GaborSzakacs

Amikor a Fendi megcélozta a világűrt...

2022. április 11. - gaborszakacs

Kim Jones divattervező nem a SpaceX rakétáin, hanem a képzelet szárnyán repít el bennünket egy különleges világba, a Fendi világába. A világhírű olasz márka 2022-es tavaszi haute couture kollekciója egy izgalmas utazás az emberiség gazdag múltja és a sci-fi filmekbe illő jövője között. A felsorakoztatott ruhákon elképesztően gyönyörű római kori boltívek, szobrok és szökőkutak jelennek meg, a futurisztikus élményt a letisztult szabásvonalak és a modellek arcán megcsillanó, űrkorszakot idéző kristályok adják. Bámulatos pillanatok, amelyek Elon Musk dollármilliárdos terveit is felülmúlják.

001_19.jpg

A napokban elstartolt Elon Musk űrturistákat szállító SpaceX programja, amelyben civileket juttatott el a nemzetközi űrállomásra, a Fendi 2022-es tavaszi kollekciója ezen a történelmi léptékű vállalkozáson is túlmutat, a képzelet szárnyán repít el bennünket a jövőbe. A világhírű olasz márka legújabb haute couture ruhakölteményei egy galaktikus sci-fi díszletébe illő környezetben, a párizsi La Bourse-ban keltek életre. Ez volt a Fendi első olyan haute couture bemutatója, amelyet élő közönség előtt rendezett meg, ennek apropóján egy roppant izgalmas és extravagáns fashion show-t állított össze a brand kreatív igazgatója, Kim Jones.

A világban zajló események a couture művészi világára is nagy hatással vannak. A COVID-19 járvány hullámai, a gazdasági és háborús események mind-mind megerősítik az haute couture délibábszerű minőségét, ugyanis a valóság kegyetlen pillanatai és a fantázia határtalansága ebben a textilművészeti szegmensben mégiscsak összeérnek. A divat, a szépség, a múlt, a jövő szerteágazó vetületei találkoznak és akár egy lenyűgöző Marvel-filmben, a szemünk láttára válnak valósággá. 

Kim Jones ruhasorozata a kézműves hagyományokat és a modern szabászati technológiákat viszi vásárra - szó szerint - ebben a couture gyűjteményben. A designer legmélyebb inspirációja a gazdag római kultúrából ered. Az ősi város múltja és jelene, építészete, vallási és spirituális oldala a mennyekbe emelkedik és megérkezik a világűrbe. A mennyország és a galaxis tematikája egyfajta menekülés a hétköznapok szomorú valósága elől. Átsuhannak az ismert sci-fi filmek a gondolatainkon, egy-egy Star Wars alkotás vagy a ma oly népszerű Dűne, amelyek az ókori emberiséget és az elképzelt jövőt párhuzamba állítva nyűgözik le a nézőket. A Fendi nagyvonalú kollekciójában a múlt értékeit a római szobrok, szökőkutak és boltívek megjelenítésével kapjuk meg, ezeket Jones csodás selymekre és bársonyokra rajzolta fel. A végeredmény roppant ünnepélyes, már-már tekintélyt parancsoló, a papi reverendákat és a nimfák öltözetét idéző misztikus elegyében lett valóságos.

Az izgalmas idősíkok, a gazdag történelmi emlékek a ragyogó részletek segítségével a végtelen kozmoszba repítenek bennünket. A modellek kristályokkal díszített arca, a különleges fülékszereik és a fénylő gyűrűik agresszív hatást keltve túlmutatnak az űr romantikáján.

Bevallom, korábban fenntartásaim voltak a Fendi haute couture vonalával kapcsolatban. Azt gondoltam, hogy Kim Jones tervező Karl Lagerfeld szellemi hagyatékán szépen csendben felhajózik a patinás couture házak közé, hogy Naomi Campbell és Demi Moore kifutós megjelenésével berobbanjon a legjobb körökbe. A 2022-es tavaszi kollekció azonban meggyőzött arról, hogy ez nem csupán néhány szezonra szóló agyonreklámozott pénzszórás, hanem értékes és előremutató munka, amely eddig tényleg hiányzott a magasfokú szabászat palettájáról. 

Fendi Spring 2022 Couture kollekció Kim Jones divattervező fantáziavilága alapján

Fotók: Filippo Fior / Gorunway.com / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9917801123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása