GaborSzakacs

Milánói divathét legmenőbb kollekciói

2018. március 02. - gaborszakacs

A New York és Paris Fashion Week mellett a milánói tervezők kollekcióinak bemutatóit kíséri figyelemmel a divatszakma és a szenzációra éhes világsajtó. Az ismert márkák védjegyeinek számító színek, minták és szabásvonalak szezonról szezonra visszatérnek, ám a formatervezési újdonságok és a meghökkentő szettek sem maradhatnak el ezekről az eseményekről. A 2018-as őszi ready-to-wear gyűjtemények kiemelkedően magas minőségű olasz munkáit hoztam el a következő összeállításban.

9_163.jpg

A Milan Fashion Week sztárja Kaia Gerber volt. Itt éppen a Versace kifutóján.

Alberta Ferretti sikkes szettjei

Igazi sztárparádét varázsolt a kifutóra Alberta Ferretti. Stílusos előadásán korunk legismertebb modelljei sorakoztak fel, hogy bemutathassák a tervezőnő 2018-as őszi kollekcióját, többek között Kaia Gerber, Bella Hadid és Gigi Hadid varázsolta el a helyet foglaló közönséget. Ferretti sorozata a klasszikus szabásvonalú, magas derekú nadrágokból, a metál csillogású kezeslábasokból és a szegecsekkel kirakott kiegészítőkből állt össze. A '80-as évekből inspirálódó, roppant egységes gyűjtemény a laza farmerek mellett a mohairnek, a finom selymeknek, a sifonoknak, a tüllöknek és a magas fényű laméknak is teret engedett. Kabátjai széles vállakat kaptak, öveivel kiemelte a keskeny derekat és a formás csípőt. Nem használt ízléstelen dekoltázsokat, törekszik a kényelmes és nőies megjelenésre. Alberta Ferretti az őszi hónapokban is a kifinomult eleganciát képviseli, ehhez pedig tökéletes modelleket választott. Kaia, Gigi és Bella népes rajongótábora minden bizonnyal a tervezőnő eladási mutatóit is kellőképpen fellendítik.

Ermanno Scervino klasszikus eleganciája

Az elmúlt hetek megosztó hangulatú bemutatói sok divatrajongót igencsak sarkos véleményformálásra ösztönöztek. Marc Jacobs titokzatos kabátjai, a Gucci kifutóján fellelhető stíluskavalkád és a Dolce & Gabbana felszabadító bohémsága ellen kitűnő példa, hogy 2018-ban is léteznek még olyan tervezők, akik a nőies nőt, a hagyományos értékrendeket és a klasszikus vonalakat részesítik előnyben. Ilyen designer Ermanno Scervino is. Mesés teveszőr kabátokkal, finom szőrmegallérokkal és oversize pulóverekkel készült a hűvösebb napokra. Ezekhez libbenő sifon és tüll szoknyákat álmodott meg, kiegészítve egy-egy keskeny övvel és decens tűsarkúval. Scervino magabiztos és modern sziluettjei a csábítás tudományának példái is lehetnének. Kitűnően kezeli a test arányait, figyel a homokóra alkatra, nem mutat túl sokat a dekoltázsból és a lábakból. Szereti a színeket, de nem esik túlzásba, mesterien párosítja a különféle textúrákat, a csipkét a szőrmével, a kasmírt a selyemmel, a mohairt az organzával. Pulóvereit Swarovski kristályokkal díszíti, estélyi ruháira könnyű fodrokat illeszt. A fashionista nagyvárosi stílus és az ízléses megjelenés találkozásából egy szemrevaló kollekciót küldött kifutóra Ermanno Scervino. Érdemes tanulni tőle, ugyanis minden szezonban nagyszerű munkát végez!

Hagyomány és minőség az Etro bemutatóján

A kézműves hagyományok és a népies motívumok jellemzik az Etro 2018-as őszi kollekcióját. Veronica Etro a legújabb ready-to-wear gyűjteményével egy markáns és feltűnő vonalat célzott meg. A Vogue kritikusa szerint a magas minőségű ruhákat gyártó márka ezúttal a "etnikai futurizmust" tűzte a zászlajára. Tény, hogy a jellemző geometrikus formák mellett ebben a szezonban a kötött anyagok, a finom szőrmék és a könnyed selymek kerültek előtérbe. A nyomott mintáknak különleges esztétikai élményt adnak a szélesre hagyott szegélyek, övei formát adnak, csizmái pedig kényelmes és hordható szettekké varázsolják a kifutóra küldött sziluetteket. Az ősi Peru és Patagónia értékeit idézik meg a finom takarókra emlékeztető kabátok és a gazdagon díszített kardigánok. Akár a nyár végén lecsengő fesztiválszezonok stíluskavalkádja, akár az őszi színek békés harmóniája jut eszünk az alábbi sorozatról, vitathatatlan, hogy az Etro darabjaival nem lehet mellényúlni.

A bézsbe burkolt ősz

A kifinomult ízlés, a határozottság és az erőteljes női energiák járják át a Fendi őszi kollekcióját. Karl Lagerfeld ezúttal a bézs milliónyi árnyalatát hívta segítségül a sikkes gyűjteménye megalkotásakor. A lágy színeket karakteres keretek közé szorította, mesteri szemmértékkel húzta meg a kontrasztokat, emellett kitűnően bánt a szabászollóval is. A puha ágyneműk textúrája visszaköszön a kabátok kialakításában, a méretes gallérokkal hangsúlyozza a vállakat, a kockás, illetve Fendi-mintákkal pedig klasszikus irányba tereli a szetteket. A letűnt korok eleganciája keveredik a jövőbe tekintő magabiztos nőiességgel. A fiatalos és modern monokróm vonalakhoz kitűnően illeszkednek a szőrmék, a csizmák és a kézitáskák. Kortárs és divatos, minden egyes eleméről ordít a gazdagság és a luxus. A kollekciót megfigyelve érthető, ha titkon mindenki vágyik egy Fendi kabátra vagy táskára.

Olasz stílus Donatella Versace módra

Gianni Versace halálának 20. évfordulóján Donatella Versace testvére meghatározó kollekcióival emlékszik vissza a tervező egyedülálló pályafutására. Ami egyrészt csodálatos gesztus a részéről, másrészt viszont a múltban sikerre vitt formákat, színeket és ikonikus szabásvonalakat visszahozni olyan, mintha másolná Gianni művészetét. Donatella az 1980-as évek féktelenségét, játékos stílusát mutatta be a 2018-as őszi gyűjteményében. Kék-sárga kockás trenchcoatjait és szűk fazonú öltönyeit ezúttal könnyű pólókkal, hatalmas Versace-logóval ellátott övekkel és meleg sálakkal kombinálta. A tulipán alakú szoknyáit fekete-fehér printelt felsőkkel, fekete fűzővel és színes jersey kendőkkel dobta fel. A '80-as és '90-es évek iskoláslány szerelései némi glamourral a szexi szerepjátékok világát idézik meg úgy, hogy azok mégsem lendülnek át a közönségesség oldalára. Vibráló sokszínűsége a korlátok, az előítéletek és az elavult szabályok áthágására hívja fel a figyelmet. Donatella Versace egy ízig-vérig Versace kollekcióval lepett meg bennünket, így ezúttal sem okozott csalódást.

Photos: Kim Weston Arnold / Monica Feudi / Yannis Vlamos /Indigital / Vogue

Ha tetszett, kövess, lájkolj a Facebookon is: https://www.facebook.com/gaborszakacsblog

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1913706670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása