GaborSzakacs

Tornyok és boltívek a gardróbodban

2018. szeptember 27. - gaborszakacs

Mintha egy építészmérnök és egy jelmeztervező közös fantáziavilágába csöppentünk volna, olyan lenyűgöző ruhakölteményekkel állt elő Guo Pei a legutóbbi bemutatóján. A világhírű kínai divattervező 2018-as őszi haute couture kollekciója a román építészet félköríves boltíveiből, az ég felé törő gótikus tornyok kecsességéből és a neoklasszicista jegyekből vált egy feledhetetlen sorozattá. A gyűjtemény kiváló példája annak, hogy a divat és más művészeti ágak kéz a kézben járnak.

1_215.jpg

Guo Pei egy korszakokon átívelő kollekcióval lepte meg a rajongóit a 2018-as őszi szezonra. A magas művészi színvonalon kidolgozott és egyedi ruháiról ismert kínai tervezőnő a legújabb haute couture darabjait sem a hétköznapi utcai viseletre szánta. Jelmezszerű kreációiban a román, a gótika és a neoklasszicizmus ismert jegyeit,  illetve azok kiemelkedő építészeti formáit használta fel. A határozott vonalvezetést kitűnően kiegészítik az éles kontrasztok, a meglepő szabászati megoldások és a modern vágási technológiák. Nyomott mintái és 3D-s alakzatai a templomok monumentális homlokzatait és kupoláit idézik meg. A makettszerű kreációk szabályos boltívei, az ég felé törő, csipkézett oszlopai és tornyai, na meg a pompás rózsaablakok megcsillanó színei a múlt felbecsülhetetlen értékeit viselik magukon. A vallási motívumokkal tűzdelt szellemi örökség hangulatát az aranyló laméval, a bronzos organzákkal és a fekete csipkékkel fokozza Pei. Lenyűgöző, ahogyan az emberi test szépségét a térbeli ábrázolással - többek között a gömbszoknyákkal - és a gótikus építészettel vonja párhuzamba, az így született látvány pedig magáért beszél. Túlzónak és szélsőségesnek hat, ám az haute couture fogalma megengedi ezt a művészi szabadságot. A Vogue szerint nem túl szerencsés időzítés ez a kollekció, ugyanis a New York-i Metropolitan Múzeum Costume Institute részlegében május óta a "Heavenly Bodies" című kiállítás látható, ami éppen a katolicizmus ihlette couture ruhakölteményeket sorakoztatja fel. A fiaskó ellenére Guo Pei korunk egyik meghatározó tervezőjeként maradandó élménnyel ajándékozza meg a divat szerelmeseit, zsenialitása pedig megkérdőjelezhetetlen.

Photos: Yannis Vlamos / Indigital.tv

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess, lájkolj a Facebookon és az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7214182135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása