GaborSzakacs

Drámai magasságok és mélységek Julien Fournié színházában

2023. július 28. - gaborszakacs

Julien Fournié támadásba lendült az értéktelen stílus- és divattervezés ellen. A francia couturier a 2023-as őszi haute couture kollekciójával kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy napjainkban a hamis trendek szöges ellentétben állnak az eleganciával és a kreativitással. A First Shield, vagyis az Első pajzs néven futó ruhasorozatában felbukkannak a díszes katonai viseletek, a romantikus nappali szettek és a királynői sziluettek. A szenvedélyes férfi és női energiák segítségével újraalkotott francia sikk nagyszabású bemutatójára meghívást kaptam én is, így a következő összeállítás egy exkluzív helyszíni beszámoló a párizsi divathétről.

julien_fournie_200.jpg

Évek óta figyelem Julien Fournié a pályafutását. A francia divat különös - vagy inkább különc - alakja a klasszikus francia szabászaton alapuló elveket és kézműves díszítési technikákat modern köntösben tálalja, ezzel egy újfajta szemléletet hozott a kortárs haute couture-be. Egy olyan couture vonalat teremtett meg, amely akár a hétköznapokban is hordható, kiemeli a viselője egyéniségét, élettel teli és nem retten meg a merészebb elemektől sem. Kollekcióit rendszerint egy-egy First ..., vagyis Első ... névvel látja el, amelyekhez izgalmas gondolatiságot, inspirációs forrást társít, lásd First Colors, First Manifesto, First Love vagy éppen First Storm

Julien Fournié orvosnak készült, ám a divat világa magával ragadta. Tanulmányait az École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne-ben végezte és olyan nagy márkáknál szerzett szakmai tapasztalatot, mint a Christian Dior, Givenchy (Alexander McQueen kreatív igazgatása idején), Nina Ricci és a Céline. Jean Paul Gaultier haute couture stúdiójában tervezői asszisztens lett, 2003-ban a Torrente márka kreatív igazgatónak nevezték ki. 2009-ben megalapította a saját divatházát, amellyel a párizsi haute couture kézművességet és az innovatív gyártási technológiákat kívánta közös nevezőre hozni. 2011-ben a negyedik kollekció bemutatása után vendégtag lett a Chambre Syndicale de la Haute Couture-nél, így Fournié márkája részt vehetett a párizsi haute couture divathéten. 2017 januárjában teljeskörű, hivatalos státuszt kapott a szindikátusban, amellyel hivatalosan használhatja a Franciaországban védett Haute Couture címkét. Ő volt az első tervező az haute couture történetében, aki a kollekcióját (First Colors) kizárólag fekete modelleken mutatta be.

Julien Fournié munkássága és közvetlensége kiemelkedik a kortárs designerek táborából, ezt bizonyítja az is, hogy személyesen tőle kaptam meghívást a 2023-as őszi haute couture kollekció bemutatójára. A kedves invitálásnak természetesen eleget tettem, ezúton is köszönöm szépen, hogy élőben láthattam ezt a különleges divatbemutatót.

img_20230705_183958_366_1.jpg

Megérkeztem Julien Fournié divatbemutatójára

img-ce50ecb9c560119bcccd257cfca324fb-v.jpg

Az haute couture show előtt személyesen találkoztam a 847.000 követővel rendelkező @Couturenotebook oldal szerkesztőjével és kurátorával, Sonia Kolesnikov-Jessoppal. Sok-sok éve követem a világszerte ismert divatújságíró munkásságát, kíváncsisága, hozzáértése és szakmai tapasztalata példaértékű. Sonia szakterülete a luxus és az haute couture. "Nem élem a #luxelife-ot, csak írok róla" - írja az Instagram profiljában.

julien_fournie_20230704_152943_masolata.jpg

A párizsi divathét második napjánSalle Gaveau koncertterme adott otthont Julien Fournié 2023-as ősz haute couture bemutatójának. A színpad és a nézőtér egy részén kapott helyet a kifutó, a vendégeket pedig a megmaradt székekre és a karzatra ültették le. A lenyűgöző színházi környezet előrevetítette, hogy egy cseppet sem szokványos fashion show-ban lesz részünk.

Julien Fournié 2023-as őszi haute couture kollekciójának bemutatása olyan volt, akár egy színházi előadás vagy egy filmrészlet az 1930-as évekből. A francia designer a női értékek védelmezőjeként vitte kifutóra a First Shield, vagyis az Első pajzs névvel ellátott ruhasorozatot.

A ruha, mint a bőrünk utáni elsődleges védőpajzsunk (úgy szokták emlegetni, hogy a második bőrünk), a páncélunk, amely megóv bennünket a környezeti hatásoktól. A ruha, amely szavak nélkül is roppant beszédes, elmondja a világnak, hogy éppen hol tartunk az életünkben, milyen társadalmi pozícióba tartozunk, miféle szerepe(ke)t töltünk be és persze arról is mesél, hogy jelenleg milyen a lelkivilágunk. A ruha átvitt értelemben egy burkot képez körénk, ezzel kitárja vagy éppen óvja-védi a személyiségünket.

Fournié ezúttal az erőteljes férfi és női energiákat vitte színpadra, bemutatva, hogy a hódítás helyett a diplomácia, az agresszió helyett a humor sokkal kifizetődőbb és értékállóbb. A kitörő férfias erőt a feszes, I. világháborús időket idéző katonai egyenruhákban jelenítette meg, ezek kitüntetései, díszes részletei, hímzett kabátjai, fonatos selyemszegélyei, markáns vállpárnái és jellegzetes bojtjai mind-mind visszaköszöntek. A történelmi és földrajzi határtalanságot mutatja be a sokszínűséggel, fel-felvillan egy-egy XIX-XX. századi katonai egyenruha és egy-egy szamurájviselet is. A kifutóra érkező modellek pedig úgy viselik a táskáikat, akár a harcba induló katonák, akik a hónuk alatt hordozzák a fegyverüket...

A hadsereg kódjai mellett - egyfajta ellenpontként - felbukkantak a csillogó női sziluettek. A fénylő selymek és a szaténok, a csodás bársonyok, a bonyolult szövésű lurex, a hatalmas gallérral ellátott, fémszállal hímzett, kimonóra emlékeztető kabátok. Imádnivalóak a bélések, amelyekben elrejtette és amelyekből egy mozdulattal szétszórta a fényt Fournié. Imádnivalóak a színek. Elképesztően gazdag palettával dolgozott, a khaki, a lagúnakék, a rózsaarany, a mélylila, a élénk piros, a tompa szürke alkotják a fő csapásirányt, de természetesen megjelenik a fekete és fehér is. Imádnivalóak a kristály-és gyöngydíszítéseket, csodaszépek a kézi hímzések, ezek a divatház kiemelkedő értéket képező aláírásai.

Igazán összetett ez a látványvilág, mivel Julien Fournié hozza az unalomig ismételt férfias és nőies öltözködési szabályokat, ugyanakkor le is dönti a megkövesedett falakat. Ezzel a kollekcióval támadásba lendül az értéktelen stílus- és divattervezés ellen. A francia couturier felhívja a figyelmet arra, hogy napjainkban a hamis trendek szöges ellentétben állnak az eleganciával és a kreativitással. Fontos üzenet ez a mai ember számára, aki ruhahegyeket halmoz fel a fast fashion üzletek elképesztően gyorsan pörgő kínálatából, ahelyett, hogy kevesebb, de minőségibb darabot választana, amelyek jól kombinálhatók a meglévő ruhatára egy-egy elemével. És akkor nem beszéltünk a környezettudatos életről, a fenntarthatóságról, az etikus gyártásról, az ökológiai lábnyomról, a vízkészletekről és persze másik oldalról, az haute couture művészi színvonaláról, az anyagok minőségéről, a kézműves hagyományokról... 

Nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy a sokszínűség szószólójaként európai, ázsiai és fekete modelleket alkalmazott Fournié. A fashion show egyik csúcspontja mégis a vörös hajú francia színész-énekes, Romain Brau lett, aki egy XIX. századi viseletet idéző, hatalmas fekete krinolinos selyemruhában vonult végig a kifutón. Drámai ruhájának nyakkivágása jócskán túlcsúszott a mellkasán, színpadi mozgása pedig jócskán túlmutatott a férfias és a nőies normákon. Wow, micsoda merészség, önazonosság, egyenrangúság a couture héten!

A bemutató másik csúcspontja az utolsó modell, aki ezüstcsillagokkal díszített menyasszonyi ruhát tárt elénk a makulátlanul fehér selyemkabátja alól. Szettjéhez egy káprázatos kristálykoronát viselt. A hatása olyannak tűnt, mint aki egy másik galaxisból érkezett, hogy túlszárnyalja az univerzum összes konfliktusát. Éteri jelensége emlékeztethet bennünket arra, hogy csupán apró porszemek vagyunk ebben a hatalmas világegyetemben, a csillogás és a mosoly pedig nem mindig valódi.

Tomboló női és férfi energiák Julien Fournié 2023-as őszi haute couture kollekciójában 

A fashion show fináléjában Julien Fournié:

first-shield-haute-couture-collection-final-1536x1023.jpg

Fotók: GaborSzakacs Blog / Julien Fournié / L'Officiel

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2818180425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása