Imádják felrúgni a klasszikus elegancia szabályait, az összkép mégsem irritálóan sok vagy elviselhetetlenül giccses. Barokkos túlzásaik mellett kiválóan működnek a gengszterkorszak cipői, a nyakba kötött selyemsálak, na meg a meghökkentően apró kézitáskák. A pizsamákat és a fürdőköpenyeket már korábban is beemelte Dolce és Gabbana az utcai viseletek világába, ám a 2020-as tavaszi szezonban csúcsra járatják ezeket. Jól megférnek egymás mellett a khaki sortok és a selyemöltönyök, a csipkeszegéllyel díszített pólók és a leopárdmintás felsők. Szuperlaza és stílusos, bohém és férfias egyszerre. Igen, ezzel a könnyed eleganciával meg lehet hódítani a világot!

Saint Laurent szettek Mick Jagger stílusában

A jól ismert párizsi látványosságok helyett a malibui tengerpartot választotta Anthony Vaccarello kreatív igazgató a Saint Laurent 2020-as tavaszi férfi kollekció prezentációjához. A csendes-óceáni homokfövenyen hosszan elnyúló kifutó tövében olyan hírességek foglaltak helyet, mint Keanu Reeves, LaKeith Stanfield és Miley Cyrus. Vaccarello pedig egy hamisítatlan YSL bemutatóval kápráztatta el a meghívottakat, amelyben az 1970-es évek lázadói és a misztikus Marokkó - Yves Saint Laurent gyakran visszavonult ide pihenni és alkotni - hangulata, színei, mintái is felvillantak. Könnyű ingek, hosszú nyakláncok, szuperszűk nadrágok sorakoztak, a klasszikus zakók mellett a glam-rock világa is megelevendett. A Rolling Stones ikonikus stílusa, Mick Jagger androgün alkata és a túláradóan csillogó színpadi jelenléte mind-mind életre keltek. Fénylő szaténingek, kimonószerű felsők, ultrarövid bőrdzsekik, fémszállal átszőtt nadrágok és áttetsző kaftánok egy kortalan rocksztár gardróbjának elengedhetetlen tartozékai lehetnének. Kérdés, hogy a megjelenésükre érzékeny férfiak ebből a reflektorfénybe kívánkozó elképesztő őrületből mit tudnak a saját megjelenésükbe beépíteni. Laza érzékiség, férfias vagányság és patikamérlegen kimért arányok egy magával ragadó gyűjteményben. A Saint Laurent-ház engem megvett ezzel a gyűjteménnyel és titeket?

Photos: Alessandro Lucioni / Daniele Oberrauch / Filippo Fior /  Salvatore Dragone / Gorunway.com /Vogue

Megtalálsz a közösségi oldalakon is, lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4614907662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.30. 14:52:50

Ez a divatnak nevezett majomparádé semmi másról nem szól, mint a férfiak megalázásáról.

Tangooo 2019.10.30. 15:57:52

@errorológus: Én nem láttam egyetlen férfit sem közöttük.

Világít a torony 2019.11.03. 07:20:30

Nagyon szép, nőies cuccok. A nők kicsit furcsák, akik bemutatják a kollekciókat.
süti beállítások módosítása