GaborSzakacs

Stéphane Rolland szoborszerű ruhakölteményei

2023. július 31. - gaborszakacs

Elképesztően izgalmas szabászati remekműveket vitt kifutóra Stéphane Rolland. A világhírű francia divattervező 2023-as tavasz-nyári haute couture kollekciója a jellegzetesen minimalista szemlélet, az éles vonalvezetés és a folyékony szövetek nagyvonalú együttállásában kelt életre. A ruhasorozatot Oscar Niemeyer építész munkássága, az amazóniai esőerdők gazdagsága és a brazil napfelkelte aranyló szépsége ihlette. Ilyen lehet, amikor a kifinomult ízlés, a luxus és a kreativitás a Bossa Nova hangjára érzéki táncot lejt.

100_70.jpg

Stephane Rolland a szezon legszebb kollekcióját vitte kifutóra. A francia couturier 2023-as tavasz-nyári gyűjteménye a párizsi divathéten akkora sikert aratott, hogy a bemutató vendégei állva tapsolták és „BRAVO!, BRAVO!” felkiáltásokkal éltették az alkotót. Ez roppant nagy elismerés, hiszen a Paris Fashion Week közönségétől eléggé távol áll az ilyesfajta érzelemnyilvánítás. Az elragadtatás érthető, mivel a divathét leglátványosabb, elképesztően kreatív és művészi szinten kivitelezett ruhakölteményei sorakoztak fel a Théâtre de Chaillot aranyozott kifutóján. 

Stéphane Rolland szobrászati műremeknek beillő ruhákkal varázsolta el a közönségét, a nemzetközi divatszakma "a francia savoir faire bűvészmutatványa"-ként emlegeti a rangos eseményt. Kell ennél szebb bók egy divattervező életében?

Rolland kollekciójának témáját eredetileg Marcel Camus 1959-es brazil filmje, a Black Orpheus ihlette, amely a riói karneválon játszódik. Ahogyan egy filmet vagy színdarabot, a divattervező a divatbemutatóját is három felvonásosra tervezte. Az első részben a brazil Oscar Niemeyer építész látványos és nagyvonalú alkotásaiból inspirálódott. A couturier jellegzetes minimalizmusa, az éles sziluettek és a folyékony szövetek erős kortárs hangulatot hoztak a kollekcióba, amelyet a kézi hímzések és a színes ékkövek még jobban kiemeltek. Egyes sziluettekben Cristóbal Balenciaga jellegzetes vonalvezetései, szabászati megoldásai is fel-felvillannak. Ilyen lehet, amikor a kifinomult ízlés, a luxus és a kreativitás a Bossa Nova hangjára érzéki táncot lejt. Mmm, micsoda összművészeti mámor!

A show második részében Rolland az amazóniai művészet felé tekint az oszlopszerű totemruhákkal, a brazil esőerdő őslakosainak gazdag szimbólumrendszerének megjelenítésével és a csillogó tükrökkel hímzett ruhakölteményeivel. Kiemelkedőek a „Brasilia” stílusú hímzések, illetve a sifonból készült, áttetsző ruhák, ezek mély dekoltázsa malachittal és jádével hímzett.  A nagy, szemet gyönyörködtető mandzsetták, az ébenfából készült gyűrűk, valamint az indákra emlékeztető, csillogó kristályfülbevalók adták a valódi drámaiságot. Ebben a szekcióban megjelenik a nő istennői mivolta. Imádnivaló az az érzékenység, ahogyan a művész a témához nyúlt!

Az előadás harmadik felvonásában a tervező - szimbolikusan - a felkelő napot jeleníti meg. A kifutón aranyló köpenyruhák, csillogó rojtok, fénylő hímzések sorakoznak, a fináléban megjelenő menyasszonyt pedig egy csillogó arany cloqué lamé kreációban láthatjuk. Ebben az egy alkotásban benne van a napfény ereje, a XV-XVI. századi spanyolok és portugálok aranyért indított területfoglalása, a barokk templomok díszítettsége, a nőiesség kifejezése, a luxus megjelenítése és a couturier szenvedélyessége is.

„Minden egyes részlet nagyon értékes” - mondta a designer a 2023-as tavasz-nyári haute couture kollekcióról. A Bossa Novától az imákig, a minimalizmustól a bőségig Stéphane Rolland összegyűjtötte a szélsőségeket, hogy megtalálja az új egyensúlyt a világban. Továbbá rávilágít az örök igazságra: bárhogyan alakul az élet, holnap a nap újra felkel.

Stéphane Rolland 2023-as tavasz-nyári haute couture kollekciója a párizsi divathéten 

Fotók: Kendam / Luxferity / Stéphane Rolland 

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1418149010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása