GaborSzakacs

A couture-illúzió varázsa a Valentino-házban

2024. május 28. - gaborszakacs

Az 1950-es és az 1960-as évek couture aranykora előtt tiszteleg a Valentino Le Salon névre keresztelt kollekciója. A világhírű olasz divatház a szalonbemutatók hangulatát keltette életre, az eseményen pedig a 2024-es tavasz-nyári szezon haute couture ruhái sorakoztak fel. Pierpaolo Piccioli kreatív igazgató ügyesen vegyítette a különböző korok stílusait, a színeket, a formákat, a térfogatokat és az izgalmas vágási technikákat a modern eleganciával, miközben megőrizte a kifinomult párizsi sikk misztikumát.
200_75.jpg

A 2024-es tavasz-nyári haute couture kollekcióját a párizsi Place Vendôme-on található főhadiszállásán mutatta be a Valentino-ház. Pierpaolo Piccioli kreatív igazgató egy egyedi divatbemutatót rendezett, amely a couture szent folyamatát ünnepelte, hangsúlyozva a különleges darabok megalkotásában rejlő személyes és egyénre szabott megközelítést. A fashion show-ra meghívást kapott többek között Jennifer Lopez, Florence Pugh, Kris Jenner, Kylie Jenner és Rosie Huntington-Whiteley is. A hírességek jelenléte rávilágított a couture iránti növekvő vonzalomra a mai popkultúrában, illetve egy kis pluszt adott az átlagos divatbemutatók légköréhez.  

Piccioli a Le Salon nevet adta ennek a ruhasorozatnak, amely az 1950-es és '60-as években couture aranykorát közvetítette, a szalonbemutatók hangulatát idézte meg. A fashion designer kihasználta a napjainkban érzékelhető rendkívül erős érdeklődést a bonyolult művészeti formák iránt, ezzel felsorakozott olyan nagy  francia divatházak mellé, mint a Balenciaga vagy a Dior.

Csodás összeállításaiban a klasszikus couture esztétikát modern csavarral ötvözte. A vörös szőnyeges szettek mellett meghökkentő, néha egészen mókás nappali darabokat is láthattunk a kifutón. Túlméretezett dzsekik, palazzo nadrágok, harang alakú, uszályos szoknyák, földet söprő kabátok, vállat vagy dekoltázst villantó felsők sorakoztak. Ügyesen vegyítette a különböző korok stílusait, a vibrálóan élénk színeket, a meglepő formákat, a tekintélyes térfogatokat és az izgalmas vágási technikákat a modern eleganciával, miközben megőrizte a kifinomult párizsi sikk misztikumát. Imádnivaló, ahogyan a formális viseletekből egy újraértelmezett megjelenést kreált.

Miközben a finom hímzések helyett inkább a szabászati sokféleséggel játszott, nagy hangsúlyt fektetett a munkaigényes alkotásokra. Krokodilbőrt imitáló kabátokat készített, fehér organzából tollakat állított elő és ezekkel díszítette a felsőket, ez mind-mind a római Valentino atelier szakértelmét, a divat legnemesebb kifejezését, a couture-illúzió varázsát erősíti:

„Nem kell érezni a technika és a kézzel készített termékek súlyát, mert végső soron a couture az erőfeszítés nélküliség illúziójáról szól. A technikának el kell tűnnie, hogy ne veszítse el a varázslatot – a bűvész csak addig marad bűvész, amíg fel nem fedi titkait" - mondta Piccioli.

A Maison Valentino 1998 óta mutat be couture ruhákat a párizsi divathéten. A márka kreatív igazgatója úgy véli, hogy a couture week az a hely, ahol a tervezők szabad kezet kaphatnak a kísérletezésre és a megszállottsággal üldözött tökéletesség textíliákba történő kifejezésére. A couture egy valódi emberi alkotás, ugyanis az egyedi darabok megszületéséhez szükség van a szakképzett kézművesekre, azok egyedi látásmódjára és élettapasztalataira. Ez a személyes érintettség pedig életet és lelket lehel minden egyes couture darabba. Technikák, emberség és érzések, nincs is ennél erősebb narratíva a divatban.

A kollekció további szettjeit az alábbi képre kattintva a galériában tudjátok megnézni:

Fotók: Milano Finanza / Valentino Spring 2024 Couture / Valentino / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5118413083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása