GaborSzakacs

Ázsiai motívumok Elie Saab ruhakölteményein

2019. augusztus 15. - gaborszakacs
A Paris Fashion Weeken felvonuló divattervezők minden szezonban képesek elvarázsolni a rajongóikat. A 2019-es őszi couture hét talán legizgalmasabb gondolatiságát Elie Saab hozta el, aki a Távol-Kelet lenyűgöző kultúrájára, Kína építészetére, gazdag hagyományaira, letisztult szertartásaira és szemet gyönyörködtető öltözködési szokásaira fűzte fel a teljes kollekcióját. Pompás hímzések, elképesztő motívumok és mesés textíliák a Párizs-Peking tengelyről.
3_303.jpg

A couture hét a legcsodásabb időszak egy divatrajongó életében. Ilyenkor az arra méltó divatházak végre megmutathatják a magas színvonalon, több száz munkaórával elkészített ruhakölteményeiket, amelyeket egy-egy különleges tematikára építenek fel. A 2019-es őszi kollekciók nagy része a hordható luxust hozta el, nemegyszer a red carpet események világából merítve ihletet. A libanoni divattervező, Elie Saab a kínai hagyományokból, a jellegzetes építészeti jegyekből, a szertartások viseleteiből és azok díszes motívumaiból, a letűnt korok távol-keleti uralkodóinak előkelő megjelenéséből inspirálódott. Mindezt egy ellenállhatatlan és modern nagyvárosi megjelenésbe csomagolva kaptuk meg a júliusi bemutatón. 

A gazdag kínai kultúra az elmúlt szezonokban több nagy tervezőt is alkotásra késztetett. Guo Pei a 2019-es tavaszi couture darabjait és Stéphane Rolland 2019-es őszi kollekciójának kreációit keltette életre a varázslatos Tiltott Város lenyűgöző építészeti megoldásaiból, színeiből és formavilágából. Mindkét sorozat letaglózóan gyönyörű kirándulás egy távoli tájra - a test és lélek harmóniában -, ahol a Kelet és Nyugat találkozása feledhetetlen élményben részesít bennünket.

Elie Saab mindig is a nagyvonalú megjelenésről, az arisztokratikusan elegáns vonalvezetéséről volt ismert. A legújabb couture gyűjteménye is kitűnő csapásiránynak bizonyult, izgalmas témával és esztétikus látványvilággal kápráztatta el a Paris Fashion Weekre meghívott vendégeit. Az egyik legnagyobb várakozással kísért show helyszínét színes fényár borította, a hangszórókon pedig ázsiai dallamok készítették elő az eseményt. Saab profizmusa és tehetsége ezúttal sem okozott csalódást. Már az első modelleken kidomborította az igencsak erős kínai tematikát, a kézműves tradíciók, a jellegzetes keleti motívumok - sárkányok, tigrisek, madarak, virágok, írásjelek, pagodák - valósággal rabul ejtették a résztvevőket. Mintha csupa-csupa magas rangú hölgy érkezett volna a kifutóra egy olyan korból, amire már csak a történelemkönyvek és az építészeti emlékek hívják fel a figyelmünket. Hímzett selymek és szaténok, tündöklő bársonyok, földet söprő sifonok követték egymást. A hatást a csúcsos vállak, a kimonószerű kabátok, a széles ujjak, a combközépig húzott hasítékok fokozták. Minden sziluett egyszerre volt romantikus és királyi, tradicionális szertartásokra emlékeztető és vörös szőnyegre illő. A Saab-szokásoktól eltérően sokkal kevesebb gyöngy és flitter fedte a méregdrága textíliákat, a kézi megmunkálás - többek között a hímzés - viszont sokkal nagyobb szerepet kapott. Ahogy minden szezonban volt, így az idén ősszel is lesz egy olyan kiegészítő, ami meghatározza a teljes megjelenést. A mostani sorozatban a széles aranyövek határozott erővel fogták össze nemcsak a karcsú derekakat, hanem a teljes gyűjteményt is. A túlzó sminket és a '90-es évek rave-disco stílusát idéző hajak sem halványítottak a bemutató fényén, a pazar művészi kidolgozások, a tiszteletet parancsoló, mégis roppant nőies szabásvonalak fantasztikus couture pillanatokat okoztak.

Elie Saab 2019-es őszi haute couture darabjai a kínai hagyományok és a modern luxus találkozásából születettek

A fináléban egy csodás menyasszonyi kreáció érkezett Saab kifutójára

32_15.jpg

Photos: Filippo Fior / Gorunway.com / Vogue

Megtalálsz a közösségi oldalakon is, lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr515007756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása