GaborSzakacs

A Valentino párizsi bemutatója az isteni Jon Kortajarenával

2022. április 01. - gaborszakacs

Egy kortól és testalkattól független, mesés kollekciót mutatott be a Valentino. A világhírű olasz divatház 2022-es tavaszi haute couture darabjai az 'Anatomy of Couture' vagyis a couture anatómiája címet kapták. A kifutón felsorakozó modelleken - többek között Kristen McMenamy, Lara Stone, Jon Kortajarena - klasszikus vonalvezetésű, pompás kézi díszítésekkel ellátott ruhaköltemények mellett végre láthattunk férfiaknak szánt magasfokú szabászatot is. Erős üzenet arról, hogy bizony új szelek fújnak Párizsban. 

100_25.jpg

Pierpaolo Piccioli divattervező és modelljei a Valentino show fináléjában

20220126_131258a.jpg

A párizsi Place Vendôme-on mutatta be a Valentino az 'Anatomy of Couture' névre keresztelt 2022-as tavaszi haute couture kollekcióját. A francia főváros legismertebb terén hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy az érdeklődők a lesötétített luxusautókból kiszálló meghívott vendégeket élőben láthassák és lencsevégre kapják. Az ékszerházak kirakataiban, sőt még a szomszédos Dior üzlet emeletén is kíváncsi tekintetek figyelték a történéseket.

200.jpeg

Látható érzelmeket vitt kifutóra a Valentino-ház a párizsi divathéten. A világhírű olasz márka 2022-es tavaszi haute couture kollekciója a divat elitista szemléletével szembement, Pierpaolo Piccioli designer a Place Vendôme szalonjában felsorakozó modellekkel az emberiség széles spektrumának adott lehetőséget. A divat elefántcsonttoronyában üldögélő felső tízezer tagjain felülemelkedve teret engedett a fiatal, fehér, klasszikus szépségideálokon túlmutató, a világ minden szegletéből érkező, eltérő bőrszínű, vallású, életkorú és testalkatú modelleknek. Ezzel a gesztussal egy óriási értékrendbeli átrendeződésre hívta fel a figyelmet, egyben megszegte az eddigi szabályokat.

Az 'Anatomy of Couture' vagyis a couture anatómiája név alatt bemutatott kreációk áttörték a vékony és fiatal modellek egyeduralmát a magasfokú szabászatban. Azzal, hogy Piccioli láthatóságot biztosított és egyben visszaigazolta azt a tényt, hogy alacsony és magas, telt vagy sovány, idős és fiatal is viselhet haute couture darabokat, hiszen ennek a művészeti ágnak éppen az egyediség, a saját testalkatra és méretre való igazítás a lényege.

Piccioli új sziluetteket hozott létre. Megvillantotta a görög és római korok formásabb ideáljait, elhozta a középkori viseletek feszességét és erőteljes kisugárzását, de láthattunk barokk részleteket és Hollywood aranykorának fényűző eleganciájába is bepillanthattunk. Klasszikus és kifinomult, szexi és kihívó darabok bukkantak fel, a kollekció mégis egységes és izgalmas hatást keltett. Ismét bebizonyosodott, hogy minden az arányokon múlik. Egy teltebb idomú modelleken jól mutatnak a harangszoknyák és a drámai volumenű ruhaköltemények, az idősebb nők pedig bátran viselhetnek világos színeket és csillogó szöveteket. Vibráló színeket, izgalmas dekoltázsokat, magas hasítékú szoknyát vonultatott fel a Valentino. Minden anyaga a természetes rugalmasságot, a testhez való alkalmazkodást hivatott bemutatni, vagyis a test köré építkezik és nem arra kényszeríti az alakot, hogy a ruha formáját, szabását kövesse. Ez pedig erőt és önbizalmat ad a ruha viselőjének.

A tavaszi haute couture kollekció legizgalmasabb darabjait az alábbi galériára kattintva tudjátok megtekinteni: 

A Z generáció testalkathoz való viszonya előtérbe kerül a közösségi oldalakon is. A mai világban, amikor az ideálokat az extrém plasztikai sebészeti beavatkozások, a feltöltött ajkak, a dús keblek és fenekek vagy éppen a mesterségesen kialakított izmos felsőtestek jelentik, fontos, hogy egészséges testképet kapjon a tizen-huszonéves réteg. Pierpaolo Piccioli ebből a szempontból egyedülállóan erős üzenetet közvetít:

"Ha ő gyönyörű, te is lehetsz szép.”

Tudjuk, hogy a szépség relatív és múlandó. A test pedig az életkor előrehaladtával igencsak megváltozik. A szépség viszont összeköthető egy teltebb vagy idősebb testformával is. Ezért is lépett kifutóra többek között Kristen McMenamy, Marie Sophie Wilson, Lara Stone és Violetta Sanchez, mivel náluk az életkorral járó karakter hozott önbizalmat a megjelenésükbe. Amióta világ a világ, megvoltak a szépségideálok. A divat pedig minden korban tökéletesen reflektál a változásokra, a korabeli testideálokra. Az egyetlen és egyetemes tanulság az emberiség fejlődése során, hogy légy szabad és mindig légy önmagad!

7_474.jpg

A Valentino 2022-es tavaszi haute couture kollekció menswear vonalának első számú sztármodellje Jon Kortajarena volt. A sármos spanyol a tőle megszokott higgadtsággal és magabiztossággal lépdelt a bemutatótérben. Pierpaolo Piccioli designer fekete szettje pedig igazán mai, laza, cseppet sem érezni rajta a klasszikus couture feszengő és merev eleganciáját. 

A gyűjtemény további szettjeit a nagyszerű szabásvonalak, a különleges kidolgozások és a kézi díszítések jellemzik. Nem lehet elmenni szó nélkül a fémszálas anyagok, a kristályokkal kirakott felsők, a minimalista kabátok és köpenyek mellett. Boldog vagyok, hogy végre nemcsak a nők kiváltsága lehet a párizsi haute couture, hanem a férfiak is találhatnak egyedi és izgalmas darabokat!

A Valentino bemutató után a párizsi Place Vendôme-on keresztül sietve távozott a helyszínről, ám pár kedves szó erejéig sikerült elcsípnem a világ lekeresettebb férfi modelljét, Jon Kortajarenát. Igazán felemelő pillanat volt találkozni vele, a közös képünk pedig bekerült a divatélményeket őrző fotóalbumomba.

img_20220126_145222_552.jpg

Fotók: GaborSzakacs Blog / L'Officiel / Valentino / Vogue

Ha tetszett a blogbejegyzés, akkor kövess a Facebookon ITT és az Instagramon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7017793335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása