GaborSzakacs

Egy mámorítóan érzéki Christian Dior bemutató

2022. június 10. - gaborszakacs

Vannak a divattörténetben olyan megkerülhetetlen alakok, akik színes fantáziavilággal, kellő bátorsággal és persze egy jókora tehetséggel felvértezve maradandót tudnak alkotni. Ilyen művész John Galliano is, aki 1997-ben kreatív igazgatóként a Christian Diort a kortárs divat fellegvárává emelte. A klasszikus francia eleganciából kiinduló, elképesztő látványvilágba átcsapó, kézi díszítésű, drámai vonalú, eklektikus jegyekkel felvértezett haute couture ruhadarabjai a mai napig lenyűgözőek. A következő divattörténeti állomásunkon a Christian Dior 2004-es őszi couture kollekcióját mutatom be telis-tele arisztokratikusan elegáns, kissé bohém és mámorítóan érzéki ruhakölteményekkel. Tartsatok velem!

100_33.jpg

John Galliano. Egy élő legenda. A határtalan fantáziával megáldott, romantikus és újításokra roppant nyitott művész a kortárs divat talán legjelentősebb haute couture tervezője. Alkotásairól, életéről , botrányos távozásáról a Diortól és az újrakezdés reményteli pillanatairól már olvashattatok itt a blogon. Egykor Galliano neve egyet jelentett a legpatinásabb francia divatházzal, a Christian Diorral. A márka 1997-től a tenyerén hordozta, a szakma imádta, a világ a lábai előtt hevert. És ő olyan ruhakölteményekkel hálálta meg ezt a nem mindennapi lehetőséget, amelyek a divattörténet legjelentősebb mérföldkövei lettek.

A Christian Dior 2004-es őszi couture kollekcióját a századfordulós Osztrák-Magyar Monarchia hercegnői ihlették, akik elképesztően díszes, fűzős-uszályos ruháikban a bál legszebbje címért versengtek. Maga John Galliano tanulmányútra indult, hogy testközelből megismerje ezt a különleges történelmi időszakot. A Vogue-nak adott interjúban így fogalmazott: "Kutatóútra mentem Bécsbe, aztán megnéztem Egon Schiele-t, Sisi császárnőt..."

Mesés kézi díszítésű fűzők és grandiózus volumenek életre keltek a Dior kifutóján. Egyik ámulatból zuhanunk a másikba, a homokóra sziluettek észbontó egymásutánja még ma is egészen megszédíti a valódi couture-rajongókat. Barokk és rokokó jegyek, Edward-korabeli drapériák elképesztő kiszögellései, na meg finom szőrmével díszített operakabátok sorakoznak. A mámorítóan érzéki előadásban téglavörös, smaragd, celadon, rózsaszín és még sok más árnyalatú textília látható. A valódi párizsi couture-re jellemző aprólékos kidolgozottság, a rengeteg kristály, a tollak, a gazdag hímzések és a kézzel festett motívumok az egykori császári paloták aranyozott kárpitjait és mennyezeti freskóit idézik meg. Mmm, micsoda összművészeti érzékborzoló gyönyöráradat!

A többkilónyi anyag súlya és a ruhák szélessége szinte fizikai kihívást jelentett a kifutóra lépő modellek számára, ám ők roppant ügyesen legyőzték ezt az akadályt. A grandiózus hajkoronákba Stephen Jones világhírű kalaptervező fejdíszei, tiarái és kissé ferdén elhelyezett koronái kerültek. A hatalmas ékszerek és a kabuki japán színházi maszkokra emlékeztető barokkos-púderes arcok 29 extravagáns királynővé varázsolták a modelleket.  

A Christian Dior fashion show fináléjában megérkezett az alkotó, John Galliano is, aki óriási tapsvihar közepette gyűjtötte be a meghívott vendégek elismerését. Micsoda látvány, micsoda művészi érték! Nem kérdés, hogy Galliano tervezői nagyságáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

"A ruha nem más, mint egy darab múlékony építészet, melynek célja, hogy fokozza a női test arányait." - Christian Dior

„Az öltözködés öröme művészet.” - John Galliano

30_57.jpg

Fotók: Christian Dior / Marcio Madeira / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3117850303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása