GaborSzakacs

A modern istennők 66 fős körmenete

2023. október 16. - gaborszakacs

Az ókori görög és római viseleteket a klasszikus eleganciájával vegyítve vitte kifutóra a legújabb kollekcióját a Christian Dior. A patinás francia divatház 2023-as ősz-téli haute couture ruhakölteményei a márkára jellemző magas minőségben sorakoztak fel. Láthattunk oszlopszerű köpenyeket, finoman redőzött ruhákat, aranyozott csipkéket, rácsos hímzéseket és apró gyöngyözéseket, amelyek nagyszerűek, mégis szerények, modernek, mégis kidolgozottak, könnyedek, mégis tartalmasak.

500_17.jpg

100_78.jpg

300_38.jpg

400_29.jpg

210.jpg

A szokásokhoz híven a párizsi Rodin Múzeum kertjében rendezték meg a Christian Dior 2023-as ősz-téli haute couture kollekció bemutatóját. A világhírű francia divatház az olasz Marta Roberti művészt kérte fel a sátor és a belső design kialakítására. Az állatok, a növények és a jógapozícióban ábrázolt meztelen nők gazdag jelenetei szorosan kapcsolódtak a megidézett, kifutón felsorakozó istennőkhöz.

A modern istennők 66 fős körmenete. Talán így lehetne a legjobban leírni a Christian Dior 2023-as ősz-téli haute couture bemutatóját. A márka vezető tervezője, Maria Grazia Chiuri roppant elegáns és megnyugtató hangulatot vitt kifutóra. A Rómában nevelkedett designer a gyökereihez visszanyúlva az ókori görög és római kori formavilágot, az antik kultúrát vette alapul a ruhaköltemények elkészítésekor, amelyekhez a klasszikusnak mondott, letisztult eleganciát társította. Ez a vízió tökéletesen beleillik a Christian Dior haute couture szellemiségébe.

Semmi parádé vagy hangoskodás, csak kifinomult párizsi ízlés. A szetteken az ókori minimalizmus köszönt vissza, gondolok itt a monumentális építészeti megoldások textíliákba történt átültetésére, a dór oszlopokra, a finoman redőzött drapáriákra, a tiszta, hosszú tunikákra. Megjelentek a jellegzetes római kori jegyek is, mint például a Vesta-szüzek alakjai (Ők Vesta istennő papnői voltak, mondabeli elődjük Rhea Silvia. Sokat hallottam, olvastam róluk, hiszen egyházi gimnáziumba jártam, ott pedig a kötelező két év latin nyelv tanulás során alkalmam volt alaposan megismerni a római történelmet), a nimfák leheletkönnyű ruhái, az aranyozott csipkék, a rácsos hímzések és az apró gyöngyszemekkel díszített szegélyek.

A klasszikus elegancia a Maison Christian Dior ikonikus formáit és szabásvonalat hozta vissza. Gondoljunk csak a Monsieur Dior által megálmodott BAR JACKET-re vagy a Dior-szürke szövetekre, amelyeket Chiuri hosszú szoknyákkal és földet söprő ruhákkal tett feledhetetlenné. Leszedte a párnázást, a peplumokat, a fodrokat, így egy kortalan és időtlen világot rajzolt fel, így a teljes kollekció a modern elegancia elvárásainak tökéletesen megfelel. A minimalális díszítés, a gyöngyözések, a lapos fonatok, a nyers selymek, a fémszállal átszőtt textúrák és a jacquard anyagok kifogástalanul beleillenek ebbe a koncepcióba.

"Szeretem a hagyományos jacquardot és a brokátot valami természetesebbé alakítani. Szeretem a két anyag közötti ellentmondást, azt hiszem, így tudok valami újat alkotni" - mondta Maria Grazia Chiuri egy interjúban. A 66 csodás szettből álló sorozatot elnézve bátran állítom: sikerült. Engem teljesen magával ragadott a 2023-as őszi haute couture kollekció, igazi Dior-szerelem.

A kollekció további mesés sziluettjeit az alábbi képre kattintva a galériában tudjátok megtekinteni:

A márka fennállása óta a ház roppant nagy figyelmet fordít a ruhadarabok tökéletes kivitelezésére és a magas minőségre. A 2023-as őszi haute couture kollekció részleteit közelebbről is érdemes szemügyre venni, mert igazán szépek az ívek és redőzések, kiváló anyagokat használtak fel, emellett lenyűgözőek a díszítések, a kézi gyöngyözések és a hímzések.

"A részletek ugyanolyan fontosak, mint a lényeg. Ha az apróságok nem stimmelnek, az az egész összeállítást elrontja." - Christian Dior

Fotók: Armando Grillo / Christian Dior /  Daniele Oberrauch / Gorunway.com / L'Officiel Italia / Reuters / Tatler Asia / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr718234995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása