GaborSzakacs

Az életre keltett Schiaparelli-fantáziák

2023. július 17. - gaborszakacs

Az haute couture mindig is a kísérletezés és a határok feszegetésének első számú színtere volt. Évente kétszer a rangos divatházak a fantáziadús ruhakülönlegességeiket a hagyományos kézművesség mellett az innovatív szabászati-díszítési technikák, a jövőbe mutató öltözködési irányzatok és az adott márka stílusjegyeinek égisze alatt keltik életre. Minden párizsi couture divathét nyitóeseménye a Schiaparelli nagyszabású divatbemutatója. A patinás francia ház ebben a szezonban is a tőle megszokott szürrealista szemléletet a művészi önkifejezéssel karöltve vitte kifutóra, így a 2023-as őszi kollekció szoborszerű ruhákat, vibráló színeket és lenyűgöző ékszereket sorakoztatott fel.2000_2.jpg

100_73.jpg

A Schiaparelli 2023-as őszi haute couture kollekció párizsi bemutatójára korunk filmes és zenei sztárjai, a divatvilág legmenőbb, legbefolyásosabb személyiségei kaptak meghívást. Az esemény helyszínén, a Petit Palais épületében megjelent - tetőtől talpig Schiaparelli szettben - többek között Cardi B, Chiara Ferragni, Leonie Hanne, Ludovic de Saint Sernin, Philippine Leroy-Beaulieu és Tracee Ellis Ross.

Minden év januárjában és júliusában az haute couture magas minőségét ünnepli a nemzetközi divatvilág a Paris Fashion Weeken. Amellett, hogy ez az esemény a francia fővárosba vonzza a legnagyobb sztárokat és az üzleti élet kiemelkedő alakjait, egy olyan varázslatnak lehetünk szemtanúi, amely a fantázia és az emberi kéz találkozásában születik meg. Ezúttal is a szürrealista sziluettjeiről ismert divatház, a Schiaparelli nyitotta meg a 2023-as őszi couture kreációkat felvonultató divathetet. A párizsi Petit Palais impozáns csarnoka megtelt hírességekkel, szerkesztőkkel, szakértőkkel és közéleti személyiségekkel, hogy szemügyre vegyék Daniel Roseberry legújabb alkotásait. 

A divatház kreatív igazgatója a Vogue-nak adott interjúban elmondta, hogy a januárban nagy visszhangot kiváltó, roppant realisztikus állatfejeket és valódi hatású szőrméket felvonultató ruhasorozata miatt rengeteg támadás érte a márkát - bár ezt a gyűjteményt nagyon szerette -, a történtek mégis arra sarkallták, hogy a hiperrealisztikus és a szürrealista Schiaparelli-megjelenésből visszavegyen. A most kifutóra vitt szettekkel a maison identitásának és láthatóságának helyreállítására törekedett, így inkább a mélyebb és értékesebb pontokra, a kézműves technikákra és a különleges szabászati megoldásokra helyezte a fókuszt. Az eredmény pedig önmagáért beszél, hiszen a 2023-as őszi haute couture kollekció sokkal szabadabb, spontánabb és festőibb lett, mint az előzőek.

Roseberry fekete-fehér anyagokból szoborszerű, aszimmetrikus sziluetteket készített, ezekhez csodálatos hímzéseket, törzsi-etno jellegű ékszereket és egyedi textilkollázsokat használt. Imádnivaló az építészi műremeknek beillő vonalvezetés, a változatos anyaghasználat és az üde színvilág. Érdemes alaposan szemügyre venni a hatalmas gallérokat, a kétrészes összeállításokat, a paplanszerű kabátruhákat, a klasszikus aranyhímzéseket, a kristályos mellvérteket, a szupernőies mídereket, a spray-festékkel fújt "mintákat", a vibráló mozaikokat, a tekintélyt parancsoló faékszereket. Na és a testfestések mellett sem mehetünk el szó nélkül, az összhatás valódi WOW-élményt ad!

A művészi önkifejezés és a luxus pompás elegyével találkozhatunk a Schaiparelli őszi kollekciójában, amely elgondolkodtató és kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy az haute couture a kísérletezés és a határok feszegetésének első számú színtere. Így volt ez eddig is és így lesz ezután is.

Összesen 30 izgalmas szettet mutatott be a francia divatház a Paris Fashion Weeken

A Schiaparelli 2023-as őszi haute couture kollekció részleteiben érdemes elveszni. Daniel Roseberry kreatív igazgató látásmódja roppant izgalmassá teszi ezeket a szetteket. Nézzétek csak!

Fotók:  Isidore Montag / Gorunway.com / Schiaparelli / Vogue / WWD

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr118166832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása