GaborSzakacs

Parádés kollekcióval tért vissza John Galliano

2024. április 26. - gaborszakacs

Az 1920-as és 1930-as évek párizsi éjszakai életét, a kor füstös és buja lokáljainak hangulatát idézte meg John Galliano a Maison Margiela számára tervezett kollekcióban. A világhírű divattervező 2024-es tavasz-nyári couture ruhasorozatával gátlástalanul merész és kihívóan szexi megjelenést mutatott be extrém fűzőkkel, párnázott csípőkkel, porcelánbabaszerű sminkekkel és színpadias mozgású modellekkel. A megdöbbentően pimasz gyűjtemény és annak kreatív prezentálása egy ízig-vérig Galliano-élmény volt a Paris Fashion Weeken.

100_90.jpg

Parádés kollekcióval tért vissza John Galliano. Végre ugyanazt a pimaszságot és merészséget láthattuk a kifutón, amit a Christian Dior kreatív igazgatói székében nyújtott a világhírű divattervező. Persze, ő az elmúlt években is dolgozott, tette a dolgát a Maison Margiela élén, ám az igazi divattörténeti jelentőségű visszatérést most a 2024-es tavasz-nyári couture kollekció bemutatása hozta el számára. A nemzetközi divatsajtó ódákat zengett az extrém ruhasorozatról és a különleges fashion show-ról.

A párizsi Pont d'Alexandre III alatti sötét, esőáztatta utcarészlet kellőképpen hangulatos díszletet szolgáltatott John Galliano bemutatójához. A lassú, darabos mozgású modellek a híd lépcsőin lefelé haladva érkeztek meg egy földalatti térbe, ahol csupasz padlódeszkák, kávézóasztalok, homályos tükrök és a túlcsorduló bár félig elfogyasztott kínálata fogadta őket. A couture show vendégei a fából készült asztaloknál ülve - egy keskeny ösvényt szabadon hagyva - hátborzongató sárgás fényben szemtanúi lehettek az újjáélesztett Galliano-karakterek varázslatos felvonulásának. Egy megdöbbentően egyedi, semmihez sem hasonlítható, 100%-os Galliano-impresszióban volt részük a meghívottaknak.

A színház, az érzelmek, a lázadás, a romantikus-történelmi fantáziálások és a tapintható kreativitás találkozott a szettekben. Az 1920-as és 1930-as évekbeli portrék, a párizsi éjszakák sötét figurái és a füstös, buja lokálok pillanatképei köszöntek vissza. Kitűnően szabott sziluettek, extrém fűzők, párnázott csípők, kivillanó keblek, erotikusan áttetsző csipkeruhák sorakoztak fel, amelyekhez a modellek vad és fantáziadús hajkoronát kaptak, a sifonmaszkos és a kínai porcelánbabákat imitáló Pat McGrath sminkek új dimenzióba helyezték a teljes koncepciót. Az esemény kortárs divatra tett hatását bizonyítja, hogy ezt a babaszerű sminket a TikTokon milliók kezdték el utánozni.

A botrányos hatású előadást a forgatókönyvbe illő jelenetek, a lassú léptékű párizsi lakosok, a verekedések elől menekülők, a szexuális találkozások után félig felöltözött nők és férfiak, a kopott kardigánjukat szorongató fiatalok és a mulatók előtt illegális dolgokra készülő kétes alakok felbukkanásából állt össze. A hátborzongató hangulat ellenére a szettekben mégis volt valami földöntúli varázslat, valami meseszerű, valami álomszerű.

Galliano gyönyörű csipkéket, finom tüllöket, földet söprő rojtokat hozott el, amelyek alatt minden esetben tökéletesen kirajzolódott a homokóra sziluett. A sejtelmes tüllréteg gyakran láttatni engedte a dús melleket és a szeméremszőrzetet is, ezek persze mind-mind a szett, a látványvilág részei voltak. Szavakkal nehezen kifejezhető érzések és couture-technikák jelentek meg a kifutón, a teljes összkép leginkább egy bizarr babaházra vagy egy hirtelen életre kelt festményre emlékeztethet bennünket. 

John Galliano a Maison Margiela élén végre teljes mértékben kiállt az extrém kreativitás mellett egy olyan időszakban, amikor a divatban a merészség mélyponton van. A digitális és AI világban egy olyan fizikai valóságot mutatott be, amely üdítően őszinte, erőteljes kifejezésként hatott. Galliano sok-sok év után újra a saját hangján beszélt, olyan hangon, amit egyszer régen már ismertünk, kedveltük, csodáltuk és felnéztünk rá. Ez a hang most mégis sokkal erőteljesebben hatott, erőteljesebben, mint az 1990-es vagy a 2000-es évek elején. A legnagyobb tanulság mégis az, hogy a tehetség mindig utat tör magának, a divatipar pedig kiéhezetten várta ezt a pillanatot, a semmihez sem hasonlítható Galliano-élményt.

Maison Margiela Spring 2024 Couture by John Galliano kollekció a párizsi divathéten

21_340.jpg

22_315.jpg

23_290.jpg

24_260.jpg

25_233.jpg

26_199.jpg

27_179.jpg

28_153.jpg

29_140.jpg

30_129.jpg

31_102.jpg

32_89.jpg

33_78.jpg

34_67.jpg

35_64.jpg

36_55.jpg

37_44.jpg

38_41.jpg

39_35.jpg

40_33.jpg

41_28.jpg

42_28.jpg

43_25.jpg

Fotók: Filippo Fior / Gorunway.com / Grazia / The New York Times / Vogue

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3518369471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ketibredso 2024.04.28. 12:42:38

Szuper kollekció, remek összefoglaló, mindig csodálattal nézem Galliano kreációit
süti beállítások módosítása