GaborSzakacs

A ruhákba zárt építészet

2019. április 15. - gaborszakacs

Egyedülálló divatbemutatóval érkezett a Paris Fashion Weekre Guo Pei. A leghíresebb és legkeresettebb kínai tervező a 2019-es tavaszi couture kollekciójával feledhetetlen élményben részesítette a meghívott vendégeket. A jelmezszerű ruhák a modern anyagfejlesztési és díszítési technikák mellett a letűnt korok építészeti és kulturális hagyományait elevenítették meg. A pekingi Tiltott Város ihlette színek és formák ezúttal látványos anyagok, meghökkentő szabásvonalak és lenyűgöző hímzések képében keltek életre. Készen álltok egy izgalmas utazásra az haute couture világába?

1_276.jpg

Különleges sétára invitál bennünket Peking mesés és misztikus részébe, a Tiltott Városba Guo Pei. Kína első számú divattervezője az UNESCO világörökség részeként számon tartott, 150.000 négyzetméteres épületkomplexumának szín- és formavilágából merített ihletet a 2019-es tavaszi couture kollekciója megalkotásához. A Ming- és Csing-dinasztiák fából készült császári palotái már önmagukban is lenyűgöző méretekkel rendelkeznek, a vörös oszlopaik, a fehér lépcsősoraik és a végtelenbe nyúló aranyozott díszítéseik pedig az emberfeletti építészeti megoldásokról, a "lehetséges lehetetlenről" árulkodnak. A sárkányok és a tigrisek, a bambuszmotívumok és a széles vízű folyók mind-mind a kor (a történeti leírások szerint 1406 és 1420 között épült) gazdagságát mutatják, ezeket képezte le Guo Pei a textíliák nyelvére.

A kollekció az East Palace, azaz a keleti palota elnevezést kapta. A monumentális építészeti bravúrok mellett a tehetséges tervező ebben a megnevezésben a nőkre is utalt, akiket a kínai kultúrában palotáknak hívnak. A roppant összetett és izgalmas történelmi háttér, az erős vizuális megjelenés sok száz egyéni értelmezést és hangulatot ébresztett a Paris Fashion Week résztvevői között. Nem kérdés, hogy a megjelenteket az előkelő távol-keleti palotákban viselt ruhaköltemények is vonzották.

A vörös selymek a Tiltott Város Legfelsőbb Harmónia csarnokára utalnak, ahol a megszámlálhatatlan piros oszlopsor a királyi fenséget és a dicsőséges múltat hirdeti. Guo Pei modelljeiben a modern öltözködési szokások, a jelmezszerű kreációkkal és a hagyományos kínai motívumokkal keveredtek. Megjelennek a földet söprő, arisztokratikus hangulatú ruhaköltemények, a templomokat idéző jellegzetes formák, a faragásokra hajazó hajtogatási technikák és az aprólékos kézi hímzések. A merevített ujjrészeiből, a drámai szoknyáiból, a  3D-s applikációiból, a meghökkentő vágásaiból és az éles kontúrjaiból árad a nagyvonalúság. Sikkes és elegáns, ahogyan azt egy haute couture gyűjteménytől elvárnánk. Szemet gyönyörködtetően színes és extravagáns, imádja a túlzásokat, ennek ellenére könnyen befogadható. Guo Pei munkássága bizonyítja, hogy a kortárs divatban is szükség van arra a magasfokú művészetre, ami nyitott az újításokra, ugyanakkor tiszteli a múltat és a hagyományokat.

Guo Pei 2019-es tavaszi couture darabjait a pekingi Tiltott Város hangulata ihlette

Photos: Alessandro Lucioni / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a bejegyzés, akkor lájkolj a Facebookon és kövess az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3514759558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása